Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Eksperts: Vecie mobilie telefoni ir drošāki par viedtālruņiem

Pagājušajā nedēļā plaši izskanēja skandāls par Igaunijas ārlietu ministra Urmasa Paeta un Eiropas Savienības augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrinas Eštones telefonsarunas noklausīšanos un ieraksta noplūdināšanu internetā. Šis un citi līdzīgi gadījumi uzjundījuši sabiedrības interesi par to, kā kaut kas tāds ir iespējams un vai tas var skart arī līdzcilvēkus.

Izrādās, vājākais posms tālrunī saglabāto datu aizsargāšanai ir pats tā īpašnieks ar šķietami nekaitīgu spēlīšu un citu datu instalēšanu, intervijā Dienai stāsta informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV vadītājas vietnieks Varis Teivāns.

Par kuriem telekomunikāciju veidiem var teikt, ka tie ir vājāki un vairāk apdraudēti pret dažāda veida ielaušanos?

Katrai tehnoloģijai ir savas īpatnības un specifika, bet var teikt, ka vecāki un vienkāršāki mobilie telefoni ir drošāki par tā saucamajiem viedtālruņiem, tas saistīts ar to plašajām programmatūras uzstādīšanas iespējām. Pat ražotāju apstiprinātā programmatūra reizēm mēdz izsūkt visādas nelabas lietas, nemaz nerunājot par "pagrīdes" aplikācijām, kuras var uzstādīt no trešās puses un neatkarīgi no ierīču ražotājiem. Bieži vien mobilo tālruņu lietotāji neskatās, kāpēc pirms šādas aplikācijas, piemēram, spēlīšu uzinstalēšanas, tiek prasīta pieeja adrešu grāmatai vai iespēja ieslēgt globālās pozicionēšanas sistēmu jeb, citiem vārdiem sakot, prasa darīt vairāk, nekā tai vajadzētu. Parastais lietotājs, visticamāk, nepētīs, kādas atļaujas tiek prasītas pirms kādas programmas lietošanas.

Tas nav saistīts ar "caurumiem" programmatūrā. Drīzāk to varētu raksturot ar to, ka ierīcēm un programmām ir kaut kāda funkcionalitāte, ko kāds iedomājas izmantot negodprātīgi.

Ko varētu ieteikt cilvēkiem, lai izvairītos no šādām situācijām?

Pirmkārt, pievērst uzmanību tam, kas parādās telefona displejā pirms programmas uzinstalēšanas. Tāpat, ja mēs runājam tieši par mobilajiem telefoniem, ļoti laba doma ir (ja rocība to atļauj) sagādāt bērnam pašam savu ierīci. Tiešām var būt ļoti riskanti, ja, piemēram, kādā valsts iestādē vai uzņēmumā strādājošs cilvēks svarīgu ar darbu saistītu sensitīvu informāciju glabā tālrunī un, dodot bērniem spēlēties ar savu telefonu, riskē ar zaudējumiem, kas var rasties, informācijai caur spēlītēm nonākot nevēlamās rokās.

Vai pareizi būtu apgalvot, ka fiksēto telefonu sakari ir drošāki tieši pret sarunu noklausīšanos?

Tā īsti nevar teikt, jo katrā tehnoloģijā ir savi mīnusi un savi plusi. Arī stacionārās iekārtas ir iespējams apiet un tajās ielauzties. Pret datu nelikumīgu noplūdi nevar būt pasargāta neviena tehnoloģija, sevišķi mobilās aplikācijas un IT telefonija.

Plašāk lasiet ekspresintervijā Izsargāties no noklausīšanās otrdienas, 11.marta, laikraksta Diena 3.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko