Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Internet Explorer 10 jau otrā izstrādes versija

Microsoft ir publicējis otro izstrādes versiju savam pārlūkam Internet Explorer. Desmitā versija sevī iekļauj CSS3 (Cascading Style Sheets) un HTML5 atbalstu jaunā kvalitātē. Tiek pilnībā atbalstīta elementu pārvietošanas ar peli, jeb "Drag and Drop" funkcionalitāte, Sandbox, kā arī HTML5 informācijas ievades formu funkcionalitāte ar lietotāja ievadītā formu satura pirmējo pārbaudi.

Izstrādātājiem, kas veic interneta mājas lapu izveidi, jauno HTML5 un CSS tehnoloģiju iespēju atbalsts sniedz iespēju jau šodien mājas lapās iestrādāt iespējas, kuras līdz šim ir atbalstījis ierobežots pārlūku skaits, piemēram, "Firefox" vai "Chrome" pārlūku jaunākās versijas. Tās ir vizuāli bagātas, izklaidējošas mājas lapas bez papildus "spraudņu" jeb "plugins" nepieciešamības, kas faktiski pilda aplikāciju lomu pārlūkā, apmainoties ar serveri ar datiem bez lapas pārlādes un dažāda cita funkcionalitāte.

Aptaujājot pāris Latvijas izstrādātājus, attieksme pret HTML5 ir pozitīva, tomēr izstrādātāji nesteidz izmantot jaunās programmēšanas valodas HTML5 iespējas, jo statistika liecina, ka  lietotāju pārlūki Latvijā neatbalsta funkcionalitāti. Arī Microsoft "test drive", jeb izmēģinājumu mājas lapā uzstādītie piemēri prasa atbilstošus datora skaitļošanas jaudas resursus, kā dēļ virknē lietotāju datoru tie nav pilnvērtīgi izmantojami, pat ja ir uzstādītas pārlūkprogrammu versijas, kas atbalsta funkcionalitāti. Arī Latvijā publicētajos mājas lapu izstrādes konkursos tiek iekļautas prasības par vecāku pārlūkprogrammu atbalstu, kas ierobežo izmantojamās iespējas, taču padara izveidotās mājas lapas plašam lietotāju skaitam, jo īpaši valsts un pašvaldību iestāžu mājas lapas.

Cita starpā jāpiemin jaunizstrādātais 10. versijas "File API", jeb iestrādātas iespējas vērsties pie datora failiem, kaut vai ierobežotā līmenī. Šāda iespēja pārlūkos līdz šim tika uzskatīta par drošības risku, tādējādi pārlūkiem nebija iespējas piekļūt lokāliem failiem uz lietotāja datora, lai dators netiktu inficēts ar "ļaunatūru" (ļaunprātīgu programmatūru) vai dažādiem vīrusiem.

Jaunais pārlūks vēl ir izstrādes stadijā. Izstrādātājiem, lejupielādējot otro testa versiju ir iespējams izmēģināt uzņēmuma sagatavotos pārlūka testus ar jauno HTML5 funkcionalitāti un salīdzināt rezultātus ar citām pārlūku versijām. Paredzams, ka ikdienas lietotājiem gala versijā "Internet Explorer 10" varētu kļūt pieejams 2012. gada aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko