Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dienas starts: Dzīve ievieš korekcijas biznesā

Dzīve uzņēmējdarbībā vienmēr ievieš korekcijas sākotnējos plānos un rada iespējas papildu pakalpojumiem un arī papildu peļņai. Ja tu tirgo pīrādziņus, ir vērts padomāt arī par karstu kafiju. Ja tev ir autoserviss, varbūt piedāvāt arī automašīnu nomu? Dienas starta jaunie uzņēmēji šajā ziņā nav izņēmums un arī izmanto izdevības padarīt savu piedāvājumu daudzpusīgāku.

Paredzēja jau sākumā

«Lielāko daļu papildu pakalpojumu bijām izdomājuši, jau rakstot biznesa plānu,» stāsta Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skolas īpašniece. Papildus apmācībām dīdžejošanas mākslā skola piedāvā gan treniņu centru individuālajām nodarbībām, gan arī ar mūziku saistītas izklaides korporatīvajiem pasākumiem. «Mēs pasākumos uz vietas rīkojam dīdžeju šovus, plašu skreču paraugdemonstrējumus, tāpat izbraukuma apmācības, kur gribētāji pāris stundu var pamēģināt iejusties DJ ādā un uzspēlēt uz profesionālās aparatūras, pamiksēt, iemācīties kādu skreča veidu,» atklāj uzņēmēja un stāsta, ka šādi pasākumi ir visai populāri. Tāpat jaunievedums ir arī dīdžejošanas bērnu nometne skolas brīvlaikā, uz kuru joprojām iespējams pieteikties.

Ejošākais no visiem papildu pakalpojumiem gan esot aparatūras tirdzniecība. «Teikšu godīgi, lai šis papildu bizness kustētos, esam palīduši ar cenām zem vidējā tirgus līmeņa,» Kristiāna atzīstas. «Šis tirgus ir šaurs, ražotāju nav daudz, pārsvarā visur vieni un tie paši. Tāpēc, pērkot pie mums, var ietaupīt pārdesmit eiro. Tas, protams, nav daudz, tomēr cilvēki pērk un iesaka arī draugiem, kuriem tas interesē.»

Viena ideja neizdevās

Diānas un Ulda Ozoliņu automašīnu noma kā galveno papildu pakalpojumu piedāvā pilna servisa transporta nomu uzņēmumiem. «Vienu brīdi piedāvājām arī nomu komplektā ar autovadītāju, tomēr mazliet aplauzāmies, jo tas ir baigais laika patēriņš. Ja, piemēram, no rīta grupa no lidostas ir jāved uz Mežotni, pēc tam pusdienlaikā uz restorānu Jelgavā, pēc tam atkal uz Mežotni un pēc tam sešos no rīta uz Rīgu, sanāk baigais čakars, daudz dīkstāves vai nejēdzīgas braukāšanas, tāpēc šo pakalpojumu atmetām,» Diāna atklāj. Uzņēmēja stāsta, ka pamatā cilvēki izvēlas tādus pakalpojumus kā automašīnas piegāde un bērnu sēdeklīša noma - šie abi pakalpojumi gan esot iekļauti automašīnas nomas cenā, un papildu maksa par to netiek prasīta.

Kad papildnodarbe dominē

Mēbeļu ražotājs Indulis Uškāns sākotnēji savā uzņēmumā Imelh bija plānojis strādāt pamatā tikai ar vecajiem kokmateriāliem, tomēr šobrīd lielu daļu no darbnīcas noslodzes rada citu galdniecības pasūtījumu pildīšana, kas sākotnēji tika plānota kā papildu pakalpojums. «Protams, dzīve ievieš korekcijas, un, ja ir pasūtītas kāpnes, es taču neatteikšos, sakot, ka gaidu kādu, kas pasūtīs no seniem dēļiem būvētu sekreteru,» stāsta Indulis. Tāpat pilnībā attīstīt veco kokmateriālu mēbeles traucē prototipu un paraugu trūkums. «Īstenībā radīt demonstrācijas prototipu, ko parādīt klientam, ir ļoti, ļoti dārgs prieks. Pirmkārt, jau šim paraugam jābūt nevainojamam, dizainēšana un montāža paņem laiku. Tā, lūk, šo problēmu nebiju ierēķinājis. Bet, no otras puses, ir labi, ka ir pasūtījumi, un ir labi, ka nav dīkstāves. Būs dīkstāve, būvēsim paraugus, prototipus,» Indulis klāsta savu stratēģiju.

Arī tiem, kas bērnudārzā neiet

Elīnas Pļavenieces bērnudārzā Dūdiņdārzs kā papildu pakalpojumi tiek plānoti dažādi interešu pulciņi un nodarbības. «Es domāju piesaistīt skolotājus, trenerus un aicināt uz nodarbībām arī tos apkaimes bērnus, kas manā bērnudārzā neiet,» Elīna stāsta. Tāpat kā papildu pakalpojums tiks nodrošināta bērnu pieskatīšana vakarā, piemēram, ja vecāki gribēs aiziet uz teātri, koncertu vai ballīti, - tā būs kā alternatīva auklītei. «Atšķirībā no aukles, kas bieži vien sēž un skatās televizoru, mēs ar bērniem nodarbosimies, turklāt bariņā jau jautrāk, sanāk vesela bērnu ballīte,» uzņēmēja saka.

Lielas bikses? Nē!

Bērnu ekoapģērbu ražošanas uzņēmuma Linden & Oak līdzīpašniece Zane Ruģēna-Bojāre atzīst, ka nekādus papildu pakalpojumus īsti vēl nesniedz. «Mēs arī vēl pagaidām īsti neko netirgojam. Vienreiz mums zvanīja sieviete, kas bija izlasījusi Dienā rakstu. Viņa gribēja, lai mēs viņai uzšujam lielas bikses. Iespējams, viņa bija mūs sajaukusi ar uzņēmumu Moshmosh, kas piedalījās pagājušā gada Dienas startā,» Zane prāto.

Prasa mazās stellītes

Edgars Dzalbe no dzintara tekstila uzņēmuma Ambline stāsta, ka firmai ir vienošanās ar Ventspils pilsētas muzeju, no kā izriet arī firmas papildpakalpojumi. «Uz Ventspils Amatu māju brauc interesentu ekskursijas, un tad nu mēs viņiem rādām un stāstām par audēja arodu. Ļaujam uzaust kādu prievīti uz mazajām stellītēm un mazliet paraustīt kloķus arī lielajām stellēm.» Uzņēmējs stāsta, ka viena no idejām bija sākt ražot mazās prievīšu stelles, par kurām cilvēki tirdziņos vienmēr izrāda lielu interesi. «Nāk klāt un prasa, vai var nopirkt. Pagaidām vēl netirgojam, tomēr esmu sazinājies ar vienu galdniecības darbnīcu, kas piekrita CNC tehnoloģijā izgatavot detaļas šādām mazām stellītēm. Varbūt kādā brīvbrīdī izdosies attīstīt arī šādu mazu biznesiņu,» Edgars gatavs izmantot izdevības.

Eksperta viedoklis

Normunds Skauģis, maizes ceptuves Lāči īpašnieks: ''Protams, uzņēmējs kā personība mainās. Un mainās arī uzskati par lietām, rodas jauna pieredze, skatījums, idejas, ko attīstīt. Tādējādi , attīstot biznesu un ieklausoties klientos, rodas jauni pakalpojumi. Šādā veidā mēs esam radījuši veikalu tīklu, radījuši ekskursijas ceptuvē – nebīšos teikt, ka bijām pirmie, kas to ieviesa. Tagad rīkojam arī bērnu ballītes ar visādiem piedzīvojumiem un maizīšu cepšanas atrakcijām, bet veikalos, lai uzsvērtu, ka konditorejas izstrādājumus cepam uz vietas, konditoru darbs norit aiz stikla sienas. Ja par neveiksmēm – mums tā īsti neaizgāja maizes interneta veikals, esam šo pasākumu nolikuši uz pauzes. Sapratām, ka ar esošajiem resursiem nevaram to attīstīt, bet, ja piesaistīsim papildu finansējumu, projekts vienkārši neatmaksāsies.''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi jaunie uzņēmēji

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

Rīgas DJ skola sākusi sadarbību ar Dynamic Records Sound School, kas specializējas elektroniskās mūzikas producēšanas apmācībā. «Viņiem ir pat sava skaņu ierakstu studija, un mums veidojas laba sadarbība. Tie, kas pie viņiem mācījās dīdžejot, nāks pie mums, bet tie, kas pie mums gribēs producēt, ies pie viņiem,» stāsta uzņēmēja.

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

Kā viens no Minivenunoma.lv papildu pakalpojumiem biznesa plānā bija iekļautas ekskursijas gida pavadībā. Šis pakalpojums beidzot sāk īstenoties - Diāna organizē ekskursiju uz Igauniju nedzirdīgo bērnu biedrībai.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs SIA Imelh

Indulis joprojām piedāvā aizpildīt vakances savā uzņēmumā. Ja esi no tuvākas vai tālākas Jelgavas apkaimes un mīli strādāt ar koku, zvani Indulim pa tālruni 29426493. Te ir darbs!

Edgars Dzalbe, dzintara tekstila ražotne SIA Ambline

Edgars atrodas ārzemju komandējumā Lielbritānijā un risina sarunas ar arābu sadarbības partneriem. Kā viņam gāja, uzzināsim jau nākamnedēļ.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu ekoapģērbu līnija Linden & Oak

Ārzemju komandējumā Grieķijā ir arī Zane. Šis komandējums gan ir saistīts ar viņas nevalstisko organizāciju projektiem, nevis uzņēmuma Linden & Oak darbību.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

Elīnas bērnudārzs beidzot ir pabeigts, un Diena šodien brauc filmēt sižetu, kā tur izskatās. Sekojiet līdzi www.diena.lv/dienas-starts!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses