Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dienas starts: Pašam visu darīt nav jēgas, jāmeklē partneri

Par pareizu darba dalīšanu savos rakstos daudz sprieda jau aizpagājušā gadsimta ekonomikas teorētiķi Kārlis Markss un Frīdrihs Engelss, kurus patlaban vairs īsti neviens gan nelasa. Tajā pašā laikā ideja, ka visu pašam darīt nav jēgas, ir dzīva un noderīga, jo īpaši uzņēmējdarbībā. Koncentrēties nepieciešams uz to, ko vari izdarīt vislabāk, pārējo atstājot sadarbības partneriem. Tā rīkojas arī Dienas starta 2014 dalībnieki.

Kamēr atrod īsto

Bērnu ekoapģērbu zīmola Linden & Oak pārstāve Liene Brizga-Kalniņa stāsta, ka lielākais jaunā biznesa partneris ir šūšanas uzņēmums Rita. «Šūšanas uzņēmumu Rita atrada Zane, pirms tam viņa bija izmēģinājusi vairākus citus šūšanas pakalpojumu sniedzējus, salīdzinot kvalitāti, cenas, termiņus, iespējas. Būtiski, ka Rita var nodrošināt mums nepieciešamo organisko kokvilnu, - viņi iepērk no saviem piegādātājiem izejmateriālu un noauž paši šeit. Tas arī ir svarīgi, ka audums tiek austs Latvijā, šūts Latvijā, tas saskan ar mūsu principiem par ilgtspējīgu un ētisku apģērbu,» Liene skaidro sadarbības izveidošanās pamatu. Par citiem biznesa partneriem viņa stāsta: «Vizuālo identitāti palīdzēja radīt jauna dizainere, kuru man ieteica un par kuru deva labas atsauksmes. Savukārt, starp citu, potenciālie partneri šiltīšu drukāšanai pieteicās paši - pēc publikācijām Dienā

Māksliniekus, ar kuriem sadarboties izkrāsojamo kreklu apdruku veidošanā, atlasot Zane. «Viņai ir augstas prasības, tāpēc izmēģinām vairākus variantus,» saka Liene un rezumē, ka attiecībā uz sadarbības partneru meklēšanu dažādu mazo darbu paveikšanai vislabāk nostrādā ieteikumi, pazīšanās. «Procesā pārliecināmies par to, ka bieži jāmēģina divas, trīs un vairāk reizes, kamēr atrod īsto.»

Ēdinātāji un mediķi

Viens no Elīnas Pļavenieces topošā bērnudārza Dūdiņdārzs galvenajiem partneriem ir telpu iznomātājs. «Esam noslēguši ilgtermiņa nomas līgumu. Ēkas daļu bija nopircis ārvalstnieks, kas to iegādājās uzturēšanās atļaujas ieguves nolūkā, un viņam bija nepieciešams ilgtermiņa nomnieks, lai nav jāraizējas par apkuri un apsaimniekošanas jautājumiem un lai nav pastāvīgi jāmeklē jauni īrnieki. Līdz ar to arī vienojāmies par pievilcīgu cenu,» stāsta uzņēmēja.

Viens no svarīgākajiem uzņēmuma partneriem ikdienas darbā, kad tas beidzot tiks sākts, būs ēdināšanas ārpakalpojuma sniedzējs. Firmas nosaukumu Elīna vēl pagaidām nevēlas minēt, stāsta vien to, ka uzņēmums sniedz ēdināšanas pakalpojumus tuvējās apkaimes skolās. «Ārpakalpojums būs arī medicīniskā palīdzība. Firmu vēl neesmu izvēlējusies, bet vajadzīgs tāds uzņēmums, kura medmāsa var ierasties jebkurā brīdī un pietiekami ātri,» uzsver Elīna. Visticamāk, par šādu sadarbību viņa mēģinās vienoties ar kādu no lielajiem privātajiem veselības centriem.

Atslēgas piegādātājs

Dzintara pavediena aušanas uzņēmuma SIA Ambline galvenais partneris ir zinātnieces Ingas Ļašenko uzņēmums JLU Technologies, un tā ir firma, kas ražo diegus, kuri tiek izmantoti Ambline austajos tekstilizstrādājumos. Uzņēmuma pārdošanas direktors Edgars Dzalbe atzīst, ka bez šīs sadarbības Ambline ražojumu vienkārši nebūtu: «Mums ir noslēgts piecu gadu sadarbības līgums, un JLU Technologies ir mūsu atslēgas partneruzņēmums un galvenais piegādātājs.»

Tomēr Edgara ģimenes firma neiztiek bez sadarbības arī ar citiem uzņēmumiem - interneta mājaslapu un Facebook profilu ir veidojis uzņēmums Web Media Kings, savukārt iepakojuma aksesuārus - šiltītes un aprakstus - radījis uzņēmums Addiction un tipogrāfija Zelta rudens.

«Tāpat kā sadarbības partneris noteikti ir jāmin Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, kura paspārnē mēs darbojamies, un SIA Sanderss, kurš ir mūsu galvenais partneris prezentreklāmas segmentā,» atklāj Edgars. No tirdzniecības partneriem viņš min veikalus Pienene, Rozes, Klase, Oscar. «Izvēloties partnerus, pirmkārt, jau tas ir savstarpējais izdevīgums. Un, ja abām pusēm sadarbība ir izdevīga, tā notiek. Tāpat kā jebkur citur dzīvē,» Edgars teic par izvēles kritērijiem.

Piešķir finansējumu

Savukārt mēbeļu meistara Induļa Uškāna sadarbības partneri galvenokārt ir interjera dizaineri, kas viņam pazīstami vēl kopš darbības uzņēmumā Kate. Tāpat Induļa kokapstrādes darbnīca Imelh sadarbojas ar uzņēmumu Idea Group, kas nodarbojas ar firmas mājaslapas izstrādi. «Un, protams, Altum un Lauku atbalsta dienests, bez kā šis viss nebūtu iespējams,» Indulis uzskaita.

Arī Ozoliņu ģimenes autonomai Minivenunoma.lv Altum ir starp atslēgas sadarbības partneriem, bet ikdienā Diānai un Uldim visvairāk sanāk strādāt ar autoservisiem. «Automašīnas ir vai nu pie klienta, vai servisā. Slodze mašīnām ir liela, tāpēc tehniskās apkopes jāveic regulāri,» stāsta Uldis. Diāna papildina, ka pašreiz cenšas atrast uzņēmumus, kas gribētu nomāt automašīnas pastāvīgi, tomēr pagaidām rast šādu sadarbību nav izdevies.

Savukārt Rīgas DJ skola regulāri sadarbojas ar klubu Omes briljanta istaba un vairākām radiostacijām. Tāpat uzņēmumam ir laba sadarbība ar zīmolu Red Bull. «Tomēr mūsu galvenie sadarbības partneri šobrīd ir uzņēmums DJshop.lt, kura aparatūru mēs tirgojam,» saka dīdžeju skolas dibinātāja Kristiāna Kalniņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs Dūdiņdārzs

«Nu vēl palicis pavisam maz, nākamnedēļ varēsiet braukt pie manis filmēt, tad visi darbi beidzot būs pabeigti,» Dienai saka uzņēmēja.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu ekoapģērbu līnija Linden & Oak

«Šonedēļ Zane ir aizbraukusi komandējumā, es tikmēr pakustinu mazākas lietiņas - gatavojam logo tādā formātā, lai var drukāt uz šiltītēm, kārtoju dokumentu «astes», knibinu augšā Facebook lapu,» stāsta Zanes kompanjone Liene Brizga-Kalniņa.

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs SIA Imelh

Uzņēmējs ir saņēmis pāris jaunu pasūtījumu. Tāpat turpinās darbs pie firmas mājaslapas - www.imelh.lv jau ir pieejama, tiesa gan - ne pilnībā pabeigta.

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

Teju, teju būs veiksmīgi beigusies epopeja ar vasarā iegādāto, defektīvo Hyundai markas busiņu. Ir veikta dzinēja nomaiņa un mašīnas pārbūve no dīzeļa uz benzīna un gāzes degvielu.

Kristiāna Kalniņa, Rīgas DJ skola

Pirms neilga laika Native Instruments nāca klajā ar paziņojumu par jauna DJ kontroliera Traktor Kontrol S8 nonākšanu tirdzniecībā. Liels notikums dīdžeju pasaulē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses