Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgas DJ skolā - nopietnas mācības, nevis ballīte

Rīgas DJ skolā visi staigā zeķēs. Studenti sēž uz dīvāniem un gaida nodarbību – visam jāsākas plkst. 19.30. Nodarbības ir divas reizes nedēļā, un tajās bez pasniedzēja piedalās seši audzēkņi. Četras meitenes un divi puiši. Uz grīdas gaišs paklājs, un apavi jānovelk arī man, citādi kaut kā neērti staigāt kurpēs, kur citi staigā zeķēs.

Nav nekāda joka lieta

Rīgas DJ skolā – Dienas starta dalībnieku Kristiānas Kalniņas un Kaspara Dabras lolotajā biznesa projektā – interesentiem jāmācās četri mēneši, un šī lieta ir visai nopietna. Nav runa tikai par sertifikātu, kas galarezultātā tiks saņemts, bet arī par to, ka dīdžejošanu šeit uztver ļoti sirsnīgi un pamatīgi. Jau pāris minūšu pēc nodarbības sākuma notiek mutisks kontroldarbs par iepriekšējā nedēļā pārrunāto. Audzēkņus izprašņā pa vienam, liek stāstīt un rādīt. Pasniedzējs ir Rūdolfs Bauze jeb DJ Rudd – viens no vadošajiem Latvijas funky breaks un mash-up dīdžejiem un producentiem. Viņš ir strādājis kopā ar tādiem māksliniekiem kā Akil The MC, Rhymefest un Nightmares On Wax un spēlējis mūziku vairākos populāros festivālos un klubos – Positivus, Fonofest, Pulkvedim neviens neraksta un citur.

Var dabūt ar tomātu

«Ar kuru pogu regulē ienākošo signālu? Nē, ar Master neregulē...» Rūdolfs ir bargs pasniedzējs un audzēkņus ļoti rūpīgi izjautā pa vienam. Ko regulē ekvalaizera vidi, ko dara crossfade un gain, kas ir «poči»? Audzēkņi putrojas un pinas savos skaidrojumos, lai gan acīmredzot iepriekšējā nodarbībā tas viss ir stāstīts. Tehniskais pamatojums ir jāzina, tur nevar būt neskaidrību. Ja mūzika pārstās skanēt, dīdžejs var dabūt ar tomātu – šis darbs ir bīstams.

Kad studentu spīdzināšana ir beigusies, DJ Rudd stāsta par ekranētu un neekranētu vadu atšķirībām, «džekiem» un «banānu štekeriem», bet pēc tehniskajām lietām atslodzei parāda nelielu ieskatu skrečošanā. Šķiet, vēl ne tik sen šeit notika skolas atklāšanas ballīte ar lielāku un mazāku klubu mūzikas slavenību, «parastās» mūzikas personību un citu draugu piedalīšanos; tas varētu radīt mānīgu iespaidu, ka arī skološanās būs viena vienīga ballīte, bet nē – šobrīd šeit valda skrupulozs tehniskās izglītības darbs. Kārtībai jābūt.

Bijuši arī izbraukumā

Uzņēmuma vadītāja Kristiāna Kalniņa, kura sēž turpat netālu, stāsta, ka bizness, šķiet, sācies labi. Šai grupai nodarbības ilgst jau mēnesi un notiks līdz septembrim, nākamā grupa sāks mācīties jau 1. jūnijā. «Nodarbības cena ir 20 eiro, mēnesī tie ir 170 eiro, viss četru mēnešu kurss maksā 680 eiro. Pašlaik nodarbības ir otrdienās un ceturtdienās pusastoņos vakarā,» savu biznesa reizrēķinu skaita Kristiāna.

Papildu pakalpojumiem – izbraukuma DJ sesijām – pagaidām bijis tikai viens klients. Dīdžeju šovu savam korporatīvajam pasākumam noalgojusi Swedbank. Konkrētu šāda pakalpojuma cenu Kristiāna gan svārstās nosaukt: «Viss ir atkarīgs no pasākuma ilguma un lieluma. Tādas lietas jau parasti izrunā individuāli, un mēs šādos gadījumos esam fleksibli cenu jautājumā, sevišķi, ja tā ir iespēja sevi arī mazliet pareklamēt.»

Draugu videokonkurss

Nākamajā nedēļā Rīgas DJ skolai sāksies sadarbības projekts ar sociālo tīklu Draugiem.lv. «Balvās būs stipendijas mācībām dīdžeju skolā,» Kristiāna skaidro noteikumus. «Tiem, kas vēlas piedalīties, būs jāiesūta 30 sekunžu garš video, kurā jāpauž motivācija – kādēļ es gribu mācīties par dīdžeju. Var vienkārši tālruņa kamerā pastāstīt, var filmēt ko nopietnāku. Video, kas mums patiks vislabāk, apbalvosim ar četru mēnešu stipendiju, bet otrā un trešā vieta saņems brīvbiļetes uz mēnesi garu iesācēju kursu,» uzņēmēja stāsta. Pārējie video iesūtītāji pieteikšanās gadījumā Rīgas DJ skolā dabūšot 10% atlaidi. «Tikko noslēdzās darbu iesūtīšana grupas Astro’n’out jaunā albuma dziesmu remiksu konkursam, kurā mēs esam žūrijā. Noslēguma pasākums ir 4. jūnijā, un arī šajā konkursā viena no balvām ir bezmaksas mācības mūsu dīdžeju skolā.» Uzņēmuma Facebook lapā skolas dīdžeji katru nedēļu dalīsies ar saviem atradumiem mūzikas laukā.

Aparatūras demotelpa

Dīdžeju skola Ģertrūdes ielas namā nomā divas telpas. Vienā notiek DJ nodarbības, bet otrā tūliņ tiks atvērta Lietuvas uzņēmuma DJshop.LT demonstrācijas istaba. «Mēs visas iekārtas pirkām no viņiem un tagad piedāvājām sadarbību turpināt. Mazākajā telpā atradīsies šovrūms, kur varēs apskatīties un aptaustīt DJshop.LT tirgotos kontrolierus, miksēšanas pultis, austiņas, atskaņotājus, pleijerus, arī vinila atskaņotāju adatas, dažādus aksesuārus un stila preces,» Kristiāna stāsta.

Rīgas DJ skolas aparatūras iegāde kopā ar visiem datoriem, pultīm un projektoriem izmaksājusi ap 12 000 eiro. Telpu noma Kristiānas uzņēmumam maksā nepilnus 500 eiro mēnesī, un, kamēr naudas plūsma vēl nav stabila, jādomā dažādi risinājumi, kā to uzlabot. Patlaban šeit stāv aptuveni simt vecu padomju fotoaparātu. «Tos man iedeva kāds draugs, lai pamēģinu notirgot. Te ir Kiev, Fed, arī zenīti un smenas. Saliku bildes arī feisbukā, tā ka vecas fototehnikas cienītāji un kolekcionāri var nākt ciemos,» Kristiāna aicina.

Edgars Ķuzis, tehnikas nomas speciālists uzņēmumā Discomania:

«Discomania ar DJ aparatūras tirdzniecību un nomu pasākumiem nodarbojas jau 10 gadu, es tajā visā esmu iekšā gadus septiņus – mūzika ir arī mans hobijs. Rīgas DJ skolas vēlme reizē arī tirgot un iznomāt aparatūru ir loģiska – kaut vai tādēļ, lai nedēļas nogalēs, kad nodarbības nenotiek, nebūtu dīkstāves. Kādreiz Rīgā bija ļoti daudzas aparatūras nomas vietas, varēja pat teikt, ka tirgū valdīja dempings. Problēma bija tā, ka neviens no šiem iznomātājiem nepiedāvāja pilnu aparatūras klāstu, tāpēc sākās braukāšana pie viena pēc pultīm, pie otra pēc skandām utt. Daļa uzņēmumu savu klāstu papildināja un kļuva par tirgus līderiem, pie kuriem var dabūt visu, bet pārējie vairāk vai mazāk sāka izzust. Tomēr Kristiānas uzņēmumā šādam blakus biznesam nav nepieciešami lieli apjomi, tajā pašā laikā procents no šādas tirdzniecības un nomas ir visnotaļ patīkams papildu ienākums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi jaunie uzņēmēji

Indulis Uškāns, ekskluzīvu mēbeļu ražotājs, SIA Imelh

Uz uzņēmuma telpām ir pārvesti darbgaldi, tomēr lielāka problēma būs darbinieku atrašana. «Salikām reklāmas gan Ss.lv, gan vietējā avīzē, apzvanīju arī darba meklētāju sludinājumus, bet pagaidām diezgan čābīgi. Atrast galdniekus, kas būtu labi speciālisti, nav nemaz tik vienkārši,» atklāj Indulis.

Edgars Dzalbe, dzintara pavedienu tekstila ražotājs, SIA Ambline

«Esam veiksmīgi atgriezušies no Līvas ciema svētkiem Liepājā. Bija patīkami, ka cilvēki nāca klāt un teica, ka esot dzirdējuši par mums vai zina mūsu uzņēmumu,» stāsta Edgars. Dzintara diegam arī piešķirts starptautiskais Aitex sertifikāts Made for health.

Zane Ruģēna-Bojāre, bērnu apģērbu zīmols Liepa un ozols

«Arvien vairāk jūtam, ka esošo darbu savienošana ar jauno uzņēmumu ir izaicinoša, taču iedvesmo labās atsauksmes pēc pagājušās nedēļas publikācijas Dienā. Daudzi jautā, kur var iegādāties mūsu ekodrēbes,» stāsta Zanes kolēģe un uzņēmuma līdzdibinātāja Liene Brizga-Kalniņa. Logo izstrādei firma ir izvēlējusies uzņēmumu Carre Branding un gaida pirmās skices.

Diāna Ozoliņa, autonoma Minivenunoma.lv

Epopeja ar pārdevēju «iesmērēto» Hyundai H1 ir beigusies – Diāna auto ir atdevusi servisā, kas piedāvāja busu saremontēt krietni lētāk nekā Skandi motors, kas defektīvo spēkratu pārdeva. «Es domāju ar viņiem vairāk neķēpāties. Mašīna būs gatava rīt, bet šonedēļ es vairāk pievērsos uzņēmuma reklāmas jautājumiem. Sakārtosim mājaslapās neaizpildītās astes, nopirkšu reklāmu Google Ads,» teic Diāna.

Elīna Pļaveniece, privātais bērnudārzs, SIA Dudi

Arvien tiek meklēti un piesaistīti potenciālie darbinieki. «Izveidoju arī aptauju vecākiem, lai noskaidrotu viņu vēlmes privātajā bērnudārzā. Tas man ļauj saprast, kas tiek gaidīts no manis,» stāsta Elīna. «Informēju jaunos vecākus, ka drīzumā būs bērnudārzs, tādā veidā meklēju un piesaistu potenciālos klientus. Nedēļas sākumā devos uz Izglītības kvalitātes valsts dienestu, lai iesniegtu dokumentus bērnudārza dibināšanai.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses