Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Gads ar pandēmijas zīmogu darba devējiem licis parevidēt labumus, kas tiek piedāvāti darbiniekiem

Sarakstā – gan līdzšinējie, gan jauni bonusi

Piekritīsiet – Covid-19 ierobežojumu apstākļos nav lielas jēgas no darba devēja apmaksāta abonementa sporta klubā, ja šie klubi ir slēgti un nestrādā. Tāpat, iespējams, nevajadzīgs kļuvis tāds bonuss kā transporta izdevumu kompensēšana, ja darbinieks jau gadu strādā attālināti un birojā tikpat kā neparādās. Pandēmijas situācija likusi daudziem uzņēmumiem pārskatīt labumus, ko tie nodrošina saviem darbiniekiem papildus ikmēneša atalgojumam. Protams, ir organizācijas, kam vīruss atnesis arī finansiālu krīzi, un tāpēc darbinieku labumi ir "apgriezti" līdz minimumam, taču uzņēmumos, kuros gan turpinās pilnvērtīgs darbs, gan ir saglabājušies bonusi strādājošajiem, pieeja papildu labumu nodrošināšanai ir transformējusies, lai vairāk atbilstu apkārt esošajai realitātei.

Brīvdienas un atbalsta tālrunis

Lai gan pandēmijas laiks licis atteikties no dažādiem klātienes pasākumiem (piemēram, Ziemassvētku pasākuma vai Ģimenes dienas), kas iepriekš piedāvāti darbiniekiem, kompānija Coca-Cola HBC kopumā personālam nodrošinātos labumus nav īpaši "paretinājusi", stāsta uzņēmuma cilvēkresursu vadītāja Baltijā un Polijā Liza Šibanova. "Tā vietā esam ieviesuši jaunus bonusus, kā arī vairāk izglītojam darbiniekus par jau esošajām iespējām un veiksmīgāku to izmantošanu," viņa norāda. 

Covid-19 laikā īpaša uzmanība uzņēmumā pievērsta darbinieku mentālajai veselībai, tādēļ jau pagājušajā pavasarī tika ieviesta jauna programma – 24/7 atbalsta tālrunis, kas ļauj Coca-Cola HBC darbiniekiem saņemt profesionālu atbalstu stresa, trauksmes, depresijas, vientulības, izolācijas un arī finansiālu vai ar darbu saistītu problēmu risināšanā, Šibanova atklāj. Tāpat uzņēmums cenšas palīdzēt darbiniekiem ievērot līdzsvaru starp darbu un privāto dzīvi, tāpēc visiem kompānijā strādājošajiem vecākiem, kam ir vismaz viens bērns, kas jaunāks par 14 gadiem, piešķir vienu papildu brīvdienu mēnesī, kas tiek apmaksāta kā parasta darba diena. Ieviesta arī prakse piešķirt trīs papildu apmaksātas brīvdienas visiem tiem darbiniekiem, kas pilnībā izmantojuši visas gadā paredzētās atvaļinājuma dienas. "Šie divi pēdējie bonusi tika ieviesti jau īsi pirms pandēmijas, taču šobrīd šiem atbalsta mehānismiem pievēršam īpašu uzmanību, lai sniegtu darbiniekiem vairāk iespēju atjaunot enerģiju, kā arī pavadīt vairāk laika ar ģimeni," saka Šibanova. 

Viņa skaidro, ka lēmumi par konkrētu bonusu iekļaušanu labumu grozā izriet no darbinieku aktuālajām vēlmēm un vajadzībām. Jūtams, ka palīdzība garīgās veselības un darba un privātās dzīves līdzsvara jautājumos viņiem patlaban vajadzīga visvairāk. Šobrīd jau redzams, ka darbinieki novērtē un aktīvi izmanto papildu brīvdienas. Bet par psiholoģisko atbalstu Šibanova saka: "Pagaidām ir par agru vērtēt, taču paredzam, ka šis pakalpojums saglabāsies, jo tas darbiniekiem būs nepieciešams dažādās situācijās arī pēc pandēmijas beigām." Coca-Cola HBC šogad ir veicis papildu investīcijas darbinieku veselības apdrošināšanā, nomainot pakalpojuma sniedzēju Latvijā, – tas darīts, lai piedāvātais apdrošināšanas segto pakalpojumu apjoms plašāk aptvertu darbinieku vajadzības tieši šobrīd.

 
Grozs kļuvis bagātīgāks

Tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Tet saviem darbiniekiem piedāvā elastīgu labumu sistēmu, kurā katrs pats var izvēlēties sev piemērotākos labumus noteiktas naudas summas ietvaros. Kā stāsta Tet darbinieku labumu sistēmas pārvaldniece Vita Eglīte, līdz ar Covid-19 pandēmiju labumu būtība vai apjoms nav mainījies, bet ir mainījies darbinieku ikdienas un darba ritms, līdz ar to – arī labumu lietošanas paradumi. "Iepriekš vairāk tika izmantota iespēja no labumu sistēmas groza apmaksāt ceļojumu vai pusdienu iegādi, savukārt pandēmijas ietekmē izteikti ir pieaudzis personīgajām vajadzībām paredzētās IT tehnikas iegādes apjoms," min Eglīte, kura norāda, ka pašreizējai situācijai pielāgojušies arī uzņēmuma sadarbības partneri: "Piemēram, liela daļa darbinieku ir izvēlējušies veselības apdrošināšanas polises, kurās ir iekļautas sporta programmas, kas lielākoties šobrīd nav iespējamas tradicionālajā izpildījumā. Bet arī apdrošinātāji ir elastīgi un ir gatavi apmaksāt daļu tiešsaistes sporta nodarbību."

Pandēmijas, elastīgā darba režīma un jaunā dzīvesveida dēļ Tet darbiniekiem pieejamais labumu grozs ir nevis sarucis, bet paplašinājies un kļuvis bagātīgāks, stāsta Eglīte un uzskaita jaunievedumus. Darbinieku fiziskās labsajūtas uzturēšanai tiek organizētas kopīgas tiešsaistes sporta nodarbības un neformālas aktivitātes, tā aizstājot klātienes sportu un pasākumus. "Šī savā ziņā ir jauna komunikācijas forma, ar kuru, visticamāk, nāksies dzīvot arī turpmāk," Tet pārstāve komentē. Darbiniekiem ir iespēja izmantot apmaksātas psihoterapeita konsultācijas. Ziemassvētkos visi neatkarīgi no dzīvesvietas tuvākajā pakomātā saņēma svētku sveicienu no Tet. Darbinieki ar uzņēmuma atbalstu var iekārtot darba vietu mājās, piemēram, iegādājoties atbilstošas mēbeles. Ir arī iespēja no Tet biroja atvest uz mājām biroja krēslu vai datora monitoru. Starp pieejamiem bonusiem ir apmaksātas pusdienas ar piegādi dzīvesvietā. Savukārt tiem, kam nākas strādāt klātienē, pie biroja Rīgas centrā ir izmantojama bezmaksas autostāvvieta. Darbinieki var strādāt attālināti no jebkuras vietas Latvijā, bet, ja nepieciešams, viņiem darba vieta ir pieejama jebkurā no Tet birojiem – piemēram, rīdzinieki var strādāt Cēsu vai Liepājas birojā, un otrādi. 

Arī Tet ieviestās korekcijas darbinieku labumu sarakstā galvenokārt izriet no strādājošo vajadzībām. Tās tikušas noskaidrotas regulārās viedokļu aptaujās, individuālās intervijās, kā arī ar dizaina domāšanas metodēm, stāsta Eglīte. Viņa ir pārliecināta, ka elastīgā labumu sistēma uzņēmumā saglabāsies arī turpmāk. Tiesa, par dažiem bonusiem, kas šobrīd ieviesti pandēmijas ietekmē, vēl varētu diskutēt, piemēram, par krēsliem un monitoriem, kas no biroja aizvesti uz mājām. "Šobrīd uzņēmums strādā pie nākotnes darba modeļa. Visticamāk, arī turpmāk vairākumam darbinieku tas paredzēs elastīgu darbu no jebkuras vietas Latvijā. Darbinieki aptaujā norādījuši, ka pilnībā vai daļēji attālināts darbs ir produktīvāks nekā birojā klātienē," saka Eglīte un pauž cerību, ka, pandēmijai beidzoties, klātienē atkal varēs notikt daļa pasākumu: kopīgi pārgājieni, laivu braucieni, citas komandu neformālās tikšanās. 
 

Viss vienā lietotnē

Par daļu no labumiem Tet darbinieki var norēķināties, izmantojot lietotni Mobilly labumi. Šo lietotni 2020. gada sākumā izstrādāja uzņēmums MobillyTX, un pērn decembrī šis inovatīvais risinājums ieguva IKT nozares gada balvu Platīna pele 2020 kategorijā Uzņēmuma digitālā transformācija. Mobilly labumi ļauj uzņēmumiem saviem darbiniekiem piešķirt un ērti pārvaldīt dažādus materiālus labumus, savukārt darbinieki ar lietotni un sava darba devēja piešķirto naudu var ērti norēķināties pie aptuveni 200 pakalpojumu sniedzējiem. "Esam novērojuši, ka Tet darbinieki šādu apmaksas kārtību novērtē ļoti atzinīgi, kā arī izrāda iniciatīvu un aktīvi iesaistās jaunā labumu koncepta izstrādē, tos testējot," stāsta Eglīte no Tet. Šajā uzņēmumā strādājošie no lietotnē viņiem pieejamiem labumiem pašlaik visbiežāk izmanto apmaksātas pusdienas ar piegādi uz mājām, kas atvieglo ikdienas rūpes, kā arī IT tehnikas iegādi. Tet saviem darbiniekiem lietotnē piedāvā samaksāt arī transporta izmaksas (degvielu, sabiedrisko transportu, autostāvvietas), veselības, izglītības, sporta un skaistuma pakalpojumu izdevumus. 

To, ka ēdināšana patlaban ir visejošākais "labums", ko savam personālam lietotnē piedāvā arī citi darba devēji, apliecina Alise Sitņikova, MobillyTX pārdošanas vadītāja: "Uzņēmumi, kuri iepriekš nodrošināja pusdienas/augļus birojā, meklē iespējas, kā nodrošināt ēdināšanu darbiniekiem, kuri strādā attālināti, savukārt uzņēmumi, kuri personālu iepriekš nav ēdinājuši, tagad nereti meklē veidus, kā iepriecināt un motivēt no mājām strādājošos darbiniekus. Ēdināšanas labums uzņēmumiem ir izdevīgs, jo, to nodrošinot, ir iespējams personāla nodokļu izmaksu ietaupījums." Uzņēmumi novērtē arī to, ka maksa ir tikai par faktiski iztērētajiem labumiem – ja kādu mēnesi labumi netiek lietoti, abonēšanas maksa netiek ieturēta, kā arī nav noteikta minimālā mēneša summa, stāsta Sitņikova. Personāldaļu vadītājiem patīk, ka ar Mobilly labumiem iespējams apvienot vairākus vai pat visus labumus vienuviet un tos ērti pārvaldīt, savukārt grāmatvežiem tiek atvieglots darbs, jo ir tikai viens rēķins reizi mēnesī. 

Pie darbinieku ieguvumiem, izmantojot lietotni, minama iespēja pašiem izvēlēties, pie kura pakalpojumu sniedzēja bonusu saņemt. Sitņikova stāsta, ka Mobilly labumi ļauj iesniegt arī čekus, tāpēc, ja darba devējs to apstiprina, darbiniekiem ir iespēja izvēlēties arī citus tirgotājus, ne tikai lietotnē pieejamos. "Dažādība, mūsuprāt, ir ļoti svarīga, jo gaume un vēlmes ir atšķirīgas," Sitņikova saka. Ar lietotni var norēķināties par ēdiena piegādi, un drīzumā būs pieejami arī e-veikali, lai darbinieki varētu, piemēram, pasūtīt produktus un pusdienas gatavot paši. Tuvākajā laikā Mobilly labumos starp izmantojamiem bonusiem būs arī optikas un citu preču iegādes iespēja, jo šogad arī attālinātajam darbam vajadzīgās lietas var iegādāties izdevīgāk. "Klients nosaka nepieciešamo labumu, bet mēs nodrošinām pakalpojumu sniedzēju pieejamību," skaidro Sitņikova. 

Kā galveno izaicinājumu viņa min uzņēmumu neizpratni vai bailes no koplīguma ar darbiniekiem, kas ir viens no nosacījumiem, lai, izmantojot lietotni, būtu iespēja ietaupīt, taču šīs bailes mazinoties. Pandēmijas apstākļos Mobilly labumu klientu skaits gada laikā pieaudzis vairāk nekā par 30%, un MobillyTX pārstāve prognozē, ka interese par lietotni tikai palielināsies. Lai gan darbinieku labumu budžets citviet pasaulē, īpaši t. s. vecajā Eiropā (Vācijā, Francijā, Skandināvijā u. c.), ir ievērojami lielāks nekā Baltijas valstīs, digitālie risinājumi šo bonusu nodrošināšanā nav tik izplatīti, ir pat valstis, kurās aizvien izmanto papīra kuponus. Tāpēc Mobilly labumi plāno kļūt arī par eksporta produktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses