Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Alum vajadzīgo izejvielu sadārdzināšanos, akcīzes nodokļa kāpumu un darbaspēka trūkumu izjutīs gan alus ražotāji, gan paši pircēji

Klimats un nodokļi nākamgad sadārdzinās alu

Lai gan klimata pārmaiņas mēdz pieminēt saistībā ar nākotni un dažādām dažu brīdi šķietami abstraktām problēmām, viena no karstāka klimata radītajām blaknēm nākamgad Latvijā izpaudīsies ļoti taustāmā veidā - alus cenās. Paralēli akcīzes nodokļa pieaugumam, darbaspēka trūkumam un citām ar ražošanu saistītām problēmām alus nozarei Latvijā un Eiropā šogad problēmas sagādājusi karstā vasara - pašmāju un kaimiņvalstu mieži nav derīgi alus ražošanai.

Oktobrī Latvijas Alus darītāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ināra Šure sacīja, ka 2018. gadā alus patēriņu negatīvi ietekmēja akcīzes nodokļa paaugstināšana par 50%, kā arī alus tirdzniecības aizliegums divu litru PET iepakojumā. Šure arī atzina, ka tuvākā nākotne alus nozarei Latvijā solās būt ļoti izaicinoša.

"2019.gada martā gaidāms kārtējais akcīzes paaugstinājums, savukārt pēc sausās vasaras ir paredzams izejvielu cenu kāpums par 30%. Pieaug arī energoresursu cenas, ir jācīnās ar darbaspēka problēmām," Šuri citē aģentūra LETA. 
 

Bažas par akcīzes nodokli

SIA Bauskas alus valdes loceklis Vladimirs Barskovs portālam Diena.lv sacīja, ka alus iesalam cena pieaugs par 34%, tāpat arī dārgāka būs elektrība un gāze. Arī akcīzes nodoklis rada satraukumu. "Saka, ka 9-10%, bet es baidos, ka būs tāpat kā šogad. Deputāti ir deputāti," bažas pauda Barskovs.

Ražotāji palielinās cenu. Viņš prognozē, ka pieaugums varētu būt kādi 10-15%, bet viņš norādīja, ka vēl jau arī cenu ietekmē veikala uzcenojums.

"Es zinu, ka cena izejvielām būs augstāka," pasvītro uzņēmuma valdes loceklis. 

"Viņi [deputāti - red.] domā: "Aha, par 50% palielināsim akcīzes nodokli, būs pieaugums budžetam," bet, ja samazināsies apgrozījums, samazināsies arī citi ienākumi," uzsverot, ka viss ir jārēķina kopā, norādīja Barskovs. Šogad, lai gan vēl divi mēneši līdz gada beigām, uzņēmums dažādos nodokļos valstij pārskaitījis trīs miljonus eiro. Ja samazināsies apgrozījums, samazināsies arī nomaksātie nodokļi.

Arī AS Aldaris prognozē, ka nākamgad tiks spēcīgi izjusts miežu deficīts un tam sekojošais graudu un iesala cenu kāpums līdz pat 37%. Turklāt izmaksas augs arī dzērienu iepakojumam un darbinieku atalgojumam.

"2018. gads uzņēmumam ir bijis veiksmīgs, un spējām laicīgi pielāgoties tirgus un likumdošanas izmaiņām. Lai arī mums ir ambiciozi izaugsmes plāni, nākamā gada peļņas prognozēs esam piesardzīgi. Aizvadītās sausās vasaras dēļ miežu raža ir bijusi maza, un tai sekos straujš iesala cenu kāpums – līdz pat 37 % - gan Latvijas, gan arī Lietuvas, Igaunijas un pārējo Eiropas valstu tirgū. Aldaris līdzšinējie aprēķini liecina, ka iesals veido 12,1 % no kopējiem alus ražošanas izdevumiem," 2019. gada projekcijas komentē AS Aldaris valdes locekle Sigita Ozola,

Aldaris novērojumi liecina, ka jau šobrīd aug arī degvielas un tādu pieprasīto iepakojuma materiālu cenas kā PET un alumīnijs, attiecīgi par 6% un 13,8%. "Sagaidot strauji tuvojošos 2019. gadu, esam būtiski optimizējuši resursus, mērķtiecīgi investējot ražošanas modernizācijā un energoefektivitātes uzlabošanā, kā arī uzņēmuma iekšējo procesu efektivitātes paaugstināšanā," skaidro Ozola, piebilstot, ka problēmas rada arī darbaspēka trūkums. 

Kā atgādina Aldaris, bažas par alus cenu kāpumu pauduši arī ražotāji citviet Eiropā. 
 

Mazos neietekmēs tik krasi

Mazāk par nākamo gadu bažījas mazās alus darītavas Malduguns pārstāvji. "Jūtamākais akcīzes nodoklis bija martā, kad mēs un citas mazās darītavas nepalielinājām cenu," portālam Diena.lv sacīja viens no uzņēmuma līdzīpašniekiem Valdis Jansons. Viņš arī piebilda, ka izejvielu sadārdzinājums arī šobrīd nav tik ļoti jūtams. 

Viņš atklāja, ka 2019. gadā, kad atkal tiks palielināts akcīzes nodoklis, tad šoreiz "laikam nedaudz pieliksim klāt", taču Maldugunij kā mazajai alus darītavai nodokļus kāpums ir mazāks nekā lielajiem ražotājiem. Pagājušajā gadā sadārdzinājums bija aptuveni par trim centiem, bet šogad pieaugums ir viens cents. "Mazās alus darītavas izmantos iespēju un izvērtēs cenas, ja kādam alum noteiktā cena šķitīs pārāk zema, tad tam varbūt palielinās," atzina Jansons, bilstot, ka Malduguns ražotais alus šogad sadārdzināsies tikai par dažiem centiem. 

Aģentūra LETA oktobrī vēstīja, ka saistībā ar nodokļu reformu no šā gada 1. marta palielinātas akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem. Akcīzes nodokļa likme alum kopš marta ir 6,8 eiro par katru tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem.

Savukārt Latvijā mazajās alus darītavās saražotajam alum par viena kalendārā gada laikā saražotajiem pirmajiem 10 000 hektolitriem akcīzes nodokļa likme ir 3,4 eiro par katru tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 12,5 eiro par 100 litriem.

Savukārt no 2019. gada 1. marta akcīzes nodokļa likme alum būs 7,4 eiro par katru tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 13,6 eiro par 100 litriem. Latvijā mazajās alus darītavās saražotajam alum par viena kalendārā gada laikā saražotajiem pirmajiem 10 000 hektolitriem akcīzes nodokļa likme no nākamā gada marta būs 3,7 eiro par katru tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 13,6 eiro par 100 litriem.
 

Klimata pārmaiņu pēdas visās nozarēs

"Vispostošākā ir ilgstoša sausuma ietekme pavasara un vasaras sezonās, kad tas ne tikai rada nelabvēlīgus apstākļus lauksaimniecībā un dārzkopībā, bet arī palielina mežu ugunsgrēku risku, tādējādi apdraudot arī savvaļas ekosistēmas, cilvēku īpašumus un pat dzīvības. Pasaulē ilgstošs sausums cilvēkus ietekmē skaitliski vairāk nekā jebkura cita dabas stihija, un tā negatīvā ietekme ir skaidrojama ar to, ka sausums parasti raksturojams ar plašu izplatības areālu un ilgu pastāvēšanas laiku," pētnieki raksta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) ziņojumā par klimata pārmaiņām.

Pašu ziņojumu var lasīt šeit: Klimata pārmaiņu scenāriji Latvijai

Starptautiskā klimata pārmaiņu paneļa zinātnieki oktobrī publicēja ziņojumu, kurā brīdināja pasaules iedzīvotājus par riskiem, ko planētai radīs klimata pārmaiņas. Viņi norādīja, ka sasilšana vairs nav apturama, bet pasvītroja būtiskās atšķirības starp vidējo sasilšanu 1,5 grādu robežās un vidējo sasilšanu 2 grādu robežās. 0,5 grādu pieaugums būtiski ietekmēs visus. Palielināsies karstuma viļņu biežums, pieaugs klimata izmaiņu dēļ bēgļu gaitās devušos cilvēku skaits, jo Dienvideiropas daļas var palikt teju neapdzīvojamas, ūdens līmeņa celšanas tuvākajā simtgadē liks meklēt jaunas mājas vismaz 10 miljoniem cilvēku.

Klimata pārmaiņas jau šobrīd ietekmē pasauli, piemēram, portāls Diena.lv vēstīja par nepieredzēto sausumu Afganistānā, kurš licis gandrīz 300 000 cilvēku doties bēgļu gaitās.

Top komentāri

TrollisJT
T
Kopš alus cena tika paugstināta un divlitrenes aizliegtas, es aliņu pērku tikai tad, ja ir akcija un cena ir mazāka par eiriķi litrā. Es ceru, ka spēlēšanās ar alus cenām novedīs pie loģiskām beigām.
Apčidrinskis
A
J. Hašeka "Šveikā" ir rakstīts, ka valdība, kas ceļ cenu alum, krīt. Latvijas nelaime ir tā, ka nekas reāls netiek ražots, bet valsts pārvaldei vajag vairāk un vairāk. Tad nu esam situācijā, kad degvielas cenā 65% ir nodokļi, ar alkoholu tas pats, pērkot to pašu dienišķo maizi, valsts PVN veidā sev pievāc 21%. Tas ir strupceļš. P.S. Mongoļu- tatāru jūgā nodokļi bijuši 10% no ienākumiem. Gribu mongoļu- tatāru jūgā, nevis Latvijā, kur reālie nodokļi ir 83%! Nodokļi un nodevas ir pārsnieguši jebkuras saprāta robežas.
reptilis
r
Aizmirsa piebilst - ....un Tramps ir pie tā vainīgs:))))))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses