Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Par baltu velti dāvina elektrību Latvenergo

Bez jēgas iztērēti Eiropas un iedzīvotāju līdzekļi – mājsaimniecībās saražotā elektroenerģija neatgriezeniski pazūd Latvenergo tīklā, likumdošana atlīdzību neparedz, raksta Dienas Bizness.

Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) līdzfinansētās programmas Atjaunojamo energoresursu izmantošana mājsaimniecību sektorā projektu īstenotāji jūtas apmānīti – enerģijas ražošanas iekārtās ieguldīti lieli līdzekļi, bet faktiski vienīgais ieguvējs sanāk energoapgādes uzņēmums.

Iemesls - Latvijā nedarbojas mājsaimniecību elektroenerģijas neto uzskaites princips, ko paredz joprojām nepieņemtais.

Atjaunojamo energoresursu likums – likumprojekts pirmajā lasījumā tika apstiprināts iepriekšējās Saeimas laikā pagājušā gada 9. jūnijā, kas arī ir pagaidām pēdējā atzīme šā dokumenta tapšanas vēsturē.

Likuma nav, bet jau ir pabeigta un daļēji īstenota pērn aizsāktā KPFI atbalsta programmas I kārta, šobrīd notiek projektu vērtēšana jau II kārtā, kas noslēgsies 2. aprīlī. Pirmajā kārtā no 1219 apstiprinātajiem projektiem 108 paredzēja uzstādīt vēja ģeneratorus vai saules baterijas, vairāki no šiem projektiem jau ir vai tiek realizēti.

«Enerģijas ražošanas iekārtās cilvēki iegulda lielu naudu. Arī es piedalījos konkursā, uzstādīju saules baterijas, un tagad saprotu, ka mani tāpat kā daudzus citus ir ļoti smalki apmānījuši,» savu viedokli pauž Juris Užulis, AS Latvijas maiznieks pārstāvis, kurš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izsludinātajā konkursā KPFI programmā piedalījies kā privātpersona. «Esmu ieguldījis projektā 14 tūkstošus latu, no tiem puse programmas ietvaros ir atdota atpakaļ, bet 7000 latu ir mans paša ieguldījums. Taču labuma guvējs esmu nevis es, bet Latvenergo uzņēmums Sadales tīkls, kam saražoto enerģiju šobrīd vienkārši uzdāvinu,» viņš skaidro.

Jura Užuļa uzstādīto saules bateriju saražotā enerģija var nodrošināt apmēram 90% mājsaimniecības elektrības patēriņa, un tāds arī bijis programmas mērķis – ieguldīt līdzekļus, rēķinoties, ka šo enerģijas daudzumu nodrošinās pati saimniecība. Tas arī būtu sasniegts, taču izrādījās tukšs numurs. «Mēs realizējām projektu, mums lika uzlikt divpusējos skaitītājus, kas uzskaita elektroenerģiju, ko saņemam no Latvenergo un ko atdodam atpakaļ tīklā, par to visu samaksājām naudu, un beigās izrādās, ka Latvenergo vienkārši pieņem šo elektroenerģiju, bet atpakaļ neko neatgriež,» teic J. Užulis.

Ar KPFI līdzfinansējumu uzstādītās saules baterijas J. Užuļa mājsaimniecībā darbojas no februāra. Kopā iepriekšējā mēnesī mājsaimniecība neatgriezeniski nodevusi tīklā 97kW elektroenerģijas, bet no tīkla saņemti (iepirkti) 380kW; martā līdz šim brīdim Latvenergo tīklā neatgriezeniski aizgājuši jau 190kW, bet no tīkla saņemti 300kW.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses