Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdzīvo tie, kuri pielāgojas

Eiropas Centrālās bankas (ECB) Padome 27. jūlijā lēma paaugstināt visas trīs galvenās ECB procentu likmes par 0,5%. Tiek prognozēts, ka sešu mēnešu Euribor likme būs vismaz 1,6% līdz 2023. gada beigām.

Pēc ECB datiem, 2021. gadā bija arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) peļņas kritums. Analizējot šī brīža tirgus tendences, esmu pārliecināts, ka augsta inflācija saglabāsies gan atlikušo 2022. gadu, gan 2023. gadā. Skaidrs, ka inflācija zem ECB mērķa, tas ir, 2%, nesamazināsies arī 2024. gadā. Manuprāt, 2025. gadā monetārā politika mainīsies procentu likmju samazināšanas virzienā, taču tendences liecina tikai un vienīgi par gaidāmo lejupslīdi, kas varētu būt izšķiroša visiem uzņēmējiem, ne tikai MVU, jo, ja kredītam ir fiksēta mainīgā likme (papildus bankas noteiktajai starpbanku Euribor likmei), ir jārēķinās ar ikmēneša maksājuma pieaugumu. Jo lielāka aizdevuma summa, jo lielāks ikmēneša maksājums un, protams, naudas izteiksmē, arī lielākas procentu likmju kāpuma radītās svārstības. Katram uzņēmumam noteikti ir jābūt plānam B sliktiem laikiem. Ir vajadzīga pārdomāta stratēģija biznesa pielāgošanai mainīgajiem ekonomiskajiem un ģeopolitiskajiem apstākļiem, Covid-19 pandēmijai vai vienkārši mainīgām patērētāju vajadzībām. Pandēmija parādīja, cik ātri uzņēmumiem var nākties pielāgoties apstākļiem, lai izdzīvotu – tiem uzņēmumiem, kuri nevarēja pielāgoties digitalizācijai vai pārvietot savus produktus un pakalpojumus tiešsaistē, nācās saskarties ar grūtībām vai pat bankrotu.

Runājot par ekonomikas atveseļošanos, vispirms ir jādomā, kā mēs varam palīdzēt atgūties konkrētam uzņēmumam, lai uzņēmuma saglabāšanas fāze nebūtu pārāk ilgi. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir pēc iespējas savlaicīgāk izpildīt finansiālās saistības un ietaupīt vairāk uzņēmuma finanšu rezervju.

Pirmkārt, lai pārdzīvotu inflāciju un ekonomikas recesiju, pastiprināti jāseko līdzi uzņēmuma finansiālajai situācijai. Nespēja sekot līdzi finanšu plūsmām uzņēmumam ir kā giljotīna. Tipiska situācija biznesā – uzņēmums acīmredzot spēj radīt pārdošanas apjomus un peļņu, taču realitāte varētu liecināt, ka tas tikai zaudē naudu. Un šajā kontekstā uzņēmuma finansiālā veselība nav tikai savlaicīga rēķinu apmaksa. Finansiāli spēcīgs uzņēmums ne vien spēs saglabāt savu biznesu, bet arī nodrošināt biznesa attīstību.

Otrkārt, jāseko līdzi ne tikai ienākumu un izdevumu bilancei un peļņas atskaitēm, bet arī jāpievērš uzmanība apgrozāmajiem līdzekļiem. Piemēram, izejvielu cenu kāpuma dēļ jāizlemj, vai pirkt tikai tik, cik atļauj apgrozāmie līdzekļi, vai tomēr labāk aizņemties papildus un pievērsties dažādām jomām, piemēram, investīcijām, optimizācijai vai digitalizācijai, kas nākotnē varētu palīdzēt ietaupīt uzņēmuma finanšu resursus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses