Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

KASKO lielāki bonusi; OCTA cena lēni augs

Valsts ekonomiskais pieaugums, lai arī lēns, taču kopumā pozitīvi ietekmējis ar automašīnu apdrošināšanu saistītos OCTA un KASKO segmentus. Lai arī no tirgus aizgājusi apdrošināšanas kompānija Balva, konkurence aizvien saglabājas visai augsta, kas var solīt atsevišķus bonusus autobraucējiem. Runājot par subjektīvajiem faktoriem auto apdrošināšanā, Compensa Vienna Insurance Group UADB Latvijas filiāles vadītāja Evija Dundure min augsto konkurenci starp apdrošinātājiem Latvijā un uzņēmumu vēlmi iekarot arvien lielāku tirgus daļu.

"Jāpiemin, ka šajā gadījumā tas nav stāsts tikai par OCTA un KASKO, bet arī par citiem apdrošināšanas veidiem, kur apdrošināšanas prēmiju līmenis ir viens no viszemākajiem, raugoties ne tikai reģiona perspektīvā," piebilst kompānijas pārstāve.Nav rentabls produkts

Neraugoties uz to, ka obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas polišu cenas pieaugušas jau iepriekš, apdrošinātāji paredz, ka polises kļūs dārgākas arī turpmāk. Apdrošinātāji to skaidro ar to, ka šis produkts nav rentabls.

Compensa Vienna Insurance Group UADB Latvijas filiāles vadītāja Evija Dundure uzskata, ka viens no būtiskākajiem iemesliem tam ir tas, ka OCTA tiek uzskatīta par "cenas" produktu, kas tā patiesībā nav un var radīt patērētājiem problēmas. "Diemžēl klienti šobrīd pamatā redz tikai cenu un maz iedziļinās, kas polisē vēl ir iekļauts un kādi vēl ir iespējami papildu segumi valstī noteiktajam OCTA minimumam. Un, tā kā esam šādā situācijā, kur galvenais izvēles faktors ir tikai un vienīgi cena, polises saglabā zemo cenu līmeni, un tādējādi tirgus strādā ar lieliem zaudējumiem, kas ilgtermiņā, no biznesa loģikas raugoties, pilnīgi noteikti nevar turpināties," secina Dundure.

Apdrošināšanas kompānijas Balta Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Juris Kipļuks piebilst, ka atlīdzību izmaksas OCTA tirgū pērn ir augušas par 18%. Polišu cenas šim pieaugumam ne tuvu netiek līdzi, jo sīvā apdrošinātāju konkurence ir atturējusi no plašām cenu korekcijām.

Papildus jau iepriekš minētajiem faktoriem šogad apdrošinātājiem būs arī jāatsāk maksājumi OCTA Garantijas fondā. J. Kipļuks norāda, ka situāciju OCTA tirgū labi ilustrē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja dati - no katriem 100 eiro saņemtās prēmijās apdrošinātāji 89 eiro izmaksā atlīdzībās, virs 10 eiro - piesaistes komisijās, tā rezultātā nekas daudz vairs nepaliek pāri administrācijas izdevumiem, nemaz nerunājot par peļņu. Pēc Kipļuka domām, pašreizējā tirgus situācija novedīs pie tā, ka mazākajām kompānijām visdrīzāk nāksies samazināt savas tirgus daļas OCTA segmentā vai arī būs jārēķinās ar pieaugošiem zaudējumiem.

Nedaudz dārgāk

Tas, ka situācija OCTA segmentā kļūst aizvien saspringtāka, protams, atsauksies arī uz polišu cenām. "Pērn OCTA cenas auga aptuveni par 5%, un arī šogad tendence saglabāsies līdzīga - sagaidāms kāpums aptuveni 5-7% robežās. Tomēr tas nav pietiekami, lai pilnvērtīgi segtu izdevumus šajā segmentā, tāpēc zaudējumus OCTA segmentā apdrošinātāji kompensē, pārdalot peļņu no citiem apdrošināšanas veidiem," situāciju ieskicē apdrošināšanas kompānijas Ergo Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš.

Cenu izmaiņas nosaka vairāku faktoru kopums, piemēram, pēdējos gados pieredzētie lielie negadījumi ārzemēs, kas saistīti ar ļoti augstām izmaksām. "Kopš spēkā ir jaunās normas par iespējām ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem saņemt atlīdzību par radīto nemateriālo zaudējumu, nav arī skaidri definētas prakses, kā šīs normas attiecas uz senāk notikušiem negadījumiem. Prasības šajos gadījumos ir lielas, un cilvēki tikai tagad sāk apgūt šādu negadījuma traumu pieteikšanu. Nākotnē šo atlīdzību daudzums tikai pieaugs," spriež Heniņš. Tas būtiski ietekmēs turpmāko cenu plānošanu OCTA segmentā kopumā. Arī viņš, līdzīgi pārējiem Dienas uzrunātajiem apdrošināšanas kompāniju pārstāvjiem, norāda, ka cenu kāpumu noteikti ietekmēs arī fakts, ka šogad apdrošinātājiem jāsāk veikt iemaksas OCTA Garantijas fondā, kura līdzšinējie uzkrājumi tika strauji izsmelti Balvas likvidācijas procesā.

Būs pretīmnākošāki

Pieaugošā ekonomiskā aktivitāte valstī ir veicinoša KASKO segmenta attīstībai, kurš pērn audzis par 6,8%. Pieprasījuma kāpums sagaidāms arī šogad, un šīgada pirmo mēnešu rezultāti Latvijā liecina, ka kopējais parakstīto prēmiju apjoms KASKO segmentā varētu augt 7% robežās, prognozē Heniņš.

Arī Dundure uzskata, ka šogad KASKO prēmiju apjoms varētu pieaugt, jo pieaug automašīnu zādzību skaits - un ne tikai jauno automašīnu segmentā. "Cilvēki sociālajos tīklos redz, kā laiku pa laikam viņu paziņas ievieto informāciju par nozagtām automašīnām, līdz ar to zādzības kļūst "personiskākas" un cilvēki sāk aizdomāties par galējiem riskiem - auto nozagšana vai pilnīga iznīcināšana," komentē Compensa Vienna Insurance Group pārstāve. Viņa prognozē, ka apdrošinātāji arvien lielāku uzmanību pievērsīs klientu izmantotajām drošības sistēmām, jo, pieaugot zādzību skaitam visās riska grupās, īpašniekiem arvien vairāk jārūpējas par savu īpašumu.

Vienlaikus strauji aug arī pieteikto apdrošināšanas atlīdzību apjomi. Saskaņā ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas informāciju izmaksāto atlīdzību apmērs pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2014. gadu ir palielinājies par 15,1%. Heniņš piebilst, ka, neraugoties uz augošajām autoservisu izmaksām, diezin vai tirgū būs vērojams būtisks polišu cenu pieaugums. Viņaprāt, pieaugot autoservisu un darba resursu cenai, arvien izdevīgākas kļūs polises ar pašrisku bojājumiem, savukārt polisēm ar nulles eiro vērtu pašrisku bojājumiem cena palielināsies.

Pēc Kipļuka domām, KASKO polišu īpašnieki šogad var rēķināties ar plašākiem risku segumiem un lielākām ērtībām, ko apdrošinātāji nodrošinās saviem klientiem gan polišu iegādē, gan atlīdzību noregulēšanas procesā. Dārgāku spēkratu īpašniekiem Baltas pārstāvis noteikti ieteic painteresēties par lielāku pašrisku iespējām bojājumu gadījumā, jo tādējādi var sanākt ietaupīt būtiski lielu naudas summu. "Piemēram, 45 000 eiro vērtu 2016. gada Audi A6 apdrošinot ar 0 (140) pašrisku (0 eiro pirmajam, 140 eiro katram nākamajam gadījumam), salīdzinot ar 140 (300) pašrisku (140 eiro pirmajam, 300 eiro katram nākamajam gadījumam), iespējams ietaupīt līdz 35% no KASKO polises cenas," skaidro Kipļuks.

Vērtējot KASKO polišu cenu un pašrisku attiecības varbūtējās izmaiņas, Baltas pārstāvis prognozē, ka pašriski tirgū mazāki nekļūs, jo auto remontu izmaksas turpina augt un jau esošie pašriski nenodrošina to, ka klienti nenāk pie apdrošinātāja ar sīkumiem, ko viegli varētu novērst paši, tādējādi netērēt savu laiku, kārtojot to ar apdrošinātāja starpniecību.

precizēts virsraksts

Top komentāri

Gacha
G
Žēl dzirdēt, ka OCTA cenas visdrīzāk kāps.. :/ Bet par KASKO.. It kā var nepirkt, bet gribās to papildu drošību un sirdsmieru! Tāpēc jau otro gadu tomēr pērku arī KASKO. Pagiadām nav sanācis izmantot, phew! Bet miegs labāks. ;) :D Lai nepārmaksātu noteikti skatos KASKO kalkulatorus. Mans TOP kalkulators, ko izmantoju ir šis - https://www.manapolise.lv/kasko Līdz šim caur to ir atrasti tiešām izdevīgi darījumi. :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses