Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

VID gatavojas fizisko personu pārbaudēs izmantot arī lielveikalu klientu karšu datus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) patlaban vērtē, kuru uzņēmumu izsniegtās klientu lojalitātes jeb atlaižu kartes un tajās uzkrātā informācija tam būtu visnoderīgākā, plānojot un veicot fizisko personu kontroles pasākumus.

Līdz šim VID nav izmantojis iespēju pieprasīt no komersantiem pārbaužu veikšanai viņu izsniegto klientu karšu datus, lai gan likums kontroles pasākumu veikšanai ļauj Ieņēmumu dienestam nepieciešamības gadījumā un ar argumentētu pamatojumu pieprasīt šādu informāciju.

Patlaban VID izvērtē, kuru komersantu izsniegtās kartes un informācija varētu būt pārbaudēm visnoderīgākā, un analizē šo aspektu no komersanta piedāvāto preču vērtības naudas izteiksmē.

Pēdējās nedēļas laikā vairākos medijos kā urbānās folkloras jeb pilsētas leģenda parādījās stāsts par to, ka VID esot īpaša programma Rasa, kas spēj izkontrolēt lielveikalu pircēju kartes, un VID tādējādi esot zināms fizisko personu pirkumu apjoms. To apzinoties arī uzņēmēji, kuri, bažījoties no nokļūšanas VID pārbaudāmo personu sarakstos, atlaižu kartes izņemot ar svešu, izdomātu vārdu.

Pasmaidot par šo leģendu, VID savā komentārā norādījis, ka tam nav tādas vienošanās ar tirdzniecības uzņēmumiem, ka to izsniegto lojalitātes karšu dati automātiski nonāktu VID rīcībā nodokļu nenomaksas analīzei un kontroles pasākumu plānošanai.

Kā ziņots, Rasa ir datorizēta fizisko personu riska analīzes sistēma, kas pēc vienotiem riska kritērijiem, izmantojot VID informācijas sistēmās un citu iestāžu un organizāciju datu bāzēs uzkrāto informāciju, identificē tās fiziskās personas, attiecībā uz kurām pastāv visaugstākais risks, ka nav deklarēti visi ienākumi un/vai nav nomaksāti nodokļi pilnā apjomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses