Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ir definēti stratēģiskie mērķi

Lai padarītu lidostu par ērtu savienojošo punktu, nākamo gadu laikā lidosta Rīga plāno attīstīt tranzītu.

Šī gada nogalē Starptautiskā lidosta Rīga sagaidīs sešmiljono pasažieri, sasniedzot lielāko apkalpoto pasažieru skaitu lidostas pastāvēšanas vēsturē. Nākamo piecu gadu laikā lidosta mainīsies līdz nepazīšanai – tiks būvēts jauns daudzfunkcionāls pasažieru apkalpošanas komplekss un savienojums ar Rail Baltica dzelzceļa staciju. Par sasniegto un nākotnes plāniem Diena uz sarunu aicināja va/s Starptautiskā lidosta Rīga valdes priekšsēdētāju Ilonu Līci.

Kā lidostai veicies šogad?
2017. gads vēl tikai tuvojas noslēgumam, taču ar pārliecību varu apgalvot, ka tas lidostai Rīga ir bijis ļoti veiksmīgs. Aprēķini rāda, ka, visticamāk, jau decembra beigās lidostas apkalpoto pasažieru skaits sasniegs līdz šim augstāko atzīmi – sešus miljonus. Tas ievērojami pārsniegs šim gadam plānoto apjomu, kas bija balstīts uz vidējo Eiropas pasažieru pieauguma prognozi. Tas, ka šis būs ļoti veiksmīgs gads, kļuva skaidrs vasarā, kad katru mēnesi tika pārspēti pasažieru skaita rekordi: jūlijā lidostas pasažieru skaits pārsniedza 646 tūkstošus, kas nozīmē, ka ik dienu apkalpojām teju 21 tūkstoti ielidojošo un izlidojošo pasažieru. Tas ļāva lidostai šovasar ierindoties Eiropas straujāk augošo lidostu Top 5. Arī ziemas sezona ir sākusies ar ļoti labiem rezultātiem.

Kas veicinājis lielo pasažieru pieaugumu?
Pirmkārt, tā, protams, ir veiksmīgā sadarbība ar aviokompānijām, kas piedāvā aizvien jaunus galamērķus no Rīgas lidostas. Šī gada vasaras sezonā vien varēja doties uz 16 jauniem galamērķiem. Ziemas sezonā līdzšinējais galamērķu klāsts papildināts ar trim jauniem – Abū Dabī, Maltu un Izraēlas kūrortpilsētu Eilatu. Jau šobrīd zināms, ka no lidostas Rīga nākamā gada vasaras sezonā tiks atklāti jauni tiešie avioreisi uz Lisabonu, Malagu, Bordo, Gdaņsku, Splitu un citām Eiropas pilsētām. Kā vienu no stratēģiskajiem mērķiem esam definējuši tranzīta attīstīšanu, proti, padarīt lidostu par ērtu savienojošo punktu, lai dotos tālāk uz citiem galamērķiem. Šajā segmentā vērojams stabils pasažieru pieaugums – gandrīz 30%. 

Tur, kur pašlaik atrodas īstermiņa autostāvvieta, jau pēc pieciem gadiem būs jauns, moderns terminālis ar plašu reģistrācijas zāli, drošības kontroles zonu, jaunām atlidošanas zālēm, veikaliem, kafejnīcām

Pasažieriem lidostā ir jāierodas vismaz pāris stundu pirms plānotā lidojuma. Pēc reģistrācijas un drošības pārbaudēm nereti atliek daudz laika. Kā pasažierim īsināt šo laiku?
Šajā ziņā lidostā šogad notikušas lielas pārmaiņas: daudzi ceļotāji vasarā droši vien pamanīja plašās būvdarbiem norobežotās teritorijas lidostas terminālī. Durvis ir vērušas jaunas kafejnīcas un restorāni dažādām gaumēm, arī iepirkšanās iespējas kļuvušas daudz plašākas. Vasarā tika atklāta jauna Biznesa zāle, kas piedāvā līdz šim nebijušus pakalpojumus, piemēram, pasažieriem pirms vai starp lidojumiem ir iespēja atpūsties ērtos viesnīcas numuros ar skatu uz lidlauku. Mums ir pat skaistumkopšanas salons un vīriešu frizētava! Tas, ka piedāvājam pasažieriem šādus pakalpojumus, izceļ mūs starp citām reģiona lidostām. Sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru lidostā tiek veidots Latvijas paviljons, kur varēs iepazīt vietējā tūrisma un biznesa iespējas, apskatīt vietējo uzņēmēju sasniegumus un ražojumus. 

Šis gads lidostai Rīga bijis ļoti darbīgs. Kādi izaicinājumi sagaida 2018. gadā?
Vislielākais izaicinājums ne tikai nākamajā, bet tuvākajos piecos gados būs mūsu lielie investīciju projekti, no tiem redzamākais – jaunā daudzfunkcionālā pasažieru apkalpošanas kompleksa izbūve. Tas ir milzīgs projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Tur, kur pašlaik atrodas īstermiņa autostāvvieta, jau pēc pieciem gadiem būs jauns, moderns terminālis ar plašu reģistrācijas zāli, drošības kontroles zonu, jaunām atlidošanas zālēm, veikaliem, kafejnīcām. Komplekss būs savienots ar Rail Baltica dzelzceļa staciju. Būvdarbi būs plaši, tāpēc kopā ar projektētājiem rūpīgi plānosim pasažieru un transporta plūsmu, lai iespējami mazāk skartu ceļotāju ērtības. Paralēli, izmantojot Kohēzijas fonda finansējumu, turpināsim attīstīt lidlauka infrastruktūru ar uzsvaru uz vides aizsardzības un energoefektivitātes jautājumiem. 


Lidostas Rīga potenciāls
- Vidēji mēnesī Starptautiskā lidosta Rīga apkalpo vairāk nekā 6000 gaisa kuģu.
- Pirms gada novembrī lidostā ieradās pirmais Latvijas aviokompānijas AirBaltic CS300 gaisa kuģis; pašlaik aviokompānijas flotē ir jau septiņas CS300 lidmašīnas, bet līdz 2020. gadam AirBaltic kopumā plāno izmantot 20 šī tipa gaisa kuģus.
- Ziemas sezonā 74 tiešos galamērķus no Rīgas nodrošina 16 aviokompānijas.
- Trīs populārākie galamērķi ir Londona, Maskava un Frankfurte. 
- Tālākie galamērķi – Ņujorka (6872 km), Kanāriju salas (4480 km) un Abū Dabī (4324 km).
- Pasažieru skaita pieaugums par 16,2% ļāvis lidostai Rīga kļūt par vienu no piecām straujāk augošajām lidostām Eiropā lidostu grupā ar apkalpoto pasažieru skaitu 5 līdz 10 miljoni gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena