Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Krimas aneksija radījusi arī virkni juridisku problēmu

Krimas aneksija radījusi nopietnas juridiskas konsekvences, trešdien žurnālistiem ikgadējā konsulārajiem jautājumiem veltītā preses konferencē sacīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

"Kopumā Krimas aneksija radījusi virkni politisku, juridisku, tiesisku jautājumu," sacīja valsts sekretārs, atzīstot, ka viņam nav viennozīmīgas atbildes uz jautājumu, kā rīkoties Latvijas nepilsoņu ģimenei, kura vēlētos vasarā doties ikgadējā atpūtā uz Krimu.

Pildegovičs uzsvēra, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts neatzīst Krimas statusa maiņu un uzstāj uz Ukrainas teritoriālo nedalāmību. "Mēs neatzīstam kaut kādus jaunus veidojumus Krimā," teica ĀM valsts sekretārs, bilstot, ka saistībā ar Krimu radušies vairāki jautājumi, piemēram, kā rīkoties pastam, satiksmes kompānijām u.tml. Par šiem jautājumiem vienota nostāja patlaban top ES. Savukārt Krimas iedzīvotājiem, lai viņi varētu iebraukt ES dalībvalstīs, ieceļošanas dokumenti jādodas kārtot uz bloka dalībvalstu pārstāvniecībām Kijevā.

"Līdz ar to šie cilvēki ir nonākuši, maigi sakot, no tiesiskā viedokļa pelēkā teritorijā," teica ĀM valsts sekretārs. Arī nacionālā aviokompānija airBaltic, kas plānoja vasarā doties uz Simferopoli, to nedarīs. Radušās arī problēmas ar pasta sūtījumiem uz Krimu.

Lai arī Ukrainas krīze atnesusi "zināmu mākoni virs Austrumeiropas", kopumā pagājušā gada konsulārie dati uzrāda noturīgu izaugsmi, ko stiprinājusi eiro ieviešana, Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss un gaidāmā Latvijas prezidentūra ES Padomē. "Baltijas reģions ir viens no augošākajiem reģioniem Eiropā. [...] Baltijas ekonomiskās un konsulārās statistikas uzrāda, ka mūsu izaugsmes tempi ir pietiekami noturīgi," teica valsts sekretārs.

2013.gadā Latvija saņēmusi rekordlielu vīzu pieteikumu skaitu - 205 214 vīzu pieteikumus, kas ir par 12% vairāk nekā 2012.gadā, kad tika saņemti 182 480 vīzu pieteikumi. Vislielākais vīzu pieteikumu skaits pieņemts Latvijas vēstniecībā Krievijas Federācijā – 90 031 vīzu pieteikumi. Valsts budžets no vīzu nodevām papildināts par 7,27 miljoniem eiro.

Pērn konsulārajā jomā saglabājušās divas arī iepriekš raksturīgās rūpes – fiktīvās laulības un narkokurjeri. ĀM ir informēcija, ka par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu pērn aizturētas 25 personas, taču viņu skaits varētu būt lielāks. Tāpat pagājušajā gadā sniegta palīdzība 69 cilvēktirdzniecības upuriem, no kuriem liela daļa bija stājusies fiktīvās laulībās. Aizvadītā gada jaunums ir Pilsonības likuma grozījumi, kas stājās spēkā 2013.gada 1.oktobrī un paplašina personu loku, kas var pretendēt uz Latvijas pilsonību. Pērn pilsonības reģistrācijai pieņemti vismaz 1037 pieteikumi, tostarp 452 Lielbritānijā, 132 – ASV un 73 – Krievijā. Sākoties tūrisma sezonai, ĀM radījusi arī speciālu mobilo telefonu aplikāciju drošai ceļošanai, kurā cita starpā būs atrodama informācija par fiktīvo laulību un narkotiku transportēšanas riskiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena