Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Sirreālā Kosova

Kosovas galvaspilsēta Priština mūs sagaida ar pirmo rīta ausmu, tukšām pilsētas ielām un miegā snaudošiem taksistiem. Nepazīstamajā pilsētā nepieciešams atrast rezervēto viesu namu vienā no privātmāju rajoniem.

Šī iemesla dēļ talkā tiek ņemts taksometrs, kas par trim eiro apņemas mūs pavadīt līdz galamērķim. Viesu nams Velania atrodas tāda paša nosaukuma pilsētas mikrorajonā. Izrādās, esam netālu no centra — šeit izvietojušies ne vien lepni savrupnami, bet arī visdažādākajām starptautiskajām organizācijām un miera uzturētājiem piederošie autiņi. Kā ierasts trešās pasaules valstīs, nozīmīgākā starptautisko palīdzības sniedzēju finanšu daļa tiek tērēta pašu uzturēšanai un apkalpošanai. Toties līdzekļi, ko iztērē šo organizāciju pārstāvji personīgo vajadzību apmierināšanai, silda vietējo ekonomiku. Pa priekšu braucošais taksists pietur pie paliela savrupnama. Esam sasnieguši mūsu galamērķi. Mazā piepīpētā istabiņā mūs sagaida miegains administrators. Te arī ieslēgts TV, bet uz galda stāv iztukšotas rakijas glāzītes. Pēc vērīgas istabiņu rezervācijas papīru aplūkošanas tiek sazvanīts turpat viesu namā mītošais saimnieks. Pēc brīža ierodas padzīvojis vīrs, kurš nez kāpēc mūs pavada līdz istabiņām uz citu, lepnāku savrupnamu. Pa ceļam mums tiek paskaidrots, ka par to pašu naudu saņemsim labākus numuriņus. Tas tāpēc, ka esam no Latvijas — vienas no pirmajām valstīm, kas atzinusi Kosovas neatkarību. Jāatzīst, lai arī pavērsiens negaidīts, ir patīkami. Beidzot nokļūstam istabiņās un varam atpūsties, lai jau pavisam drīz apskatītu pilsētu, kas bieži nokļūst pasaules laikrakstu pirmajās lappusēs, bet kuru klātienē skatījis reti kurš ceļotājs. Vilinājums, kuru nespējām pārvarēt.

Pilsētas centra namu pirmajos stāvos izvietojušies neskaitāmi veikali un dažādi pakalpojumu sniedzēji. Daži veikali izvietojušies nepabeigtos daudzstāvu namos, kur augšējos stāvos vēl pilnā sparā notiek būvdarbi. Acīmredzami Prištinā sācies jauns attīstības posms. Iecienītākās šeit ir itāļu kafejnīcas un picērijas. Starp dažādām fast food ēstuvēm gan grūti atrast kādu klasisku restorānu.  No uz ielās esošajām ēstuvēm izvēlamies to, kas sola turku virtuvi ar tradicionālajiem kebabiem, liellopu un vistas gaļas ēdieniem, kā arī Austrumu saldumiem. Jauni kosovieši mūs apkalpo pieklājīgā angļu valodā kafejnīcas stilā iekārtotajā ēstuvē, bet pasūtīto ēdienu varam baudīt uz mīkstiem ādas dīvāniem pie nelieliem stikla galdiņiem. Lai arī alkohols šeit netiek piedāvāts, tā acīmredzami ir viena no jauno prištiniešu pulcēšanās vietām. Oficianti arī laipni pastāsta par pilsētas labākajiem naktsklubiem un izklaides iespējām. Populāras šeit ir arī spēļu elles, kas to īpašniekiem acīmredzami sniedz labu peļņu. Pilsētā jūtama izteikta sociālā noslāņošanās. Aizvēsturiskus un neizprotami ripojošus autiņus nomaina jauni Hammer, Porsche un BMW markas braucamie kā ar Kosovas, tā arī Vācijas un Šveices numuriem. Nereti sastopamas arī jaunas apvidus automašīnas ar ASV izsniegtām reģistrācijas numurzīmēm. Pie jauno auto stūres visbiežāk redzami skūti albāņu izcelsmes vīrieši ar dārgām rotaslietām un jauniem mobilajiem tālruņiem. Viņu sociālā piederība un nodarbošanās nav grūti nosakāma.

Prištinas centrā sastopami gan glīti iekopti rožu dārzi, gan neiedomājamākajās vietās novietoti atkritumu konteineri. Līdzīgi kā ripojoši vraki uz ielām mijās ar ekskluzīviem automašīnām, tā arī jaunbagātnieki mijās ar trūkumcietējiem. Padzīvojuši prištinieši stāv vai sēž ietvju malās, cenšoties pārdot kādu paciņu cigarešu, zeķu pāri vai nelielu kārumu. Kam nepietiek līdzekļu pat nelielas tirdzniecības uzsākšanai, tie ubago.

Vakarā nolemjam doties aplūkot Prištinas naktsdzīvi, kas par sevi neliek vilties. Netipiski musulmaņu zemēm Prištinas centrā, kā arī nomales krodziņos kūsā dzīvība. Jaunieši pulcējas gan uz ielām, gan bāros un kafejnīcās. Uz vienas no centra ieliņām notiek jauno grupu koncerts. Bezmaksas pasākums pulcē ievērojamu skaitu jauno prištiniešu, kuru barā iejūkam arī mēs. Lai arī daudzu apmeklētāju rokās ir alus skārdenes un pudeles, kompānija ir jautra un miermīlīga. Koncerta laikā vienu grupu nomaina nākamā, bet pazīstamākajām dziesmām jaunatne dzied līdzi un izrāda sajūsmu, aplaudējot un atbalstot ar skaļām ovācijām. Nekas neliecina, ka šī varētu būt viena no trūcīgākajām un politiski problemātiskākajām vietām Eiropā.

Visu ceļojuma aprakstu par Eiropas jaunāko valsti Kosovu lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemkukulī no Umbrijas

Umbrijas auglīgie ozolkoku meži, kristāldzidrie strauti un auglīgā zeme dāvā daudzas delikateses. Tāpēc tikpat daudz gardumu, ko nobaudīt uz vietas, no Umbrijas var atvest arī mājās.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena