Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Melberga: Nebūt savu vājību vergiem

Atšķirt savas vājības no nepieciešamībām. Vēlmi kaut ko piedzīvot un sasniegt no tieksmes aizbēgt. Dabiskas tieksmes baudīt dzīvo no maziskas uzkundzēšanās citiem, uz viņu rēķina realizējot savu varu, kas patiesībā ir bailes un kompleksi. Personīgās kļūdas no liktenīgām nejaušībām. Privātu izrēķināšanos vārdos un darbos no profesionālas neitralitātes. Nonākot jau tik filosofiski tālu, sāk izklausīties virspusīgi, dramatiski un garlaicīgi. Bet, atgriežoties pie ievada, vājības sākas ikdienas sīkumos, vai ne?

Man piemīt kāda pavisam ikdienišķa, nevainīga vājība, līdzīgi kā miljoniem citu cilvēku visā pasaulē, it sevišķi tās ekonomiski attīstītajās daļās. Man ļoti garšo kafija. No rīta – divas tases melna, pēcpusdienā – cafe latte ar krēmīgām piena putiņām, lielā, ja iespējams, ar dubulto espresso... Rakstot šo sleju, ir pēcpusdiena, un, iztēlojoties labas kafijas aromātu, jau siekalas saskrien mutē! 

Laiku pa laikam medijos parādās ziņas par sociālo netaisnību, kas valda daudzu valstu kafijas audzēšanas plantācijās, taču pieļauju, ka reklāmu ietekmē lielākajai daļu cilvēku par šī aromātiskā dzēriena ražošanu ir visai romantizēts priekšstats, kurā neietilpst ne Brazīlijas lietusmežu izciršana un vēl daudzu citu valstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, ne milzīgais pesticīdu daudzums, kas tiek lietots, lai apsargātu dārgo ražu no kaitēkļiem, bet drošības pasākumu neesamības dēļ ar tiem mēdz saindēties arī strādnieki, sabojājot savu veselību uz mūžu.

Ne milzīgā sociālā netaisnība, kurai ir pakļauti strādnieki. Nereti tā ir gluži vai verdzība, saņemot atalgojumu, ar kuru nepietiek pat iztikas minimumam, vai strādājot vispār bez algas, lai nolīdzinātu parādus.

Kafijošanas kultūra visā pasaulē kļūst aizvien populārāka, nozares speciālisti lēš, ka drīz izdosies iekarot arī iespaidīgo Ķīnas tirgu – par spīti tur valdošajām senajām tējas dzeršanas tradīcijām. Un pieprasījums pēc kafijas ražas pieaugs!

Arī Latvijā foršu kafejnīcu, kur baudīt labas kvalitātes dzērienus, kļūst vairāk, kas, protams, priecē kafijas mīļotājus. Ļoti gribētos, lai šajās vietās varētu baudīt ne tikai kvalitatīvu un lieliski pagatavotu dzērienu, bet arī zināt, ka tā izcelsmes apstākļi neapgrūtinās planētas veselību un baudītāja sirdsapziņu – kafija būs Godīgās tirdzniecības (Fair Trade) produkts vai, kas pavisam ideāli – bioloģiski audzēta.

Nesen starp bezjēdzīgi komiskajiem testiņiem Facebook, kas sola noteikt, kādā krāsā ir tava aura vai kuras slavenības dvēseļu radinieks esi, uzgāju gluži jēdzīgu testu, kurš ar asprātīgi digitāli risinātiem jautājumiem par manu dzīvesvietu un ikdienas paradumiem piedāvāja noteikt, cik vergu strādā manā labā.

Kāda vēl verdzība mūsdienu Eiropā?! Izpildot izrādījās, ka manā labā strādā veseli 50! Pie katra testa jautājuma ir skaidrojumi par situāciju nozarē, kas saražo attiecīgo produktu vai pakalpojumu. Piemēram, kosmētikas industrijā lietoto minerālu, ko pievieno pūderiem un acu ēnām mirdzuma efekta radīšanai, – vizlas – raktuvēs Indijā tiek nodarbināti vairāk nekā 10 000 bērnu.

Pamēģini: 

http://slaveryfootprint.org/survey/#where_do_you_live

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena