Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Atļauja Ziemeļu straumes 2 celtniecībai nekur nepazudīs, jautājums ir tikai par cenu

Ziemeļu straumes 2 ceļā – Dānija

Dānija turpina vilcināties ar atļaujas izsniegšanu gāzes vada Ziemeļu straume 2 būvniecībai caur tās teritoriālajiem ūdeņiem, lai gan ir skaidrs, ka projekta īstenošanu apturēt Kopenhāgena nav spējīga.

Dānija šobrīd ir palikusi pēdējā valsts Ziemeļu straumes 2 ceļā, kas nav izsniegusi gāzes vada būvniecības sākšanai nepieciešamās atļaujas. Parasti šādu atļauju piešķiršana prasa ne vairāk par četriem mēnešiem, tomēr Dānijas gadījumā kopš attiecīgo dokumentu iesniegšanas ir pagājis jau vairāk nekā gads, un nekas neliecina, ka dāņi grasītos steigties. Tā vietā valsts parlamentā ir iesniegta kārtējā likumdošanas iniciatīva, vērsta pret Ziemeļu straumi 2, savukārt valsts premjerministrs Larss Leke Rasmusens pēc tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Vladimiru Groismanu paziņojis, ka politisko implikāciju dēļ būtu nepieciešama jautājuma apspriešana Viseiropas līmenī.

Šeit gan pastāv būtiska problēma – atbilstīgi Eiropas Savienības (ES) likumdošanai, šāda veida jautājumi atrodas tikai atsevišķu dalībvalstu pārziņā. Teorētiski, protams, neviens likums nav iecirsts akmenī un likumus var arī mainīt, taču tam ir nepieciešams dalībvalstu konsenss, kura panākšana šajā gadījumā ir nereāla.

Attiecīgi ir maz šaubu, ka Dānijai neizdosies novelt no sevis atbildību un lēmumu nāksies pieņemt pašai. Pat tad, ja tas būs noraidošs, šis lēmums Ziemeļu straumes 2 parādīšanos neietekmēs.

Dānijas teritoriālos ūdeņus Bornholmas salas apkaimē ir iespējams viegli apiet pa šīs valsts ekonomisko zonu, uz kuru attiecas jau starptautiskā likumdošana un kur dāņiem nav nekādu iespēju aizliegt gāzes vada būvniecību. Tiesa, tas izmaksās aptuveni par 500 miljoniem eiro dārgāk, un var gadīties, ka Ziemeļu straumi 2 neizdodas uzbūvēt līdz 2019. gada beigām, tomēr uz vispārējā fona tās ir ne vairāk kā neērtības.

Tradicionāli ir pieņemts uzskatīt, ka Kopenhāgena ar lēmuma pieņemšanu vilcinās, jo ir nonākusi būtībā starp Skillu un Haribdu – no vienas puses spiedienu uz Dāniju izdara tās galvenās stratēģiskās partneres ASV, bet no otras – galvenā tirdzniecības un virknes citu jomu partnere Vācija. Tā kā izdabāt abām nav iespējams, dāņi vienkārši velk laiku, gaidot to brīdi, kad gāzes vada būvniekiem beigsies pacietība un tiks pieņemts lēmums mainīt Ziemeļu straumes 2 maršrutu.

Iespējams, lielvalstu spiediens tiešām ir atstājis kādu ietekmi uz vilcināšanos, tomēr pastāv aizdomas, ka tas tomēr nav galvenais faktors. Ticamāk šķiet, ka nozīmīgākas ir pašas Dānijas intereses, un valsts vadība apmaiņā pret atļaujas izsniegšanu cenšas panākt kādus sev izdevīgus nosacījumus. Varbūt tas attiecas uz gāzes piegādēm no Vācijas, kas nepieciešamas valsts enerģētiskās sistēmas stabilas darbības nodrošināšanai, varbūt uz vēl kādiem jautājumiem.

Jebkurā gadījumā filosofiskais miers, ar kādu vairākums iesaistīto reaģēja uz Dānijas premjera izteikumiem, liecina – tiek uzskatīts, ka atļauja nekur nepazudīs, jautājums ir tikai par cenu.

Top komentāri

skumji
s
Tas ir pilnīga taisnība, ka Dānija ir pēdējais šķērslis, lai NordStream-2 būtu īstenība. Tikai... kur palika bļāvieni, kad pirms pāris vai dažām nedēļām zviedri akceptēja, ka gāzes vads ies caur viņu ūdeņiem? Kur palika visas dižgares, aļa Sandras Veinbergas, kuras to tik vien prot kā mācīt citus un ar aizvērtu muti stāvēt malā, kad maizes devēji zviedri ir sataisījuši šādas lietas? Kaut kā nedzird, ka Ārlietu ministrija skrietu uz Stokholmu ar notu. Viss jau sen patiesībā ir sakārtots un visi kaut ko tēlo.
zvirbulēns
z
Jā, no Dānijas var mācīties, un tas priecē!
Gudrinieks
G
Zviedriem bija tas variants, kuru ZS-2 var izmantot kā rezerves iespēju. Gāzes vads jau sākotnēji nebija paredzēts pa Zviedrijas teritoriālajam ūdeņiem, bet tikai pa ekonomisko zonu, bet tajā, kā jau rakstā teikts, ir cita likumdošana, un neko aizliegt zviedri nevar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē