Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Vai esat droši, ka neatklāsim vēl kādus amizantus brīnumaino pārvērtību faktus?

Absurda teātra galvenajā lomā – "māja–kuģis"

Vairāk nekā nedēļu Latvijas publiskajā telpā nerimst kaislības ap kārtējo mūsu valstij tik raksturīgo fenomenu – ja ir vēlme kaut ko izdarīt pēc sava prāta, nevis tomēr pieturēties pie likuma burta, ir visas iespējas fantāzijas lidojumam, un lieta darīta. Runa ir par reģionālā laikraksta Kursas Laiks tautās nesto ziņu, ka Pāvilostas novada Sakas pagasta jūras pludmales stāvkrastā esošā māja, kura pēc likuma burta tur atrasties nevar, pēc papīriem ir kuģis un līdz ar to "visi dokumenti ir kārtībā". Pusotras nedēļas laikā šī tēma ir tik daudz un dažādos griezumos skatīta un analizēta kā reti kurš notikums.

Šķiet, "mājas-kuģa" liktenis izšķirsies jau tuvākajā laikā, un visai iespējams, ka nosacītais peldlīdzeklis drīz pacels enkuru, lai pamestu savu pašreizējo mītnes vietu uz neatgriešanos – vai pa jūru, vai pa sauszemi, tas šobrīd pat vairs nav svarīgi.

Dīvainākais šajā notikumā ir fakts, ka visa šī jezga patiesībā turpinās jau gadus piecus ar strīdiem, tiesvedībām un pierādījumiem par veidojuma statusu un attiecīgi tiesībām tur atrasties vai neatrasties. Bet tas liek uzdot jautājumu – kuros likumos un tieši kādi "caurumi" kārtējo reizi ļāvuši radīt pilnīgi absurdu precedentu strīdam, kam patiesībā vispār nevajadzēja būt jau sākotnēji?

Vai tiešām normatīvos ietvertie noteikumi, definīcijas un termini ir tik izplūduši, ka jebkurš cilvēks var viegli interpretēt likumu un radīt līdz absurdam komisku situāciju?

Un vēl trakāk – šīs pusotras nedēļas laikā taču ir radusies plaša teju juridiska rakstura diskusija, tiek intervēti gan būvnieki, gan kuģubūves speciālisti, lūdzot viņu skaidrojumu par to, vai šī bēdīgi slavenā māja ir kuģis, vai tomēr parasta māja, kas šai, manā skatījumā, visai necilajai un administratīvā kārtā ātri un vienkārši atrisināmai situācijai ir radījusi nepamatoti milzīgu publicitāti.

Protams, šī traģikomiskā epopeja ir sava veida jautra atslodze no ikdienas problēmām, jo patiesībā sīks juridisks strīds ir ieguvis visas valsts mēroga skandāla apmērus, par kuru, šķiet, vēl tikai nav pajautāts Valsts prezidenta viedoklis. Taču no otras puses – tas kārtējo reizi ne visai labā gaismā parāda valsts pārvaldi, kas vispār ir pieļāvusi šāda precedenta iespējamību. Turklāt ir sajūta, ka tūlīt visi atbildīgie atkal metīsies veikt virkni labojumu normatīvos ar lozungiem – nepieļaut šādu situāciju atkārtošanos nākotnē. Tikai jau šodien gribas šiem "krīzes menedžeriem" pajautāt – vai esat droši, ka pēc gada kaut kur neatklāsim vēl kādus amizantus brīnumaino pārvērtību faktus, ko likumā nebūsiet paredzējuši?

Šis absurda teātris ļoti tieši liecina, ka daļa Latvijas normatīvu ir ļoti nepilnīgi un pārāk plaši interpretējami, kas var radīt ne tikai iemeslu sabiedrības jautrībai, bet sliktākajā gadījumā šīs nepilnības var būt iemesls gan milzīgām traģēdijām, gan arī nopietnām aizdomām par daudzos miljonos eiro mērāmām afērām.

Protams, likumā nevar paredzēt visas iespējas, tomēr tam ir jābūt tādam, lai cilvēki pat neiedomātos to interpretēt līdz absurdam vai arī izmantot ļaunprātīgi. Un tā ir tieša valsts pārvaldes atbildība. Taču joprojām šeit vairāk izskatās pēc paviršības un bezatbildības.

Top komentāri

Dāvis
D
Sākās ar to, ka ierēdnis zemu paklanījās biezā maka īpašniekam. Izeja no šādiem murgiem - likums ar kuru noteiktu nāves sodu katram biezajam, kas iedrošinās ņirgāties par sabiedrību.
MM
M
Gribētos, lai majas-kuga ipasnieks butu saderejis ar čomu, ka nedēļu zīmēsies medijos un tas būtu galvenais iemesls šai epopejai. Bet laikam mūsu miljonāriem humora izjūtas nav.
par tēmu
p
Vainīgi nav ''caurumi'', bet jau Orvela atklātais fakts, ka daži cūkas ir pāri likumam un nesodāmi. Tā kā mums vismaz teorētiski ir demokrātija, tad cūkas nevar ieviest oficiālu fašismu, bet var teorētiskajā demokrātijā praktizēt visatļautību un nesodāmību. Vai mūsu tiesneši ir debiliķi un dauņi vai tomēr korumpēti, tas būtu jānoskaidro izmeklēšanai, bet likums te nav vainīgs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē