Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Valstu līderu dalība šādos samitos ir arī sava veida došanās izlūkos

Alternatīvā izvēle

Iepriekšējās nedēļas nogalē Dienvidāfrikā bez radikāliem pavērsieniem aizvadīts vadošo attīstības valstu organizācijas BRICS samits. Negaidīts izrādījās vienīgi Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana paziņojums par Ankaras vēlmi kļūt par apvienības sesto dalībvalsti.

Jāatgādina – abreviatūra BRIC parādījās pirms nu jau gandrīz diviem gadu desmitiem kā kopējs apzīmējums tobrīd strauji augošām četrām lielākajām attīstības ekonomikām – Brazīlijai, Krievijai, Indijai un Ķīnai. Jau vēlāk, galvenokārt pateicoties Krievijas un Ķīnas aktivitātēm, šis četrinieks izveidoja savu politisko klubu, kurā pēc tam tika ieskaitīta arī Dienvidāfrika. Politiskā kluba faktiskais mērķis ir šā brīža globālajām struktūrām, kurās dominē kolektīvie rietumi, alternatīvu instititūtu izveide.

Kopumā bez īpašas steigas un ažiotāžas, soli pa solim pārvarot savstarpējās pretrunas, ielikti pamati visiem nepieciešamajiem ekonomiskās sadarbības mehānismiem, kuri pakāpeniski sāk darboties un iegūst aizvien konkrētākas aprises. Lai arī neviens no šiem mehānismiem šobrīd nav uzskatāms par reālu alternatīvu, piemēram, Pasaules Bankai vai Starptautiskajam Valūtas fondam, ir radīti gandrīz visi priekšnoteikumi, lai nepieciešamības gadījumā BRICS izveidotās struktūras spētu nomainīt globālos institūtus.

Savā ziņā līdzīga ir arī politiskā situācija. Lai arī BRICS kā globāla mēroga politiskas apvienības aprises joprojām ir nekonkrētas, uz šo valstu līderu samitiem pēdējā laikā regulāri tiek aicināti citu attīstības valstu vadītāji, kuri soli pa solim tiek aizvien vairāk iesaistīti kluba darbībā.

Šajās valstīs BRICS tiek uztverts tieši tā, kā tas iecerēts – kā alternatīva rietumu pasaules kārtībai, kamdēļ dažādu, pie kam bieži vien nepavisam ne eksotisku valstu līderu dalība šādos samitos ir arī sava veida došanās izlūkos,

vēl jo vairāk tāpēc, ka vismaz līdz šim sadarbība ar BRICS nevienam nav traucējusi uzturēt arī labas attiecības ar rietumiem.

Tajā pašā laikā situācija globālā mērogā strauji mainās, pavisam reāls kļuvis liela mēroga tirdzniecības karš starp abām pasaules lielākajām ekonomikām ASV un Ķīnu, attiecīgi arī jautājums, kurā pusē kurš atradīsies šajā karā. Par BRICS nav šaubu – tā dalībvalstis lielākā vai mazākā mērā, taču nepārprotami ir Ķīnas pusē. Paziņojot par vēlmi pievienoties BRICS, šādu izvēli izdara arī Turcijas prezidents. Lai arī gana izplatīts viedoklis, ka šis žests ir tikai šantāža ar mērķi iegūt kādas dividendes no rietumiem, daudz ticamāk tomēr šķiet, ka tas ir pārdomāts solis ar mērķi iespējami veiksmīgāk iekļaut Turciju alternatīvajā pasaules kārtībā.

Top komentāri

Pipars
P
Sedliniek nu ko jūs tik šauri skatāties? Vis taču sen skaidrs Turcija tiecās uz eirāzijas ekonomisko kopienu, sen zināms ka eiropā Turciju neviens neņem... Tāpēc Turcija meklē citus tirgus... (šī problēma saasināsies uzreiz pēc vispasaules finansu burbuļu plīšanas) Jā pa tiešo viņai līst eirazesā pagaidām ir pāragri, bet tiekties uz to caur briksu... jā...kāpēc ne starpcitu... Japāna arī būs eirazesā (tā teikt tuvāk pie krievijas resursiem) savukārt nu jau apvienotā koreja (starpcitu viņa būs zem Kimčenina) aties ķīnas ietekmes sfērā... Starpcitu arī Irāna būs eirazesā nemaz par nelaimīgo ukrainu nerunājot... Jautājums šai sakarā, kas būs ar mums.. jo mēs Letiņi tā īsti nekur post krīzes nākotnē neierakstamies.. 2020 eiropas dotācijas beigsies, valsts mums ir 90-tajos deindustrializēta visi jaunie sen aizbraukuši, plus vēl vispasaules krīze stāv tepat tuvākajā gada divu perspektīvē...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē