Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Amerika un Ušakova vai Rīgas attīstībai?

Pirmie metri sāncensībai uz vasarā gaidāmajām Rīgas domes vēlēšanām informētam skatienam rādās kā falšas skriešanās sacensības, kurās pie varas esošie tēlo, ka sarauj, viņu konkurenti tēlo, ka cenšas tos apsteigt, savukārt sponsori, izlaidušies dīvānā, ēd popkornu, jo viņiem būs labi gan pie viena, gan otra iznākuma.

Kamēr Vienotība un kaut kādā mērā arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) mokās ar iekšējām pretrunām, skaidrs ir tikai tas, ka par varas saglabāšanu Rīgā tādā vai citādā salikumā cīnīsies Andra Amerika Gods kalpot Rīgai un Nila Ušakova Saskaņa, kamēr Nacionālā apvienība un Latvijas attīstībai spēlēs kritiķu lomu, uzsverot ideoloģiskās pretrunas, un tā bez izredzēm pārņemt varu palīdzēs mobilizēties valdošā tandēma elektorātam.

Šoreiz vairāk par Latvijas attīstībai, kuras korporatīvās attiecības ar Amerika–Ušakova tandēmu šo gaidāmo startu padara par lielu teātri. Latvijas attīstībai politiķu darbība ir finansēta arī no to uzņēmēju ziedojumiem, kuriem Amerika–Ušakova varas gadi nesuši desmitiem miljonu vērtus pasūtījumus. Piemēram, būvfirmas Moduls-Rīga un Velve, kuru akcionāri šobrīd nav publiski zināmi, bet kuras vēsturiski un arī tagad vismaz politiķu un uzņēmēju aprindās tiek uzskatītas par būvuzņēmēja Māra Martinsona impēriju. Šogad vien Rīgas būviepirkumos šie un saistītie uzņēmumi ieguvuši vairāk nekā 20 miljonu eiro vērtus līgumus.

Tai pašā laikā Ameriks kopā ar dzīvesbiedri un būvnieka Martinsona sievu un dēlu šopavasar dodas atpūtas braucienā uz Antalju. Latvijas attīstībai valdes loceklis un viens no dibinātājiem Edgars Jaunups kompānijā ar šo Rīgas pašvaldības gadiem iecienīto būvnieku pirms pāris gadiem kopā bauda pasaules futbola čempionātu Brazīlijā. Šā gada maijā Ameriks ar to pašu būvnieku biznesa klasē lido uz Milānu baudīt Čempionu līgas finālu, no lidostas, uzacis raustīdami, ziņo līdzbraucēji. Tie ir tikai daži no, cik dzirdēts, daudziem draudzīgas kopā būšanas piemēriem, par kuriem kungi atstājuši pēdas sociālajos tīklos, laikabiedru liecībās un pat operatīvajās lietās.

Bet ar šiem piemēriem pietiek, lai Rīgas vēlētāji sev uzdotu jautājumu, vai galvaspilsētas budžeta tagadējo apsaimniekotāju un viņu šķietamo politisko konkurentu draudzība ar Rīgas apbūvētājiem nav tomēr spēcīgāka nekā Gods kalpot Rīgai un Latvijas attīstībai it kā tik būtiskās ideoloģiskās pretrunas. 

Jaunupa vadītā Latvijas attīstībai satelītorganizācija biedrība Latvijas Nākotnes forums aizvadītajā gadā caur aizdomīgi samudžinātām shēmām pamanījusies ziedojumos piesaistīt 200 000 eiro. Lielāko daļu no šīs summas – 150 000 eiro – ziedojusi kāda autosporta biedrība, kurai caur Latvijas Automobiļu federāciju (LAF) 35 000 eiro noziedojusi arī neviens cits kā problēmu nomocītajai Rīgas satiksmei līdzpiederošā SIA Rīgas karte. Šīs firmas vadītājs, starp citu, Amerika partijas valdes loceklis Aleksandrs Brandavs. 

Ar to sponsori skaidri pasaka: mums principā ir vienalga, par kuru no šīm partijām naivie rīdzinieki nobalsos, jo varam sarunāt lietas ar visu krāsu politiķiem un visi īstenos tādu politiku, kas netraucēs mūsu biznesam. 

Top komentāri

Viena tante...
V
ka partiju tirgū Rīga ir iedalīta saskaņai. Bēdīgi, ja tā. Vai nebūtu pienācis laiks domāt par Latviju kopumā?
NNN
N
Izskatās, ka viss atkal sadalīts un nav ko cepties: Rīga amerikam un ušakovam, bet pārējais ZZS, NA un V (vēl divus gadus), bet ko pēc tam???
atbildējums:
a
Šie nebūt pat tuvu nav vislielākie kretīni kādus var redzēt esam pie varas valstīs uz austrumiem no Latvijas. Iztēlojies Latviju kurā Finanšu ministrs ir Lavents, Iekšlietu - Haritonovs, bet uz mūžu ievēlētais prezidents- Saules Dēls Lembergs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē