Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Aprēķina šķiršanās Daugavpilī

Patiesos varas maiņas iemeslus Daugavpilī zina tikai gāztie un uzvarētāji, kuri viens uz otru rāda ar pirkstiem un līdz galam atklāt konkurentu un līdz ar to arī pašu intereses nav ieinteresēti. Tomēr pat pie ļaunākajām aizdomām, ka gan gāzto likteni, gan gāzēju nodomus vadīja saimnieciskas intereses, ir skaidrs, ka Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un Saskaņas šķiršanās Latgalē nenotika arī bez tīri politiskiem apsvērumiem.

Latviešu elektorāts, kurā atbalstu smeļas ZZS, var dalīties attieksmē pret mediju veidoto dienaskārtību un tās diktēto izpratni par "labajiem un sliktajiem", kurā zaļzemnieki tradicionāli netiek žēloti, bet ir viena šķautne, kurā sašķeltais elektorāts saplūst vienotā attieksmē, un tā ir nostāja pret sadarbību ar Saskaņu. Līdz ar to no zaļzemnieku saraksta pēdējos septiņus gadus kandidējošā daugavpilieša Riharda Eigima atbalsts saskaņieša Andreja Elksniņa valdīšanai Latvijas otrajā lielākajā pilsētā ar vai bez slēpta ZZS atbalsta no Rīgas nesolīja neko labu.

Tādēļ vismaz šobrīd Daugavpilī ar Saskaņu aprautais medusmēnesis izskatās pēc zaļzemnieku saprātīga soļa, kas netika sperts gluži tukšā vietā. ZZS vadība vēl savlaicīgi pirms pašvaldību vēlēšanām šopavasar bija tikusies ar toreizējo Daugavpils mēru Jāni Lāčplēsi, kurš gan juta draudus savam krēslam, gan meklēja nākotnes sadarbības partnerus, redzot, ka viņa Latgales partijas līdzšinējais atbalsts centrālajā varā – Vienotība – brūk un ļogās.

Maijā viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis Dienai ar paļāvību runāja par sadarbību ar Latgales partiju uz Saeimas vēlēšanām 2018. gada rudenī. Vēlāko Daugavpils notikumu gaismā Brigmaņa apzvērēšana, ka Eigimam pieteikts koalīciju ar Elksniņu neveidot, izskatījās tikai pēc viltīgas norobežošanās no daugavpiliešu koalīcijas. Un politikā tam, kā izskatās, ir izšķiroša nozīme, lai kā būtu patiesībā.

Neatbildēts jautājums pagaidām ir, kā Daugavpilī notikušais ietekmēs ZZS attiecības ar Saskaņu Saeimā, kur spēju sarunāties ar Jāņa Urbanoviča vadīto daudzgalvaino frakciju ir bijusi spiesta novērtēt katra valdība, Vienotības Dombrovski ieskaitot (šo misiju pildīja Dzintars Zaķis). Jo notikumi Daugavpilī ir ar tālejošām sekām arī Saeimas vēlēšanu kontekstā. Rīgā runā, ka viens no virzītājspēkiem apvērsumam bijis ZZS iekšienē ietekmīgais, ap zemkopības ministru Jāni Dūklavu esošais varas centrs.

Tāpat runā, ka Dūklavs varētu nākamruden kandidēt kā pirmais numurs Latgalē, ne vairs Vidzemē, kā iepriekš. Ja tev ir vara Daugavpilī, turklāt vēl ar pieredzējušā Lāčplēša Latgales partiju sabiedrotajos, tad tu jau vari paredzēt panākumus Saeimas vēlēšanās Latgales apgabalā. Neaizmirsīsim arī par ZZS satiksmes ministra Ulda Auguļa operatīvo inspekcijas braucienu pa lietavu izpostītajiem Latgales ceļiem, solot to žiglu remontu.

ZZS publiski izrāda varas partijas nesatricināmību, zobojoties par jaunpartiju dīvainībām, kuru tiešām netrūkst, bet aizkulisēs zaļzemnieku vīri neslēpj satraukumu, ka pēc Saeimas vēlēšanām būs iespējams izveidot koalīciju arī bez viņiem vai pat situāciju, kad varas zaudēšana noved pie apvienības šķelšanās. Tādēļ skaļā šķiršanās ar Saskaņu Daugavpilī zaļzemniekiem politiski var nākt tikai par labu.

Top komentāri

Dzērājs, zaglis, izspiedējs
D
Jūrmalā viss pa vecam. Gatis ar Saskaņas balsīm turas braši.
a ko ta nu?
a
Elksniņš ir provokators - viņš cenšas sanaidot Daugavpils iedzīvotājus. Domes sēdes viņš pataisa par šovu, kur aicina Saskaņas atbalstītājus.
Pirks no Eigima par četrkāršu cenu
P
Tagad pašvaldība ar nelielu māņus kustību mierīgi varēs pirkt no Eigima īpašumu par četrkāršu cenu. Bet tas jau sīkums. Jūrmalā Priedaines bērnudārza vajadzībām savulaik nopirka no deputāta radiem par astoņkāršu cenu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē