Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Galvenie kandidāti atklāti virzās pretim tam, lai apstrīdētu vēlēšanu rezultātus

Apšaubāmas vēlēšanas

​Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps sev raksturīgajā stilā ierakstīja sociālajā tīklā Twitter, ka vēlas pārcelt novembra sākumā paredzētās vēlēšanas, jo neuzskata gaidāmos balsojumus pa pastu par godīgiem.

ASV prezidenta paziņojums ir ļoti svarīgs tādā ziņā, ka ļauj saprast viņa un viņa uzticamāko atbalstītāju viedokli attiecībā uz balsojumu pa pastu. Neiedziļinoties niansēs – pasta balsojumi ASV vienmēr ir tikuši uzskatīti par strīdīgiem un ne gluži uzticamiem, jo pastāv plašas iespējas manipulācijām. Šāda attieksme – ka sistēma nav gluži godīga, pret balsojumiem pa pastu ASV ir bijusi vienmēr, runa nav tikai par šīm konkrētajām vēlēšanām.

Trampa paziņojums gan bija tikai sava veida situācijas zondēšana. Visi lēmumi, kas attiecas uz vispārējām vēlēšanām, ASV atrodas Kongresa abu palātu kompetencē, bet neviena no tām nav gatava pārcelt vēlēšanu datumu. Galvenokārt jau tāpēc, ka tas būtu Savienoto Valstu vēsturē nebijis precedents, un uzņemties šādu atbildību neviens nav gatavs.

Tajā pašā laikā visas pazīmes liecina, ka spriedze ASV ir sasniegusi mērogus, kad 1876. gada klasika – Tildens pret Heizu – sāk izskatīties gluži vai pēc nevainīgas spēles. Attiecīgi arī ASV, visticamāk, gaida jaunas un "pašas netīrākās" vēlēšanas vēsturē.

Tajā tālajā gadā ASV politiskā elite spēja panākt iekšējo vienošanos, par vienu no kuras rezultātiem tajā skaitā kļuva pieminekļi pilsoņu kara zaudētājiem. Kompromisi bija daudzi un dažādi, lai arī īpašu, kā teiktu mūsdienās, starptautiskās sabiedrības uzmanību nepiesaistīja. ASV tolaik nebija vieta, kas atrastos visas pasaules uzmanības centrā, un visi šie notikumi interesē galvenokārt vēsturniekus.

Jau cits jautājums ir, kas notiks šodien, ja abas galvenās nometnes ASV atteiksies atzīt vēlēšanu rezultātus. Pieteikumi, ka notikumi attīstīsies pēc šāda scenārija, jau ir izskanējuši no abām pusēm. Ieskaitot esošo ASV prezidentu. Neviens nezina, kas notiks gadījumā, ja atsevišķas pavalstis atteiksies nosūtīt savus delegātus uz balsojumu par prezidenta amatu. Vai – ja atteiksies atzīt balsojuma rezultātus – iemeslus tam var atrast daudzus un dažādus. Vai arī – ja balsojums tajā vai citā pavalstī nenotiks, atsaucoties uz epidemioloģisko situāciju.

Tieši šāds notikumu attīstības scenārijs kļūst aizvien ticamāks un līdz ar to arī biedējošāks. Divi galvenie ASV prezidenta amata kandidāti atklāti virzās pretim tam, lai apstrīdētu gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus. Un nevienam diemžēl nav nekādu iespēju apturēt vai novērst šo virzību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē