Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Nebūs tā, ka baiļu sajūta vienā brīdī noplaks un kļūsim paviršāki?

Apzinīgi. Visi? Cik ilgi?

Nolūkā ierobežot jaunā koronavīrusa izplatību pēdējās dienās ieviesti tādi ierobežojumi kā, šķiet, vēl nekad agrāk (vismaz miera laikos). Ir limitēta pulcēšanās, atcelti pasākumi, slēgta ārvalstu satiksme, cilvēki tiek aicināti izmantot iespēju strādāt attālināti, ar iestādēm sazināties elektroniski, tāpat arī neapmeklēt aptiekas un veikalus noslogotākajā laikā. Visās tirdzniecības vietās pircējiem jāievēro divu metru distance, aizliegta pasažieru iekāpšana sabiedriskajā transportā pa priekšējām durvīm un biļešu iegāde pie vadītāja, lai to pasargātu no inficēšanās, utt.

Šobrīd, lai arī izjūtam apgrūtinājumu, tomēr bailes no vīrusa ir pietiekami lielas, tāpēc izskatās, ka vairums cilvēku ļoti apzinīgi ievēro ne tikai obligātos, bet arī ieteiktos uzvedības šādā situācijā principus. Taču jautājums ir – cik ilgi spēsim būt disciplinēti, ievērot pašizolēšanos no pārējiem? Īpaši, ja izdosies valstī vīrusa izplatību noturēt zemā līmenī.

Vai nebūs tā, ka baiļu sajūta vienā brīdī noplaks vai varbūt būsim pieraduši pie ierobežojumiem un kļūsim paviršāki distances ieturēšanā un tagad par teju vai glābiņu uzskatītajā biežajā roku mazgāšanā?

Pieradīsim pie problēmām un sāksim tās ignorēt? Aiz garlaicības par izklaižu trūkumu biežāk braukāsim sabiedriskajā transportā – kaut vai nokļūtu kādā attālākā lielveikalā, parkā vai ciemos? Tiksimies biežāk klātienē ar draugiem un paziņām?

Franči un itāļi ir labs piemērs tam, ka cilvēki var būt pārāk vieglprātīgi. Tur vīrusa izplatības apmēri ir daudzkārt straujāki un lielāki nekā pie mums. Tomēr sabiedrība pirmos attiecīgajās valstīs noteiktos ierobežojumus īpaši neņēma vērā, turpināja kā līdz šim ballēties, staigāt pa veikaliem, apkampties sveicinoties utt. Nu nākas ieviest vēl bargākus nosacījumus nekā pie mums. Tos tad nu, tikai baidoties no soda, ievēro. Bet nebrīnos, ja pēc laika pie viņiem ielās sāktos protesti pret šādiem brīvības ierobežojumiem.

Arī tepat Latvijā gana bieži dzirdēts, ka "mani jau tas vīruss neapdraud, es esmu vesels!'. Par to, ka, slimi esot, var infekciju tālāknodot citiem, daudzi nesatraucas. Domā tikai par sevi, savu labsajūtu. Situācijā, kad vīrusa "importa" no ārzemēm iespējas būs ierobežotas līdz minimumam, tieši vietējo iedzīvotāju vieglprātīgā attieksme pret savu un līdzcilvēku veselību var kļūt par to faktoru, kas nes vislielākos vīrusa izplatīšanās riskus. Vai mazums to, kuri paklusām, pa apvedceļiem šajās dienās Latvijā atgriezušies no vīrusa ļoti skartām teritorijām un nav izsargājušies no saskarsmes ar citiem kaut vai sabiedriskajā transportā, kur to divu metru distanci vai nepieskaršanos nekam nemaz tā īsti nevar ievērot?

Top komentāri

Valija
V
Vakar atbrauceji no arzemem esot mierigi iepirkusies veikala Spice, pa celam no lidostas. Inficesanas nav apturama, jo lidosta nebija nekadas kontroles. Sodien visi veikali bus pilni ar vakar ielidojosiem
kirikū
k
Nus, priekš intravertiem un autistiem šitās tukšās ielas, miers, brīvība un kāviņjūstursauc-"pašizolācija"" ir tāds atelpas brīdis no visas tās materiāli-seksi-histēriskās ikdienas, ar ko aizņemta ir apmēram kāda 80 procentu populācija. Padzīvojiet beidzot pašpietiekami. Un te apakšā raksta viena -""ko tas laiks mums māca,,tralalalā""..A ko tas māca? Tikai tagad sapratāt ,kas ir vērtības šajā pasaulē un kas nav? Tad, kad pati dzīve iebaksta ar pirkstu pierē, tikai tad sāk saprast, visvarenie.
Krējums Saldais
K
Apzinīgi. Visi? Cik ilgi? Tie irnepareizi jautājumi. Runa nav par apzinīgumu vai nē. Runa par to, ka valdība cenzēts,cenzēts un vēlreiz neko nedara kaut ko praktisku - visiem bija skaidrs, ka mūsu bāliņi pēc lidostas uzreiz ķemmēs bodes, jo mājās vienkārši nav ko ēst. Un nekādi kordoni neapturēs. Tad arī vajadzēja kaut kādu auto veikali un centrslizēti tos izvadāt pa mājām vai labāk uz Aizsardzības ministrijas lauka hospitāli Spilves pļavās. Nav hospitāļa, tikai veci britu dzelži? Nu, paši vainīgi, ar galvu vajag domāt....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē