Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atkal reformēs nodokļus

Tuvākajos gados gaidāmas izmaiņas nodokļu jomā, jo 2018. gadā ieviestā nodokļu reforma ir jāreformē. Šāds secinājums izriet no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvju retorikas, un šī organizācija jau ir mudinājusi uzņēmējus paust redzējumu par to, kādas izmaiņas nodokļu jomā, viņuprāt, ir nepieciešamas un ko mainīt noteikti nevajag. Turklāt to, ka nodokļu sistēmā gaidāmas izmaiņas, nesen intervijā Dienai sacīja arī finanšu ministrs Jānis Reirs.

Protams, būtu naivi domāt, ka ir iespējama tāda reforma, kas būtu izdevīga pilnīgi visiem nodokļu maksātājiem, un, ņemot vērā, ka mūsu sabiedrībā ir cilvēki, kuri nepaguruši apgalvo, ka "viss ir slikti un būs vēl sliktāk", ir saprotams, ka jebkādas – arī ļoti pārdomātas un racionālas reformas – virzītājiem jārēķinās ar asu kritiku. Taču kritika nav iemesls vispār neko nedarīt.

Vairāki ekonomisti jau ir pauduši, ka, pirmkārt, iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāte būtu jāpiemēro no daudz augstāka ienākumu līmeņa, nekā tas ir patlaban, otrkārt, būtu jāpieslīpē progresivitātes metodika, lai liels skaits Latvijas iedzīvotāju, paši to pat nenojaušot, nekļūtu par nodokļu parādniekiem, parāda summai sasniedzot pat trīsciparu skaitli, un, treškārt, jāievieš pēc iespējas vienkāršāks nodokļu aprēķināšanas mehānisms uzņēmējdarbības sācējiem un tai nodokļu maksātāju grupai, kas ietilpst kategorijā "pats sev gan darba devējs, gan darbinieks".

Taču, ja raugās plašāk, līdz ar pārmaiņām nodokļu jomā būtu nepieciešama nopietna diskusija, kurā vajadzētu iesaistīt ekspertus no akadēmiskās vides, uzņēmēju loka un valsts pārvaldes un kopīgi spriest par to, kā novērst darba tirgū valdošo nesabalansētību. Reālā situācija ir tāda, ka Latvijas iedzīvotāju skaits tuvākajā laikā ievērojami nepieaugs, un darba devējiem ar to ir jārēķinās. Pat plašāk atverot darba tirgu viesstrādniekiem, jāņem vērā, ka visās jomās atbraucēji bez latviešu valodas zināšanām strādāt nevarēs, turklāt viesstrādnieku vidū var gadīties cilvēki ar amatam neatbilstošām prasmēm. Tāpat ir arī jāapzinās, ka visi patlaban ārzemēs strādājošie latvieši neatgriezīsies un būs arī tādi Latvijas iedzīvotāji, kas drīzumā aizbrauks uz ārzemēm. 

To ņemot vērā, būtu noderīgi nodokļu sistēmā paredzēt nosacījumus, kas darba devējus motivētu nodarbināt gan studentus, gan arī tos pensijas vecumu sasniegušos cilvēkus, kuri vēlas strādāt. Modernās tehnoloģijas var patikt vai nepatikt, bet tās ir pavērušas attālināta darba iespējas, ļaujot darba tirgū iesaistīt aizvien plašāku cilvēku loku – ja vien tam ir motivācija.

Top komentāri

.
.
Pie esošā nodokļu terora (es pat nerunāju par likmēm!), kad tiek pieprasīta ienākumu elektroniska deklarēšana pat no sētnieka Pētera, kuram ir 72 gadi, un kurš datoru nav lāga redzējis, sistēma uzskatāma par necilvēcīgu. 18% iedzīvotāju internets nav pieejams vispār, un EDS sistēmas lietošanai ir vajadzīgs mācīts grāmatvedis. Valsts šos vienkāršā darba darītājus apzināti iedzen stūrī un vēl soda par deklarāciju neiesniegšanu. Valsts ir zemiska un pagalam sapuvusi.
ērce
ē
Latvijā vajag reālu progresīvo ienākuma nodokli, nevis tikai tā imitāciju. Izdzīvošanas līmeņa ienākumu ar IN vispār neaplikt. Pamatpārtikas produktus (nepārstrādātos), kā arī bērnu drēbes, vajag atbrīvot no PVN. Mūsu gudrajiem vajag paskatīties kā tas tiek darīts rietumvalstīs un no tā mācīties.
nor
n
Reālajā ekonomikā darbinieku izmaksas kāpj, rentabilitāte krīt, balto apkaklīšu skaits/ algas uzņēmumos jāsamazina, rezultātā samazinās vidējās klases patēriņš - degviela ,dārgais alkohols, ceļojumi utml.Kāpj strādnieku patēriņš- margarīna vietā sviests, rudzu maize... kāpj PVN ieņēmumi budžetā.Bet ilgtermiņā, ja šo procesu paralēli nepavada jaunu uzņēmumu ( juridisko personu) reģistrēšanas/darbības bums, šitas nozīmē smagas ziepes budžetniekiem, jo tuvāko pāris gadu laikā budžeta ieņēmumi sāks stagnēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē