Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atkal sašķeltības piemērs

Latvijas iedzīvotāji bieži un nereti arī pamatoti kritizē gan valdošo koalīciju par haotisku lēmumu pieņemšanas procesu, gan jaunos politiskos spēkus par bezatbildību, kultivējot nevakcinēšanos pret Covid-19.

Savukārt novēršot skatu no politiskās vides un pievēršoties tautsaimniecībai, uzmanības lokā pirmā nonāk mazumtirdzniecība, jo bez preču iegādes nevar iztikt neviens.

Mazumtirdzniecība ir to nozaru vidū, kuras segmentus patlaban ierobežojumi ietekmē ļoti atšķirīgi. Ir veikali, kuriem līdz novembra vidum strādāt vispār nav ļauts. Ir veikali, kuri, ievērojot dažādus nosacījumus, drīkst darboties. Un vēl ir interneta veikali, kuri piedzīvo uzplaukumu. Tādējādi mazumtirdzniecības nozari kopumā nevar uzskatīt par cietušu tik smagi kā tūrisma un viesmīlības jomu vai kultūras pasākumu rīkošanu. Mazumtirdzniecības uzņēmumu atšķirīgā situācija atainojas arī Centrālās statistikas pārvaldes pētījumā, kas rāda – oktobrī Covid-19 pandēmiju un ar to saistītos ierobežojumus par biznesu ietekmējošu faktoru uzskatīja 44% mazumtirdzniecības uzņēmumu, tātad mazāk par pusi.

Tomēr dažas mazumtirdzniecības nozares izpausmes atstāj visai diskutablu iespaidu. Tā, piemēram, SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine intervijā aģentūrai LETA saistībā ar vakcināciju pret Covid-19 izteikusi pārmetumus valdībai un paudusi, ka "cilvēkus vakcinēties dzen ar varu".

Savukārt uzņēmums Maxima Latvija visai uzsvērti vēstīja, ka arī pēc 11. oktobra "visiem Latvijas iedzīvotājiem – gan vakcinētiem, gan nevakcinētiem, būs iespējams apmeklēt visus Maxima veikalus". Uz šāda veida veikalu pieejamības popularizēšanu asi reaģēja Twitter lietotāji, akcentējot nepieciešamību stiprināt sociālo atbildību un pat pieminot Patērētāju tiesību aizsardzības centru. Turklāt pagājušajā nedēļā Maxima rīkoja pasākumu saistībā ar to, ka pie veikala Mārupē ir novietots pirmais depozīta āra kiosks. Ņemot vērā, ka pati Maxima ziņo – depozīta āra kiosku infrastruktūra funkcionēt sāks tikai 2022. gada 1. februārī, liekas dīvaini, ka ar atklāšanas pasākumu nevarēja pagaidīt vismaz līdz 15. novembrim, kad varētu būt beidzies mājsēdes periods.

Tas, ka tajā laikā, kad, pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, Latvijā ir augstākā Covid-19 izplatība Eiropas Savienībā un daudzi veikali vispār nedrīkst strādāt, pat uzņēmēju vidē pastāv šaubas par vakcinācijas nozīmīgumu un trūkst pacietības atlikt tā dēvēto lentīšu griešanas pasākumu, liek uzdot jautājumu, cik saliedēta sabiedrība mēs patiesībā esam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē