Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Bez biznesa nav vidusslāņa

Nesen Swedbank Finanšu institūta veiktais pētījums par vidusslāni Latvijā atklāja gan pesimistisku, gan optimistisku aspektu. Pesimistiskais secinājums ir tas, ka vidusslānim pieder vien neliela daļa sabiedrības, toties optimistiskais – tas, ka vairāk nekā puse aptaujāto neuzskata sevi par galēji nabadzīgiem cilvēkiem.

Ikvienu pētījumu, protams, var interpretēt dažādi. Ja priekšvēlēšanu gaisotnē vēlas kritizēt tos politiskos spēkus, kas gadiem atrodas pie varas, tad var uzsvērt – tas, ka nav izveidojies apjomīgs vidusslānis, ir šo politisko spēku pieļauto kļūdu rezultāts. Savukārt, ja grib slavēt valdošos politiskos spēkus, tad var teikt – ir sasniegts tas, ka Latvija nav tikai un vienīgi nabadzīgu cilvēku valsts, kurā ar trūkumā grimstošo iedzīvotāju vairākumu kontrastētu vien daži bagāti cilvēki.

Taču novēlējums visiem tiem politiķiem, kuriem vēlētāji uzticēs varu 6. oktobrī gaidāmajās vēlēšanās, ir apzināties, ka to, lai aizvien vairāk iedzīvotāju piederētu vidusslānim, nevis būtu nabadzīgi, iespējams panākt tikai tad, ja būs daudz spēcīgu uzņēmumu. Rietumvalstu izpratnē spēcīgs uzņēmums ir tāds, kura veidotāji un vadītāji orientējas uz ilgtspējīgu biznesu, uz labiem finanšu rādītājiem un uz korektām attiecībām gan ar valsti, veicot visus nodokļu maksājumus, gan ar darbiniekiem, maksājot konkurētspējīgas algas, gan ar sadarbības partneriem, izpildot savus solījumus un saistības. Jāsaprot, ka tikai liels skaits spēcīgu uzņēmumu ir garants tam, ka aizvien vairāk iedzīvotāju būs nevis nabadzīgi, bet gan vismaz pārtikuši. Turklāt, lai arī ne visi tie cilvēki, kuri algu saņem no valsts budžeta, to skaļi atzīst, taču arī viņu atalgojumu nopelna privātais sektors, samaksājot nodokļos visai iespaidīgas summas.

Lai veidotos spēcīgi uzņēmumi, protams, vajadzīgi biznesa attīstībai labvēlīgi apstākļi. Līdz šim politiķiem ar šādu apstākļu nodrošināšanu gājis raibi. Joprojām trūkst sistemātiska un loģiska atbalsta biznesa sācējiem. Plaši popularizēto atbalstu jaunuzņēmumiem no reālajiem izaicinājumiem šķir pamatīga plaisa. Eksportējošo uzņēmumu pārstāvji norāda, ka gaida sadarbību ar politiķiem eksporta veicināšanā. Problēmas – sākot no darbinieku trūkuma līdz nepilnībām maksātnespējas regulējumā – akcentē ārvalstu investori. 

Tomēr nav pamata gausties, ka Latvijā viss ir slikti. Uzņēmējdarbības izaugsmei nepieciešamos apstākļus var uzlabot. Svarīgi tikai, lai 13. Saeimā un nākamajā valdībā būtu cilvēki, kas saprastu, ka šajā virzienā ir jāstrādā. Diemžēl priekšvēlēšanu diskusijās biežāk par racionāliem priekšlikumiem biznesa atbalstam dzirdama klaigāšana par valsts budžeta naudas dalīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē