Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Briest vēl viens Maidans?

Gruzijas eksprezidentam un bijušajam Odesas apgabala gubernatoram Mihailam Saakašvili iepriekšējās nedēļas nogalē tomēr izdevās atgriezties Ukrainā, kuras pilsonība viņam tika anulēta jūlija beigās, kad Saakašvili neatradās valstī.

Oficiāli pilsonība tika anulēta tā iemesla dēļ, ka viņš it kā slēpis no Ukrainas varas iestādēm, ka Gruzijā tiek vainots virknē likumpārkāpumu, neoficiāli – par nesamērīgi lielām politiskajām ambīcijām. Atgriešanos Ukrainā Saakašvili, kurš pilsonības anulēšanas brīdī atradās ASV, pamato ar vēlmi tiesā pierādīt, ka pilsonība viņam atņemta nelikumīgi, kā arī ar nepieciešamību cīnīties pret korupciju un oligarhiem. Pie pēdējiem tagad ir pieskaitīts arī Saakašvili studiju laika draugs – Ukrainas prezidents Petro Porošenko –, kurš pēc nākšanas pie varas uzaicināja pie sevis ekstravaganto, taču vienlaikus arī harismātisko politiķi. Kopumā ir skaidrs, ka Saakašvili, kurš Ukrainā nodibinājis partiju Jauno spēku kustība, cer panākt valsts parlamenta ārkārtas vēlēšanas un pretendēt uz premjerministra posteni.

Atgriešanās gan izvērtās par vērienīgu izrādi, jo Saakašvili pavadīja liels skaits žurnālistu, kā arī virkne Ukrainas opozīcijas politiķu ar Jūliju Timošenko priekšgalā. Savukārt varas iestādes tā vietā, lai uz robežas pagrieztu politiķi atpakaļ, vispirms Polijā lika apturēt Ukrainas valsts dzelzceļa pasažieru vilcienu, ar kuru brauca Saakašvili, bet pēc tam arī slēgt robežpārejas punktu, uz kuru viņš devās vēlāk. Beigās Saakašvili atbalstītāji pārrāva pārejas punktu apsargājošo robežsargu ķēdi un izbrīvēja politiķim ceļu uz Ukrainu, kurā viņš tagad atrodas nelegāli un kur pret viņu ir ierosināta krimināllieta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Vienlaikus ir skaidrs, ka Saakašvili aktivitātes nebūtu iespējamas bez neoficiāla ASV un virknes Eiropas Savienības valstu atbalsta. Lai arī publiski tas netiek atzīts, pēdējās ir vīlušās Ukrainā pie varas esošajos politiķos, kuri tā arī nav spējuši vai vēlējušies cīnīties pret oligarhu ietekmi uz valsts iekšpolitiku, korupciju un citām negācijām. Ļoti ticams, ka tiek cerēts, ka Saakašvili izdosies atkārtot Gruzijas scenāriju – nākt pie varas vai nodrošināt domubiedru nākšanu pie varas un, lai arī ar bieži vien nepavisam ne demokrātiskām metodēm, veikt radikālas reformas.

Neatbildēts paliek jautājums, ko karadarbības valsts austrumos, ekonomisko problēmu un politisko skandālu nomocītajai valstij izmaksās kārtējais iekšpolitiskais konflikts, kas noteiktas apstākļu sakritības rezultātā var pāraugt vēl vienā dziesmotajā revolūcijā jeb Maidanā.

Top komentāri

ak šie skaļie virsraksti
a
Lai arī Porošenko ir oligarhs, bet tomēr demokrātiski tendēts oligarhs. Viņu nevar salīdzināt ar Putina sunīti Janukoviču. Tāpat arī būtu muļķīgi prasīt no 25 gadus izzagtas un vājinātas valsts, lai tā bez Māršala plāna cienīgām investīcijām pāris gadu laikā pārveidotos par Rietumiem tīkamu vietu. Paskatieties uz Latviju, kura uz Rietumiem ir gājusi kopš neatkarības atgūšanas. Arī mums vēl ir tālš ceļš ejams.
mursmurs
m
Un tomēr izrādas ka robežu publiski var šķērsot nepilsonis ...
Trollis JT
T
Būtu derīgi to sakašvili aizvest pie laba psihiatra, varbūt līdzētu... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē