Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Jaunā ideja iederas kampaņā "Nost ar banknotēm un monētām!"

Ceļotāji, uzrādiet naudu!

Vairākas tiesībsargājošās iestādes pagājušajā nedēļā parakstīja sadarbības memorandu par apņemšanos veicināt vienotu un efektīvu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanai un apkarošanai. Aģentūra LETA vēsta – Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme paudusi cerību, ka 1. jūlijā spēkā stāsies normatīvais regulējums, kas paredz pienākumu ikvienai personai uz robežas deklarēt skaidru naudu no 10 000 eiro, un uzsvērusi, ka VID plāno veikt pārbaudes uz autoceļiem, jo ne tikai uz Eiropas Savienības ārējās robežas, bet arī uz iekšējām robežām "būs jādeklarē nauda".

No vienas puses, tas, ka tiek atzīta nepieciešamība pastiprināti pievērst uzmanību skaidras naudas ceļošanai no vienas valsts uz citu, vērtējams atzinīgi, jo apliecina, ka ēnu ekonomikas apkarotāji atzīst, pirmkārt, to, ka tautsaimniecības pelēkais sektors un noziedzīgi iegūtas naudas legalizācijas centieni nav tikai vienas valsts problēma, un, otrkārt, to, ka Latvijas ēnu ekonomiku neveido tikai, simboliski sakot, puslegālas autodarbnīcas un frizētavas blakus ielā, bet arī globālu nelikumību ķēdes. Turklāt maz ticams, ka ar daudziem tūkstošiem eiro skaidrā naudā Latvijā atgriežas tie mūsu valsts iedzīvotāji, kas apmeklējuši, piemēram, tematisko parku bērniem Lotes zeme Igaunijā vai operu Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. 

No otras puses, ir labi saprotams, ka ideja par skaidras naudas kontroles pasākumiem uz autoceļiem iederas pēdējā laikā kultivētajā kampaņā "Nost ar banknotēm un monētām! Lai dzīvo bezskaidras naudas norēķini!".

Šādas pārliecības aizstāvji nereti uzsver, ka netālajā Zviedrijā vairs tikai 2% darījumu tiek veikti skaidrā naudā, bet visi pārējie darījumi – izmantojot bezskaidras naudas norēķinus. 

Tomēr te jāatceras tas, ka finanšu ministrs Jānis Reirs šopavasar Dienai sacīja: "Skaidra nauda var būt saistīta ar dažādām ēnu ekonomikas izpausmēm, taču skaidras naudas esamība apritē nav ēnu ekonomikas cēlonis." Arī vairāki ekonomisti uzsvēruši, ka atteikšanās no skaidras naudas nav garantija tam, ka ēnu ekonomika, kas Latvijā, pēc SSE Riga pētījuma datiem, pērn bija 24,2% no iekšzemes kopprodukta, vispār izzudīs. Publiski pieejamie dati rāda, ka arī Zviedrijā tautsaimniecības pelēkais sektors tomēr pastāv.

Protams, tas, ka Latvijā un citās valstīs aizvien plašāk tiek lietoti bezskaidras naudas norēķini, ir loģiski, jo tehnoloģijas attīstās. Tomēr arī mūsu finanšu ministrs ir atzinis: "Skaidra nauda var iziet no aprites, mainoties iedzīvotāju ieradumiem, bet valsts to nevar noteikt ar likumu, administratīvi."

Top komentāri

Replika
R
Iedzīvotāju ieradumus var izmainīt tikai tad, ja norēķini ar karti/internetbanku ir daudz ērtāki, nekā ar skaidru naudu. Bet lai to izdarītu, jābūt iespējai 100% visās vietās norēķināties tikai elektroniski
tikai mieru
t
Tā pasaulē ir normāla prakse.
Puķe
P
Nost ar bezskaidru naudu un totalitārismu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē