Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Nav lielas pārliecības, ka pēc vēlēšanām problēmas strauji nezaudēs savu nozīmi pārvēlēto politiķu acīs

Darba grupa kā politiķa pēdējais salmiņš

Vēlēšanu gadi vienmēr iezīmējušies ar tikai šiem periodiem raksturīgu tendenci, ko divos vārdos var definēt vienkārši: priekšvēlēšanu populisms. Tomēr šogad populismam ir izteikta tendence politiķiem meklēt jebkādas iespējas, lai jebkādā veidā nodemonstrētu īpašas rūpes par valsti un vēlētāju. Un tas nekas, ja šīs rūpes ir dzimušas tikai šobrīd, kad sākas aizvien niknākas cīņas starp politiskajiem spēkiem par iekļūšanu šogad Latvijas, bet nākamgad arī Eiropas parlamentā.

Liela daļa taisnības ir tiem pilsoņiem, kuri puspajokam šādas politiķu īpašās un ļoti pēkšņās rūpes komentē pavisam lakoniski – vajadzētu jebkādas vēlēšanas noturēt Latvijā ik gadu, jo tad, visai iespējams, daudzas aktuālas, bet vienlaikus gadiem nerisinātas problēmas tiktu atrisinātas pārsteidzošā ātrumā un kvalitātē. Taču, ja nopietni vērtē šādu politiķu aktivitāti ar skaļiem paziņojumiem sociālajos tīklos, kā arī neskaitāmu darba grupu veidošanu, tomēr kļūst diezgan skaidrs, ka nekāda reāla seguma šīm aktivitātēm nebūs. Vismaz līdz Saeimas vēlēšanām šogad oktobrī pavisam noteikti.

Un nav lielas pārliecības, ka pēc vēlēšanām šīs problēmas strauji nezaudēs savu nozīmi pārvēlēto politiķu acīs.

Paraudzīsimies uz trim plašākai sabiedrībai vairāk zināmajām pēdējā laikā izveidotajām – "OIK sloga mazināšanas", "ātro kredītu tirgus sakārtošanas" un "taksometru tirgus haosa novēršanas" – darba grupām. Tas, ka problēmas visās trijās jomās bija un mēdza arī samilzt, nebūt nav pēdējā pusgada atklāsme, kas turklāt, manuprāt, bija gana labi zināmas arī tiem pašiem politiķiem un viņu pārstāvētajām partijām pirms gada, pusotra un pat vēl vairāk. Un tieši tādēļ politiķu pēkšņā norūpēšanās par aktuālo problēmu un tai sekojošā, manuprāt, darbības imitācija ir nekorekta gan pret valsti, gan vēlētājiem. Jo taču vairāk nekā skaidrs ir tas, ka neviena no trim minētajām problēmām netiks atrisināta tuvāko mēnešu laikā, taču politiķiem tagad ir labs fons līdz vēlēšanām izrādīt rūpes par "nepieciešamību rast risinājumus problēmas novēršanai" – ik nedēļu "ietvītot", rakstīt rūpju pārpildītas vēstules kolēģiem ministriem, paust dažādus paziņojumus citādos veidos. Vārdu sakot – regulāri atgādināt par savu eksistenci, to paspilgtinot ar iedzīvotājiem sāpīgām tēmām. Jo nekāda cita piedāvājuma jau īsti nav. Turklāt jau atkal – nevienam politiskajam spēkam.

Domājams, gan jau arī Latvijas politiķi pa vidu savām ikdienas rūpēm būs pamanījuši Taizemes jauniešu futbola komandas un viņu trenera glābšanas operāciju, kur operācijas vadītājiem bija skaidrs, ka svarīga ir katra minūte. Vismaz es nepamanīju, ka tur kāds būtu organizējis kaut kādas darba grupas, lai plānotu par to, kā tiks plānoti glābšanas darbi. Tur strādāja speciālisti – ātri, koordinēti, saskaņoti un profesionāli. Tur netika sūtītas rūpju pilnas vēstules un pausti skaļi lozungi. Rezultātā tika izglābtas visu bērnu dzīvības.

Protams, šis ir pārspīlēts salīdzinājums, tomēr gribētos, lai arī Latvijā tie, kuriem jādara viņiem uzticētais darbs, to arī savlaicīgi un profesionāli darītu īstajā laikā un ar taustāmu rezultātu, nevis reizi trīsarpus gados izrādītu populistiskas rūpes cerībā, ka vēlētājam ir īsa atmiņa. 

Top komentāri

MM
M
Raksta autors līdz vēlēšanām varētu taisīt sarakstiņu - kas ko ir teicis, darījis un kas no tā iznāca. Sarakstiņš jāpublisko pirms vēlēšanām. Lai kaut nedaudz jautrība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē