Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Darbība un pretdarbība

Sen zināms, ka radikālisma izpausmes sabiedrībā provocē sava pretstata aktivizēšanos. Tas ir kā ar svārstu – jo augstāk to pavilksi uz vienu pusi, jo augstāk tas uzšūposies pretējā. Ne tik ļoti kā sākotnēji, jo ceļā būs zudusi jauda, tomēr šurpu un turpu kustība vēl kādu brīdi turpināsies, līdz vai nu norims (ja kāds arī pretējā pusē nepavilks uz savu pusi), vai arī tiks no jauna ievirzīta kādā atšķirīgā virzienā, tā noslāpējot līdzšinējo

Teikto spilgti ilustrē vairākas norises, kam esam bijuši liecinieki pēdējā laikā.

Vispirms jau vēlēšanu rezultāti Vācijā. Merkele iepriekš tik ļoti pārcentās ar atbalstu bēgļu masveida uzņemšanai, ka radīja paniku tajā sabiedrības daļā, kura līdz ar to jutās visapdraudētākā, un kā sekas tam – lielākus panākumus, nekā citādi būtu bijis pamats, guva politiskais spēks, kurš iestājās par šo satraukto vēlētāju interesēm.

Tāpat arī mūsu Valsts prezidenta iniciatīva par pilsonības automātisku piešķiršanu Latvijas nepilsoņu bērniem bija pateicīga emocionāli saasinātai pretreakcijai. Racionāli domājot, skaidrs, ka tika sacelta vētra ūdens glāzē (runa par apmēram 50 bērniem gadā, un tas ir situācijā, kad nepilsoņu skaits Latvijā ir aptuveni 223 tūkstoši), tomēr politiskajā troksnī aizstāvju šai idejai diez cik daudz neuzradās, vieniem saprotot, ka tas var nepatikt viņu vēlētājiem, citiem priecājoties par sev netīkama prezidenta kārtējo izgāšanos.

Vēl viens, gan vairāk interneta vidē manītais, radikāli pretēju skatījumu sadursmes piemērs saistīts ar Zviedrijā, šķiet, pamatā dzīvojošās (un nodokļus maksājošās?) komunikāciju speciālistes Veinbergas paziņojumu Twitter vidē: "Nevēlos, lai no manas nodokļu naudas maksā gigantiskas summas Porziņģim. LV ir daudz vairāk vajadzību slimajiem, vecajiem, mazturīgajiem." Kategoriskajai pozīcijai tūdaļ sekoja tikpat kategoriska opozīcija gan no to puses, kurus jau sen kaitina Veinbergas didaktika, gan no talantīgā latviešu basketbolista līdzjutējiem, kuri bija gatavi atvēlēt daļu savas nodokļos nomaksātās naudas tam, lai Porziņģis spēlētu valsts izlasē. Te gan jāpiebilst, ka emocijas šajā gadījumā būtu pierimušas augstākais pāris dienās, ja vien pati to vaininiece ar savu taisnošanos un tieksmi virpināt sazvērestības teorijas ik pa brīdim liesmās neiemestu pa jaunai pagalei, ar to arī riskējot sevi padarīt smieklīgu.

Kā redzam no pēdējā piemēra, ne vienmēr tie pēc būtības ir radikāļi, kas ļoti asi reaģē uz citu radikālismu. Arī mierīgie uz brīdi mēdz "uzkurināties". Īstenu radikāļu sabiedrībā ir ļoti maz, bet viņu ierocis ir ļoti iedarbīgs – tracis, ar ko saskaroties daudzi piekāpjas, noslejas mazāk apdraudošo pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē