Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Daži tiešām dzīvo "zaļi"

Turpinot pētīt OIK katastrofas sekas (diemžēl citu, maigāku apzīmējumu šai problēmai vairs nespēju lietot), šo tēmu pārrunāju arī ar Latvijas Darba devēju konfederācijas ekspertu Pēteri Leiškalnu. Rezumējot Leiškalna paustās pārdomas, jāsecina, ka OIK jau no pašiem tās pirmsākumiem ir ekonomiku graujoša sistēma, kas šobrīd ir rezultējusies garantēti stabilā peļņā nelielai cilvēku grupai, vienlaikus visai pārējai tautsaimniecībai radot nepanesami smagu finansiālu slogu, ko daži politiķi mēģina attaisnot ar "zaļajām vērtībām".

Plašāks Leiškalna viedoklis par OIK vēsturi un sekām būs lasāms 17. septembra laikrakstā Diena, taču vēlos citēt vienu viņa pausto domu par OIK: "Tas ir aptuveni 150 miljonu eiro gadā ar valsts starpniecību uzspiests maksājums, kas pēc būtības finansē izšķērdīgu ražošanu un iespēju uzņēmīgiem cilvēkiem gūt garantētus ienākumus uz elektroenerģijas patērētāju rēķina (..). Cilvēks izņem licenci, izveido ražotni un dzīvo zaļi. No šāda skatpunkta zaļā iepirkuma komponente ir zaļa, jo daži no tās patiešām dzīvo zaļi – te mums zaļums slēpjas iekšā perfekts."

To, ka daži Latvijā patiešām dzīvo "zaļi", apliecina arī SIA Lursoft nule publiskotais pētījums par Subsidētās elektroenerģijas ražotāju reģistrā reģistrētajiem 348 uzņēmumiem, kuriem kopskaitā pieder 434 elektrostacijas. Pētījums atklāj gan šo ražotāju īpašnieku un patiesā labuma guvēju struktūru, gan arī to finanšu rādītājus, kā arī faktu, ka virkne šo uzņēmumu pat pamanījušies kādā brīdī kļūt par nodokļu parādniekiem – šovasar 62 komersantiem, kuri saņem atbalstu par elektroenerģijas ražošanu, Ekonomikas ministrija izteikusi brīdinājumus par nodokļu parādiem. Lursoft aprēķinājis, ka augusta sākumā tie elektroenerģijas ražotāji, kuru nodokļu parāds pārsniedzis 150 eiro, nodokļos valstij parādā bija 2,92 miljonus eiro, savukārt septembra sākumā subsidētās elektroenerģijas ražotāju nodokļu parāds samazinājies līdz 1,86 miljoniem eiro.

Taču ievērības cienīgi ir Lursoft apkopotie dati par šo uzņēmumu finanšu rādītājiem. Subsidētās elektroenerģijas ražotāju kopējais apgrozījums kopš 2015. gada palielinājies par 1,68%, pērn sasniedzot 1,21 miljardu eiro. Peļņas kāpums šajā periodā bijis ievērojamāks – 2015. gadā pētījumā iekļautie elektroenerģijas ražotāji pēc nodokļu nomaksas nopelnījuši 118,37 miljonus eiro, 2016. gadā – 149,05 miljonus eiro, bet pagājušajā gadā to peļņa palielinājusies vēl par 30,41%, sasniedzot jau 194,37 miljonus eiro. 

Atliek tikai piebilst – "pareiza zaļi" domāšana nes labu, garantētu peļņu... 

Top komentāri

Izredzētie!
I
Latvijā ir vairākas izredzēto kastas, kas kaut kur politiskajās aizkulisēs sarunā sev nenormāli labus noteikumus uz vienkāršās tautas rēķina. Lielākie aplaupītāji ir maksātnespējas administratori, oikisti, tiesu izpildītāji un mērenākā mērā arī notāri u.c.
Leiškalns sauc lietas īstajos vārdo
L
Latvijā tas nav labi!
To putru ievārīja Emsis
T
kurš tādā veidā izgādāja saviem čomiem labu naudas āderi. Pēc tam jau "panesās"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē