Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eiropas perspektīvas

Par ievērojamu notikumu starptautiskajā politikā augusta sākumā kļuva ASV un Krievijas izstāšanās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma (INFT), ko 1987. gadā parakstīja ASV un toreizējā PSRS.

Vēl šā gadsimta sākumā ASV vienpusējā kārtā, pat nemeklējot īpašus attaisnojumus, izstājās arī no cita savulaik ar PSRS parakstīta līguma par pretraķešu aizsardzību, un šobrīd starp ASV un Krieviju ir spēkā tikai Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums jeb START III. START III darbības beigu termiņš tikmēr ir gaidāms jau 2021. gadā, un nekas neliecina, ka lielvalstis grasītos pagarināt vienošanos, noslēdzot jau START IV.

Tā vietā ASV un Krievija ar augstu ticamības pakāpi izvēlēsies INFT gadījumā pārbaudītu stratēģiju, vainojot viena otru līguma pārkāpšanā un ģeopolitiskajās ambīcijās. Rezultātā jau pēc diviem gadiem pārstās darboties visi nozīmīgākie līgumi par kodolbruņojuma ierobežošanu.

Nav grūti paredzēt arī tālāko notikumu attīstību. Pastāvot abpusējai neuzticībai, kā arī militārās loģikas ietvaros abas puses centīgi "ierobežos potenciālo pretinieku", "saglabās spēku līdzsvaru" utt., kas gan ir tikai skanīgi attaisnojumi jaunai bruņošanās sacensībai. Īpaši neiepriecinošas ir Eiropas perspektīvas, kuru gaida pārtapšana par jauna aukstā kara vienu no galvenajiem karalaukiem.

Ja atsāksies bruņošanās sacensība, tad tieši Eiropā tiks izvietota lielākā daļa atdzimušo Pershing un tieši uz Eiropu tiks notēmēts vairākums atdzimušo Pionieru. Tas pats attiecas arī uz Āziju, kur bruņošanās sacensībā tiks ierauta Ķīna, tomēr galvenās problēmas gaida eiropiešus, kuru ievērojamai daļai jau tikai šo raķešu nosaukumi raisa nepatīkamas atmiņas.

Papildu tam šīs maz optimistiskās perspektīvas ir izraisījušas arī Eiropas politiskās elites satraukumu. Tās vecākās paaudzes pārstāvji vēl atceras grandiozās aukstā kara laika protesta demonstrācijas, kas bija vērstas pret kodolieročiem un ASV militāro klātbūtni Eiropā. Ja atsāksies bruņošanās sacensība, ir maz šaubu, ka atdzims arī pretkara kustība, kura var kļūt par to salmiņu, kas salauž kamieļa, šajā gadījumā iekšpolitisko pretrunu jau tāpat pārņemtās apvienotās Eiropas, muguru.

Tieši tāpat bruņošanās sacensības atgriešanās draud uzkurināt domstarpības starp to galvenokārt vecās Eiropas politisko eliti, kura vēlas distancēšanos no ASV un īstenot patstāvīgu kursu, no vienas puses, un izteikti proamerikānisko elites daļu, no otras puses. Pie kā tas novedīs, var labi redzēt ASV, kur savā starpā, neizvēloties metodes, konkurē nosacītie globālisti un izolacionisti.

Top komentāri

Krējums Saldais
K
Eiropas perspektīvas? Nekādu perspektīvu. Ieceltas marionetes, kuras rietumeiropu ieveda politiskā, ekonomiskā un ideoliģiskā strupceļā. Resursu nav, jāklanās krieviem, dzimstības nav, jāieved bēgļi, Nākotnes idejas arī nav - kristīgās vērtības nolaistas podā un valda vispārējs pofigisms.
Pipars
P
Sedlenieka vīzija īsā perspektīvē ir akceptējma. Savukārt ja skatāmies uz tālāku perspektīvi rietumi viennozīmīgi ir zaudētāji. Situāciju pasliktina fakts ka eiropā nevienam nav savas nopietnas kara rūpniecības, savukārt ASV slīkst savā necilvēcīgajā morāli ētiskajā bedrē kur... masveida publiskās apšaušanas gadu no gada pieņem aizvien lielākus apmērus ar aizvien lielāku upuru skaitu... Putina stratēģija šai ziņā attiecībā uz ASV ir biedējoši pareiza - (galvenais viņus netraucēt un pēc gadiem 3-5 viņi paši sevi sabrucinās)... līdzīgi kā to savulaik izdarīja PSRS.. Latvija savukārt šai situācijā ir pilnīgi plika! Ostās Krievijas preču plūsma krīt, krīt arī iedzīvotāju skaits valstī un mainās arī vēl neaizbarukušo sastāvs kurā dominē vecāka gadu gājuma cilvēki. Principā mūsu pašreizējo proamerikānisko eliti neapskaužu! Ko visi šie švīti darīs pēc gadiem 3-5? Viņi laikam paši īsti nezina.
Vecsčekists
V
Nu, "Pretkara kustība"... beidzās, līdzko mēs pārtraucām viņu finansēt. Šodien līdzīgs fenomens ir "Klimata kustība". Beigsies nauda, beigsies arī kustība!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē