Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Ekspertam trūkst vārdu, kāpēc būvuzraugi jau agrāk neredzēja Gaismas pils nepilnības

Būveksperts, Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis Sergejs Meierovics intervijā Romānam Meļņikam vērtē nebeidzamās aizķeršanās ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno būvi - Gaismas pili

Jau kuro reizi pārcelta Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunceltnes nodošana ekspluatācijā. Neesot novērsti kādi tehniskie defekti, par kuriem esot bijis zināms jau sen. Kā jūs, būdams eksperts būvniecībā, vērtējat patlaban notiekošo ap šībrīža nozīmīgāko objektu?

Neredzot visu uz vietas, bet vadoties pēc publiskās informācijas, pārdomājot to, man pašam rodas jautājums: kā tad tas tā sanāk, ja ir tik laba būvuzraudzība un tā nav redzējusi visas problēmas, kuru dēļ tagad nevar to objektu pieņemt? Jo celtniecībā procesi ir ilgstoši, nekas nenotiek dažu stundu laikā. Kāpēc visu nepamanīja daudz agrāk? Kāpēc tam neviens nepievērsa uzmanību? Par to man tiešām trūkst vārdu. Tas tiešām ir gadsimta objekts. Ja mēs nevaram visu sakārtot, kaut kas ar mums nav kārtībā.

Un kāpēc par to runā tikai šodien? To, ka ir kaut kādi pleķi vai notecējumi, redzēja jau sen.

Kāds ir speciāli ieinteresēts maksimāli novilcināt bibliotēkas atklāšanu?

Šādās reizēs var būt daudz un dažādi iemesli. Grūti spriest.

Būvvalde saka - tur ir kādas neskaidras izcelsmes balts šķidrums. Var taču būvniekiem pajautāt - kas tas ir? Tur ir kādas komunikācijas problēmas?

Es domāju, ka problēmas ir citur. Mums visu daudzās vietās nosaka juristi, un rezultātā sākas visas nevajadzīgās distancēšanās vienam no otra.

Par to iztecējumu būtu jājautā speciālistiem, bet es domāju, ka tur ir kaut kādi betona izsāļojumi.

Tie var būt bīstami konstrukcijai?

Nē, nekādā gadījumā! Tie nav bīstami konstrukcijai, tā ir pietiekami noturīga, turklāt, cik es zinu, bija strikti noteikta kārtība, kā katra betona partija tika rūpīgi pārbaudīta, tika ņemti paraugi. Bet ir iespējams, ka tur var būt izsāļojumi, tas nav nekas traks. Bet teikt, ka nezināmas izcelsmes šķidrumi, tad jājautā, vai tiešām vēl ir vajadzīgi kaut kādi eksperti, lai to noteiktu. Es domāju, ka būvnieki ir pietiekami zinoši, un galu galā projektētāji arī nestrādā pirmo gadu. Viņiem cēlonis būtu jāzina.

Visu ekspresinterviju ar būvekspertu lasiet ceturtdienas, 5.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē