Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gudronu dīķī sākusies naudas smelšana

Jau ārkārtīgi sen ir gribējies pārvarēt kautrību par savu naivumu un pajautāt, kāpēc valsts daudzmiljonu iepirkumi, par kuriem jau tā mūždien ir aizdomas, ka tie ir mākslīgi sadārdzināti un korupcijas saēsti, vismaz nevarētu beigties ar kādu taustāmu rezultātu – izsmeltiem indīgā gudrona dīķiem, gludi nobruģētām ietvēm, asfaltu, kas neiebrūk. Jo nauda, kā redzams, šiem iepirkumiem atrodas. Varbūt daļu no sadārdzinājuma atvēlēt projekta cienīgai nobeigšanai, nevis (kā lai tā smalkjūtīgāk izsakās) partiju sistēmas attīstībai?

Valsts vides dienests jau tagad ir izdarījis ļoti daudz, lai arī pār jauno gudrona dīķu izsmelšanas iepirkumu stieptos gara aizdomu ēna. Izveidojusies situācija, kurā vienas ģimenes pārstāvji par dāsnu Vides dienesta honorāru ietekmē jaunā gudronu iepirkuma juridiskos nosacījumus, savukārt otri šīs ģimenes pārstāvji pretendē uz pašu miljonos mērāmo iepirkumu.

Latvija taču ir maza, zaļa un, kā izskatās pēc Ingas Koļegovas vadītā Vides dienesta apiešanās ar valsts līdzekļiem un daudzmiljonu iepirkumiem, – arī bagāta.

Pērnajā aprīlī Vides dienests noslēdzis tiešām iespaidīgu, 225 000 eiro vērtu (neieskaitot vēl PVN), līgumu par pārstāvību tiesā un juridiskajām konsultācijām gudronu projekta īstenošanā. Līgumu ieguva zvērināta advokāta Ginta Vilgerta birojs kopā ar individuāli praktizējošo advokātu Erlenu Kalniņu. Iepirkuma nolikumā izvirzīta prasība, lai speciālisti, kas tiks iesaistīti juridisko pakalpojumu sniegšanā, slēdzot līgumu, nenonāk interešu konfliktā ar pasūtītāju. Skaisti.

Tikai jautājums – vai tiešām Koļegovas vadītais dienests, slēdzot līgumu ar advokāta Ginta Vilgerta biroju, nevarēja iedomāties, ka advokāta brāļa, vides biznesā ļoti ietekmīgā Jāņa Vilgerta, uzņēmums BAO arī varētu būt viens no pretendentiem jaunizsludinātajā gudrona dīķu attīrīšanas iepirkumā? Vismaz mediju un politiskajās aprindās par to runāja jau sen.

Vēl vairāk. Tas, ka jau pāris nedēļu pēc Koļegovas dienesta lēmuma juridiskos pakalpojumus uzticēt Ginta Vilgerta birojam Iepirkumu uzraudzības birojā tika skatīta pirmā sūdzība par iepirkumu procedūras neatbilstību un necaurskatāmību un Vides dienestu bez Koļegovas un viņas vietnieces pārstāvēja veseli trīs Vilgerta biroja juristi.

Vides dienesta vadību acīmredzot nemulsināja tas, ka pie tā paša galda kā ieinteresētā puse sēdēja viens no šobrīd diviem uz iepirkuma otro kārtu virzītajiem pretendentiem, pilnsabiedrība Inčukalns Eko, kurā bez SIA Eko osta otrs dalībnieks ir a/s BAO ar Vides dienesta nolīgtā Ginta Vilgerta brāli un tēvu (Jāni Vilgertu un Aloizu Vilgertu) padomes vadībā. Bet Latvijā, kā zināms, populārs ir lielās sakritības likums – valsts maza, tāpēc gluži vai neizbēgami, ka cits citam draugs un rads.

Dāsnā līguma ietvaros advokāta Vilgerta birojs arī pārstāv tiesā Vides dienestu strīdā ar iepriekšējiem gudrona dīķu smēlējiem – Skonto būvi –, nespējot vienoties, cik liels darbu apjoms jau paveikts iepriekšējā iepirkumā un vai dienests tiešām ir parādā būvniekiem 7,6 miljonus eiro. Kamēr lielie putni nu jau divās tiesās strīdas par miljoniem, drupačas no Vides dienesta kabatas atkrīt arī advokātiem – 185 eiro par stundu, neskaitot PVN.

Top komentāri

Ina Jurjāne
Jā, bail iedomāties, ko šī kundze būtu sadarījusi kā VIDa priekšniece ! Kad reiz izbeigsies mūsu mazās, nabadzīgās valsts izzagšana, to vien Dievs, laikam, tikai zina. To mantrausīgo aizgūteņu rindas nemazinās un nemazinās...Pretīgi.
De Facto
D
Kas tad šo stāstiņu nezina, Agnese... Vilgerta astoņkājis (sadarbībā ar kādu drūmu vīru mākoņos) darbojas jau labu laiku un gudrona smelšana ir tikai loģisks turpinājums, jāturpina tikai rakt ;)
to gudrons
t
vai nevarētu minēt konkrētas kļūdas rakstā? Nepareizi uzvārdi vai cilvēki? Vai tomēr mēri kā gribi interešu konflikts ir un paliek interešu konflikts???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē