Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iespējas pirkšana vai ideālu pārdošana?

Kustības Par! aprēķina laulības ar partiju Latvijas attīstībai (LA) ir ļoti nepievilcīga diagnoze naudas ietekmei Latvijas politikā un partiju dzīvē.

Var jau, protams, daiļskanīgi kā Par! ideoloģiskā līdere Ilze Viņķele to nodēvēt par slēpju iegādi pirms sacensībām, lai gūtu iespēju uzvarēt. Tomēr iesaiņo, kā gribi, – nekas vairāk kā priekšvēlēšanu budžeta piemeklēšana "pariešu" lozungiem šī pretdabiskā savienība ar "attīstītājiem" nav.

Kāds atceras, kad LA būtu atvēlēta vieta partiju reitingu tabulās, ko vēlētājiem ik mēnesi atrāda sabiedriskās televīzijas ziņu raidījums? Ir krietni jāpameklē, kad garāmejot ticis pieminēts, ka LA reitings ir zem viena procenta. Kāds teiktu, ka no 5% barjeras pārvarēšanas iekļūšanai Saeimā to šķir aiza, bet nebūsim naivi, tikpat labi var teikt, ka "attīstītājus" no iekļūšanas 13. Saeimā šķir vien ļoti, ļoti liela nauda. 12. Saeimas vēlēšanu gadā, kad notika arī Eiroparlamenta vēlēšanas, LA atļāvās kopumā izkaisīt vējā jeb talantīgi "apgūt" kopumā 753 tūkstošus eiro. (Ja saskaita kopā partijas deklarācijas par abu kampaņu izdevumiem.) Aiz kā vislabāk paslēpt ļoti lielu naudu un loģiskus jautājumus, kā un kam tā tiks "atstrādāta", ja ne aiz skaistām idejām. Un Par! tās spēj piedāvāt. Labi abiem, tikai ne vēlētājam, kurš tiek maldināts par reālas alternatīvas esamību gaidāmajās vēlēšanās. Alternatīvu gan idejiskā, gan jaunas politiskās morāles ziņā.

Par! spice uz brīdi piebremzēja lēmumu par startu kopā ar LA, kad pirms mēneša TV ziņu speciālizlaidumos vēstīja par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča un būvnieka Māra Martinsona aizturēšanu saistībā ar iespējamu kukuļa izspiešanu no kādas bankas. Martinsona reputācija nu jau ir toksiska un neizdzēšami asociējas ar LA dibinātāju Edgaru Jaunupu, kura vadīto basketbola klubu VEF Rīga viņš gadiem ilgi sponsorēja. Vajadzēja ieturēt pauzi un paskatīties, vai shēmu atšķetināšana atklās jaunus uzvārdus.

LA var pamatoti dēvēt par šauru lobistu grupu, kas savas ietekmes veiksmīgākai "pārdošanai" pielasījusi sev ideoloģiju un uzskatus, un līdz ar to arī zināmu aktīvistu un atbalstītāju loku. Kopumā 48 000 eiro biedra naudās un ziedojumos partija saņēmusi no savas valdes locekles Baibas Fromanes, kura tagad vada būvkompāniju lobiju, bet pirms tam analogu organizāciju nebanku kreditētāju jeb "SMS kredītu" interešu lobēšanai. No Jaunupa vadītā basketbola kluba VEF Rīga direktores Lailas Spaliņas partijas kasē ieripojuši vairāk nekā 23 000 eiro. Partijas līderu Pūces un Jaunupa sievu biedrības saņem atbalstu no spēļu zāļu biznesmeņa Jāņa Zuzāna.

Zem Par! lozungiem sanākušajiem entuziastiem, protams, grūti pieņemt, ka viņiem atvēlēta vien tramplīna loma, lai kāds uz zelta slēpēm piezemētos 13. Saeimā. Bet der atcerēties, ka reiz bija tāda Reformu partija, kurai bija pret sponsoru iegribām ejošs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Tā sanāca, ka viņa valsts sekretārs Pūce pirms četriem gadiem paguva uzrakstīt atlūgumu ātrāk, nekā tika atlaists. Četri gadi acīmredzot ir bijis pietiekams laiks, lai kādreizējie reformatori pieņemtu, ka nauda ir spēcīgāka par ideāliem.

Top komentāri

TYT
T
Agnese, lai mierīgāks prāts - LA māk ar vērienu iztērēt priekšvēlēšanu naudu, bet atdeve tai vienmēr ir nekāda vai šausmīgi vāja. Šajā gadījumā apvienojas viens bezcerīgs projekts ar otru - tikpat bezcerīgu. Un šajā gadījumā nebūs pat 1%+1% reitingu. Pat par lielu naudu. Viņi kalpos vienīgi par to, lai saduļķotu ūdeni Saskaņas un ZZS konkurentu nometnē. Tīši vai netīši, kas to lai zina.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Es saku pavisam atklāti Kučinska kungam >tu esi pārdevis un nodevis mūsu Brīvības Ideālus !
Es
E
nebalsošu ne par vienu no "vienotības" Stambulgenderietiem un migrantievazātājiem Latvijā, kā arī par jebkuru sarakstu kurā būs kaut vai viens "vienotājs" vai to klons ar viendzimuma kopdzīves likuma virzīšanu kā pūcis, pavļuts, putnis u.c.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē