Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kad inteliģence vairs nav "noderīga"

Latvijā daudzus gadus pierasts, ka tā dēvētā inteliģence ir noderīgs dekors, ar ko izrotāt problemātisku vēlēšanu sarakstu vai kam uzgavilēt un izstumt uz skatuves kādā politmītiņā. Covid-19 krīze, iespējams, emocionāli un finansiāli sarežģītais laiks, kurā liegts uzstāties publikas priekšā, šīs "noderīgās" inteliģences vēlmi izteikties par procesiem ir attālinājusi prom no abstraktām politiskām konstrukcijām, kur ar viņiem bieži tika manipulēts, pievēršot viedokļiem, kas skar katru individuāli un ne tuvu neiekļaujas politiķu un sabiedrības pamatstraumes ieņemtajai pozīcijai.

Melos tas politiķis, kurš apgalvos, ka viņu neuztrauc tā dēvēto kultūras cilvēku pēdējā laika demarši, daloties savā skepsē par vakcināciju pret Covid-19 vai neapmierinātībā par ārpus sabiedrības pamatstraumes esošu viedokļu cenzēšanu. Brīdī, kad daudzo kļūdu un viedokļu maiņas dēļ epidemiologu un politiķu autoritāte ir kritusies (un zemā vakcinācijas aptvere ir tam apliecinājums), jebkurš sabiedrībā respektētas personības viedoklis iegūst citu svaru. It īpaši, ja šis viedoklis netiecas diskutēt par vakcīnu iedarbību, par ko nav kompetents spriest, bet par personas brīvību izvērtēt kompetentos viedokļus un patstāvīgi pieņemt lēmumu.

Lai gan vētru izraisījusī operdziedātājas Elīnas Garančas intervija otrdien sabiedriskajā televīzijā nepieskārās Covid-19 un, kā vēlāk noskaidrojās, vakcinācijas jautājumā māksliniece ir racionāli noskaņota un visus aicina potēties pret vīrusu, viņas frāzi par tiesībām brīvi izteikties ir grūti neskatīt kontekstā ar Covid-19 krīzi. Jo tieši šādā gultnē ir evolucionējusi diskusija par vakcināciju līdz ar mēģinājumiem ar dažādiem aplinkus paņēmieniem svārstīgos uz to piespiest. Jaunā Rīgas teātra zvaigzne Gundars Āboliņš Facebook raksta, ka pret vakcinācijas kampaņu izturoties "kritiski un piesardzīgi", lai arī nevienu neaģitējot ne par, ne pret. Talantīgais pianists Vestards Šimkus savu koncertu atklāj, daloties vēlmē, ka netiks ierobežoti tie viņa klausītāji, kuri brīvprātīgi nevēlas vakcinēties ar, pēc pianista domām, "eksperimentālām" vakcīnām.

Garanča intervijā izteica vētru sacēlušo frāzi, kas aplidoja portālus un sociālos tīklus, ka "mūsdienu demokrātijā nevienam vairs nav tiesību brīvi izteikties". Lai gan no intervijas kopējā konteksta bija skaidrs, ka Garanču uz šīm pārdomām pamatā uzvedinājis pārspīlētais politkorektums, kura dēļ pat notiek mēģinājumi pārskatīt un cenzēt klasisko operas repertuāru, daudzi, visticamāk, tie, kuri interviju nemaz pilnībā nebija skatījušies, operdziedātājas teikto steidzās nekorekti tulkot kā saistītu ar nostāju vakcinēšanās jautājumā. Galu galā intervijā, kuru jau nākamajā dienā atskaņoja Latvijas Radio programma Klasika, Garanča aicināja visus vakcinēties pret Covid-19, "jo tikai tā mēs varam doties uz priekšu un tā ļoti lielai sabiedrības daļai var atdot kaut kādu eksistenci un pastāvēšanu".

Rādās, ka oficiālā vakcinācijas kampaņa gan plakātu saukļos, gan valdības izteikumos ir iebraukusi auzās, fokusējoties uz moralizēšanu un emocijām, jo tur viņiem nesacensties ar aktieriem un mūziķiem, kuri (tavu brīnumu!), izrādās, var domāt atšķirīgi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē