Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kad pārcentība izprovocē paviršību

Redzot sabiedrības šūmēšanos par dažādu Covid-19 ierobežojumu pamatotību un loģiskumu, īpaši, atsākoties mācībām izglītības iestādēs, gribas teikt dažus konstruktīvus aizstāvības vārdus par "citādi domājošajiem", kuri dažkārt nepamatoti tiek automātiski pieskaitīti "alternatīvo faktu" cienītājiem vai vienkārši bezatbildīgiem ļaudīm. Ierobežojumu politikas ieviesējiem izdotos daudz racionālāk panākt tās ievērošanu, ja aiz katras kritikas un apšaubīšanas netiktu saskatīti politiskās opozīcijas vai bezatbildīgu populistu intrigas.

Pazīstams mediķis šajās dienās, bezspēcībā plātīdams rokas, stāstīja, ka saņēmis telefoniskus draudus no sava pamatskolēna klasesbiedru vecākiem. Tos pārbiedējis, ka bērns skolā ieradies iesnains, par ko nebūtu jābrīnās, laikapstākļiem iegriežoties uz rudens pusi. Sekojusi izskaidrošanās klases vecāku WhatsApp grupiņā un telefoniski draudi sūdzēt tiesā. Tā nu mīļā miera labad mazais pirmklasnieks ar vieglu puņķi jau nedēļu sēž mājās. Publiski jau izskanējis gadījums, kad Valsts policija rīkojusies vismaz pārcentīgi, ierodoties mājās pie pusaudža, par kura saaukstēšanos sūdzējušies drauga vecāki.

Šie, protams, ir tikai pāris pārspīlētas un nekorekti interpretētas kovidpiesardzības piemēri, kādu, visticamāk, ir desmitiem, ja ne simtiem, jo, ja bērns šņaukājas, mājās sūta gan pedagogi, gan skolu vadība, savdabīgi interpretējot oficiālās rekomendācijas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Rita Korotinska ziņu radījumā 900 sekundes norādījusi: ja bērnam ir tikai iesnas, kas raksturīgi rudenim, un nav paaugstinātas ķermeņa temperatūras, bērns jūtas apmierinoši – nav obligāti jāierobežo iestādes apmeklējums. Nav arī nepieciešamības veikt Covid-19 testu. Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) publicētās rekomendācijas ir plašākas un pretrunīgāk interpretējamas.

No vienas puses, IZM skolu vadībai uzliek par pienākumu informēt bērnu vecākus, ka izglītojamie ar infekcijas slimības pazīmēm netiek uzņemti iestādē, kas ļoti piesardzīgajiem to ļauj attiecināt arī uz rudenīgām iesnām. No otras puses, šīs pašas rekomendācijas citviet jau precizē, ko uzskatīt par "akūtām elpceļu infekcijas slimības pazīmēm", proti, "drudzi, klepu, elpas trūkumu". Varētu šķist, ka diskusija par skolēnu šņaukāšanos nav papīra smērēšanas vērta, bet neaizmirsīsim, ka šā brīža situācijā tā nozīmē nepieciešamību vienam no vecākiem strādāt attālināti un citas neērtības, kas iedragā jau tā krīzē esošos mājsaimniecību budžetus.

Skolu vadību un pedagogus var saprast – viņiem ne tik daudz ir bažas par visu ierobežojumu ievērošanu, cik bailes kļūdīties, tikt vainotiem pie Covid-19 uzliesmojuma skolā vai par mācību procesa apstāšanos, no kā ciestu nu jau vairāk nekā viens bērns, viena ģimene. Proti, pašizolācijai var tikt pakļauts daudz lielāks cilvēku skaits. Bet kas traucē SPKC un IZM vienoties par piesardzības pasākumu adekvātumu un ar skaidru interpretāciju kopīgi vērsties pie skolu vadības un vecākiem, neradot masu ar neapmierinātiem un, iespējams, politiski manipulējamiem vecākiem?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē