Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kādēļ Gobzemam politikā nesanāk

Nedēļa, kas pagājusi kopš dažu sevi politikā līdz galam nerealizējušu Saeimas deputātu, pirmkārt jau Alda Gobzema, organizētās protesta akcijas, ir pietiekami ilgs laiks, lai viedoklis par to netiktu pieskaitīts ne atbalstītāju, ne noliedzēju nometnei. Lai gan būtu tikai godīgi notikušo vērtēt kā izgāšanos, tas diez vai ļauj teikt, ka sabiedrībā nav pieprasījuma pēc alternatīva viedokļa.

Nenoliedzami protesta viedoklim tik labvēlīgos apstākļos (Covid-19, nodokļu politika, amatpersonu nekompetence un arogance, korupcija) nespēt nodrošināt reprezentablu skaitu atbalstītāju pasākumam, kas pieteikts kā protesta akcija, ir neapstrīdami kritisks novērtējums tā organizētājiem. Tādā ziņā vairuma mediju un viedokļu paudēju ieciklēšanās pierādīt, ka aicinājumam sanākt uz protesta akciju bija atsaukušies, teiksim, 200, nevis 700 cilvēku, bija neatsverams pakalpojums šī citādi, piedodiet, bet marginālā pasākuma organizētājiem. Pēc principa, ja jau kāds tā cenšas pazemināt pasākuma nozīmīgumu, tātad mums ir taisnība, esam bīstami un nevēlami, tātad – nekādā ziņā ne margināli.

Gobzems ir trokšņainākais, bet ne vienīgais no tiem, kuri šobrīd pretendē uz opozīcijas noskaņojumu konsolidēšanu, – no Saeimas ārpusfrakciju deputātiem pasākumā bija redzama arī no Saskaņas izslēgtā Ļubova Švecova, kuru tie, kas viņu pazīst kā bijušo ilggadējo Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes Izmeklēšanas daļas priekšnieci, noteikti vērtē kā jaudīgu personību ar tā dēvētajai politiskajai elitei bīstami dziļām zināšanām. Protams, nebūtu prāta darbs analizēt un norādīt, kas ir Gobzema kļūdas, kas noveda pie iepriekšparedzamā – mazapmeklēta, margināla pasākuma.

No otras puses, ir skaidrs, ka Gobzems nebūs tas, kurš analizēs vai ieklausīsies kritikā par savām izvēlēm, un šis jau ir viens no viņa neveiksmju stūrakmeņiem.

Tie, kuri politikā un ap politiku ir daudz ilgāk nekā Gobzems, ir imūni pret viņa unikalitātes ambīcijām kaut vai tā iemesla dēļ, ka ir redzējuši viņu sēžam kopā ar Aigaru Štokenbergu un Arti Pabriku pie Sabiedrības citai politikai galda un piestaigājam uz Latvijas attīstībai sapulcēm kopā ar Edgaru Jaunupu un čupiņu miljonāru jaunoligarhu. Un runa nav par mācīšanos no pieredzes vai posmu topoša politiķa apziņas attīstībā, jo, gluži tāpat kā tagad Gobzema ambīcijas iegūt finansiālo un cilvēkresursu atbalstu jaunai partijai, arī tie projekti bija taustīšanās, kā piekļūt varai ārpus esošo partiju rāmja.

Atšķirība starp studiju biedriem Gobzemu, Jaunupu un Juri Pūci ir tikai tā, ka abi pēdējie savai partijai naudu piesaistīt spēja un varā atgriezās.

Vai vērā ņemamai sabiedrības daļai būtu jāiesaistās šīs Gobzema problēmas risināšanā?

Viennozīmīgi pateikt, ka mazais ''Gobzema pasākuma'' apmeklējums atspoguļo to, cik šaurs ir atbalsta potenciāls jaunai partijai, arī nevar. Jāņem vērā kaut vai tas, ka Latvijā protesta pasākumi nav iecienīta līdzdalības forma, ja runājam par plašām masām. Gruzdēt mājās, rakstīt ģeķīgus komentārus internetā un reizi četros gados nozibeņot vēlēšanu iecirknī ir varbūt grūti izprotams vai pieņemams uzvedības modelis, bet tieši tāds tas ir izplatīts mūsu platuma grādos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē