Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kamēr mēs smējāmies un sarkām

Gaužām nepamatoti un žēlīgi, ka ASV un Baltijas valstu samita Vašingtonā kopumā visai pozitīvo rezultātu ir aizēnojuši smiekli vai neērtības sajūta par augstās tikšanās ārējiem negludumiem. Baltieši ļoti sarežģītos apstākļos ir ieguvuši spēcīgu pārapstiprinājumu mūsu drošības garantijām.

It kā jau grūti iedomāties baltiešiem izdevīgāku brīdi savas drošības nostiprināšanai. Krievijas acīmredzamā iejaukšanās ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņā, kas amerikāņus, teiksim godīgi, ir paralizējusi, pats par sevi ir apstiprinājums tam, ka ne jau trīs Baltijas valstis ir paranoiski kašķa cēlāji, kas traucē mierīgam Vašingtonas un Maskavas dialogam. Tās ir Putina režīma metodes, kas pārkāpj aizvien jaunas starptautiskās uzvedības robežas un apstiprina, ka baltiešu prasītās drošības garantijas reģionam pie Krievijas rietumu robežām ir visas NATO alianses kopīgās interesēs.

Tas tiktāl, kamēr no analīzes izslēdz faktoru, kuru nemaz tik viegli nav iespējams neņemt vērā. Proti, pašu Trampu, jo viņa lielākās iekšpolitiskās problēmas lielā mērā saistītas tieši ar neiespējamību atzīt Krievijas iejaukšanās sekas prezidenta vēlēšanu procesā. To atzīt un, baltiešuprāt, adekvāti stingri izturēties pret Putina režīmu, Trampam nozīmē ļodzīt savas ievēlēšanas leģitimitāti. Neaizmirsīsim, protams, arī Trampa personiskās ambīcijas prast atrast savu īpašo pieeju "Putina problēmai", par ko viņš pamācīja arī Vējoni, Grībauskaiti un Kaljulaidi: "Sadzīvot ar Krieviju ir labi, nevis slikti, un tam nepiekrīt tikai ļoti stulbi cilvēki!"

Šādā aspektā baltieši turpina būt nekomfortabli, jo, iespējams, atšķirībā no Trampa uz nekādu lielāku atkusni un konstruktīvismu attiecībās ar Putinu necer. Minimums, kas nepieciešams baltiešiem, ir miermīlīga atturēšanas politika attiecībā pret Krieviju, protams, pateicoties NATO spēku, un īpaši ASV karavīru, klātbūtnei. Atturēšanas politika turpināsies. Tas ir izskanējis no Baltā nama un, jādomā, sadzirdēts Maskavā.

Vēl viena nianse. Nezin vai var piekrist, ka tā ir milzīga uzvara, ka amerikāņi neesot pieminējuši vēl gluži karsto banku skandālu un atkārtojuši pārmetumus par korupciju. To Latvijas puse pēc tikšanās Baltajā namā ar atvieglotu nopūtu uzsvērusi vairākkārt. Tas nozīmē tiklab to, ka šis nebija formāts pirksta kratīšanai, kā to, ka amerikāņi Latvijas banku sektoru ieņēma bez kaujas un vairāk nav ieinteresēti ko piebilst, bet pārējais jau ir mūsu mājasdarbs.

Mājasdarbs, kas šobrīd vairāk izskatās pēc sarkofāga uzlikšanas lielai, samilzušai problēmai. Ja nepieminēja amerikāņi, kas liedza pieminēt mums? Pasakot, kas jau ir izdarīts un cik tālu ir pieļaujams iejaukties pat stratēģiskam partnerim, un cik lielu atklātību informācijas apmaiņā Latvija sagaida (jo ir skaidrs, ka amerikāņi ar mūsu valdību ir gatavi dalīties spriedumos, bet ne pierādījumos, uz kuriem tie balstīti)? Citādi izskatās, ka korupcijas nepieminēšana mūsu amatpersonām ir tūkstošreiz svarīgāka par kādu robežu nospraušanu līdzvērtīgā dialogā ar ASV par objektīvām problēmām banku sektorā. Bet mēs taču esam valsts ar pašcieņu, nevis tā izdomātā valsts "Stankonija", kuru parodijā par amerikāņu prezidenta un baltiešu preses konferenci Latvijas vietā izrunā aktiera Aleka Boldvina kariķētais Tramps.

Top komentāri

Glants
G
Nevis mēs, Agnese, bet tu un jūs līdzīgie visi kopā!
TrollisJT > PROPAGANDA
T
"Krievijas acīmredzamā iejaukšanās"... Tas laiks, kad visiem bija acīmredzama Aleksandra Solžeņicina prettautiskā , nosodāmā darbība un katram - acīmredzama Andreja Saharova nodevīgā pretpadomju nostāja, laiks, kad viss bija ACĪM -REDZAMA... tas laiks nav nemaz tik sens. Vēl visi liecinieki nav apmiruši... ACĪMREDZAMI... NAV... .
Dāvis
D
Ka mūsu žurnālisti ir ģeķi, to vēlreiz pierādīja fakts, ka katru dienu dzirdēju par mūsu prezidenta slikto angļu valodu, bet nemaz par to, ko viņš pateica.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē