Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kamera revolūcijas vietā

Iepriekšējās nedēļas nogalē Gruzijā tika apcietināts valsts eksprezidents Mihails Saakašvili, kurš nelegāli bija atgriezies dzimtenē pēc astoņu gadu prombūtnes. Gruzijā Saakašvili ieradās pašvaldību vēlēšanu priekšvakarā ar mērķi iedvesmot savus atbalstītājus uz vēl vienu revolūciju (atbilstīgi oficiālajam viedoklim – sarīkot valsts apvērsumu), tomēr iecere ir acīmredzami izgāzusies, kamdēļ eksprezidentam var nākties ilgākus gadus pavadīt cietuma kamerā.

Gruzijas pašvaldību vēlēšanas, jāatgādina, de facto bija arī referendums par atbalstu kopš 2013. gada pie varas esošajai partijai Gruzijas sapnis. Pēdējā saglabāja varu arī pēc pagājušā gada rudenī notikušajām parlamenta vēlēšanām, tomēr opozīcija, pamatā ar Saakašvili saistītā Apvienotā nacionālā kustība, atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus un sabotēja parlamenta darbu, līdz ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību tika panākta vienošanās, ka Gruzijas sapnis piekrīt – ja partija pašvaldību vēlēšanās saņems mazāk par 43% balsu, tiks izsludinātas parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Formāli vienošanās gan palika neapstiprināta, tomēr reāli šie 43% kļuva par vērtību mēru, un abas puses centās maksimāli mobilizēt savus atbalstītājus. Aptaujas liecināja, ka labāk tas izdodas varas partijai, jo vairākumam vēlētāju nav pieņemams opozicionāru radikālais liberālisms daudzos jautājumos. Tāpat daudziem spilgtā atmiņā ir Saakašvili represijas pret oponentiem, īpašumu atsavināšana un citas revolucionārās negācijas. Cerībā mainīt situāciju Gruzijā tad arī ieradās Saakašvili, neraugoties uz to, ka dzimtenē viņam aizmuguriski ir piespriesti deviņi gadi cietumsoda, bet vēl nepilns desmits lietu gaida izskatīšanu tiesās.

Par vēlēšanu uzvarētāju tomēr kļuva Gruzijas sapnis, kuru atbalstīja 46,7% vēlētāju, bet vēl 7,8% balsu saņēma Saakašvili atklāta ienaidnieka, ekspremjera Georgija Gaharijas nesen izveidotā partija Gruzijai. Apvienoto nacionālo kustību atbalstīja tikai 30,7% vēlētāju. Neattaisnojās arī cerības uz protestiem, prasot Saakašvili atbrīvošanu – pie Rustavi pilsētas cietuma, kurā atrodas eksprezidents, sapulcējās vien ap trim tūkstošiem viņa uzticamāko atbalstītāju, un ir skaidrs, ka Saakašvili var cerēt tikai uz Rietumvalstīm.

Galvenās šajā gadījumā gan ir ne tik daudz Gruzijas iekšpolitiskās kaislības, cik fakts, ka notikumi Gruzijā ir spilgtas tendences apliecinājums, ka radikālais liberālisms kļūst aizvien nepopulārāks, bet to virzošo revolucionāru cerības nonākt pie varas – aizvien iluzorākas. Un attiecīgi viela pārdomām arī Latvijai, kurās valstīs un kādus politiķus ir vērts atbalstīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē