Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Kariņam der aizšauta Golubeva

Pie nojaucamā pieminekļa okupācijas karaspēkam pieļautais demaršs pret Latviju kā nacionālu valsti ir sekas virknei politiski diktētu kļūdu.

Nozīmīgākās no tām – reālā krievu kopienas noskaņojuma noliegšana, iekšlietu struktūru un Rīgas domes vadības sapīšanās no realitātes atrautās liberālās ideoloģijas teorijās par it kā teju jau uzbūvētu "politisko nāciju" un kompetento institūciju, pirmkārt jau Valsts policijas (VP) un Valsts drošības dienesta (VDD), nekompetence vai, ticamāk, gļēvulība šo politisko uzstādījumu izaicināt ar realitātei atbilstošu risku analīzi vai vismaz drošības spilvenu gadījumam, ja nāktos saslaucīt politiķu savārīto. 

Kompetentas risku analīzes nebija, vai arī tā tika noslēpta no atbildīgajiem par 9. maija norisi – iekšlietu ministres Marijas Golubevas (A/P) un Rīgas mēra Mārtiņa Staķa (vēl nesen Golubevas partijas biedra), kuru piederība liberālajiem uzskatiem un vēlmju domāšanā par "mūsu krieviem" un "saliedēto sabiedrību" balstītā lozungu tipa politika šoreiz nospēlēja kā palaišanas mehānisms nepatikšanām Pārdaugavā. Stress pēc trauksmainā 10. maija un sekojošās nakts bija tik liels, ka iesaistītie sāka drudžaini rādīt cits uz citu.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P), kurš bija atstāts gan par premjera, gan iekšlietu ministra pienākumu izpildītāju, kamēr Golubeva un premjers Krišjānis Kariņš (JV) bija devušies ārvalstu komandējumos, sev netipiski pieklusa līdz vēlam vakaram, nekādu redzamu pienesumu krīzes risināšanā neieguldot, bet tad pamodās, lai norādītu uz bijušā partijas biedra Staķa atbildību par 9. maijā nolikto ziedu izšķūrēšanu nākamajā rītā. Uz to kā 10. maija provokāciju palaidējmehānismu norādīja arī acīmredzami satrauktais un sadusmotais VP priekšnieks Armands Ruks. Un tā patiesi ir taisnība – jābūt idiotam, lai nesaprastu, ka provokatori no Saskaņas, Latvijas Krievu savienības un to satelītorganizācijām šo dāvanu izmantos masu sakūdīšanai uz "mēs varam atkārtot" otro cēlienu otrdien. 

Realitātes noliegšana, visticamāk, bija viens no pieļauto kļūdu pamatiemesliem. Golubevas apvienība A/P jo īpaši, bet arī augstas amatpersonas un institūcijas kopumā šopavasar ir centušās kušināt Krievijas agresijas Ukrainā atklāto prokrievisma apmēru Latvijas krieviski runājošajā kopienā.

Vai Golubeva demisionēs? Šobrīd tas izskatās apšaubāmi – kļūdu un politiskās atbildības atzīšana nav ne šīs politiķes, ne viņas pārstāvētās partiju apvienības stiprā puse, savukārt premjers Kariņš, vismaz spriežot pēc sākotnējās kuslās reakcijas, sācis spēlēt priekšvēlēšanu spēles, kad aizšauta iekšlietu ministre, kuru publiski rāt, ir izdevīgāka nekā pārbīdes valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē