Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Jācer, ka šādas pašas kļūdas "neuzmanīgie un paviršie" VID darbinieki nepieļauj, kad izvērtē citu nodokļu maksātāju informāciju

Kļūdīties esot cilvēcīgi, ja tie, kas kļūdās, ir... savējie

Nesen ar ļoti savdabīgu attaisnojošu argumentu nākusi klajā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā, skaidrojot pēdējā laikā dzirdētos gadījumus, kad VID amatpersonas savās deklarācijās norādījušas salīdzinoši lielas parādsaistības, kā arī pirkumus, aizdevumus, kas, ņemot vērā viņu algu, šķiet aizdomīgi lieli. Intervijā portālam TVNET Pelēkā atzīst, ka ir bijuši šādi gadījumi, taču pašreizējā informācija liecinot, ka tas radies tāpēc, ka atsevišķas amatpersonas, aizpildot deklarāciju, pieļāvušas kļūdas.

"VID darbinieki ir tādi paši cilvēki kā citi. Arī VID darbiniekiem ir ģimenes, ir brāļi, māsas, arī VID darbiniekiem kaut kas pieder, un arī VID darbiniekiem, tieši tāpat kā lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, ir arī parādsaistības – arī viņi ņem hipotekāros kredītus, līzingus. Tāpat arī VID darbiniekiem mēdz nomirt tuvinieki, kuri atstāj mantojumu, kurā var būt gan naudas līdzekļi, gan īpašumi," klāsta Pelēkā un turpina, "ar nožēlu jāatzīst, ka arī mūsu darbinieki reizēm pieļauj paviršības, pārrakstīšanās un cita veida kļūdas, aizpildot valsts amatpersonas deklarāciju. Te ir arī runa par tiem pāris gadījumiem, kas ir izskanējuši publiski, piemēram, norādot parādsaistības, norādot uzkrājumus bankas kontā vai skaidrā naudā, pieraksta klāt kādu nulli, kas rada iespaidu, ka, piemēram, parādsaistības ir ārkārtīgi lielas."

Protams, nevar nepiekrist Pelēkās kundzei, ka kļūdīties var katrs. Un tomēr – ja burtiski vērtē viņas norādi, ka VID darbinieks, pat aizpildot pats savu (!) ienākumu deklarāciju, var kļūdīties, "nejauši pierakstot klāt kādu nullīti skaitlim", tad rodas jautājums – vai tiešām šie cilvēki, kuru ikdienas pienākumi ir ļoti skrupulozi un precīzi pārbaudīt citu nodokļu maksātāju sniegto informāciju, ir tik pavirši pret vienu no saviem gada nozīmīgākajiem finanšu informācijas dokumentiem un pirms deklarācijas iesniegšanas vēl un vēl nepārbauda, vai tajā nav "iezagusies kļūdaina papildu nulle", padarot saistību vai uzkrājumu summu desmit (!) reizes lielāku? 

Atliek vien cerēt, ka šīs "kļūdas" netiek pieļautas masveidā, un ļoti gribas gūt pārliecību, ka šādas pašas kļūdas šie "neuzmanīgie un paviršie" darbinieki nepieļauj tad, kad izvērtē citu nodokļu maksātāju finanšu informāciju.

Un tomēr nedaudz ironisku smīnu rada kāda cita Pelēkās atklāsme: "... reizēm ir neizpratne par to, ko norādīt deklarācijā. Piemēram, cilvēks bija norādījis ieguldījumu kādā fondā, un ieguldītie līdzekļi bija ārkārtīgi lieli. Izrādījās, ka deklarācijā norādītais cipars ir nominālvērtība, nevis reāli ieguldītais cipars. Cilvēks bija fondā ieguldījis trīs, četrus tūkstošus, bet deklarācijā bija uzrādījis vairāk nekā miljonu, kas ir kaut kas virtuāls, un nav skaidrs, vai cilvēks kaut kad šādu summu arī saņems."

Lūk, šeit gan rodas tāds garāks pārdomu brīdis – ko nozīmē "neizpratne par to, ko rakstīt deklarācijā"? Daļa šo cilvēku taču ikdienā konsultē citus nodokļu maksātājus! Un, ja viņi nespēj kvalitatīvi aizpildīt paši savu ienākumu deklarāciju, tad, kas var garantēt, ka viņu  konsultācija vai viedoklis par kāda cita nodokļu maksātāja deklarāciju vispār būs profesionāli un kompetenti?...

Top komentāri

Istoričeskijs
I
Labot kļūdas un atbrīvot no atbildības darbiniekus var vienīgi ierosinātas krimināllietas.
Tālis
T
Kļūdieties, aizpildot deklarāciju, var tante Bauska, bet ne VID darbinieks.
gunta jansone
tādiem ar kāju pa pakaļu un ārā no vid, ja neprot elementāras lietas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē