Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kļūst arvien sliktāk. Tiešām?

Sveiks, kā tev klājas? – tas nu ir jautājums, uz kuru jautātājs nemaz nevēlas dzirdēt atbildi. Visstulbākais ir sākt aizelšoties stāstīt, kā tev tiešām klājas.

Deviņdesmit procentos gadījumu varēsit skaidri redzēt visgarlaikotāko sejas izteiksmi pasaulē... jo visvairāk jebkurš vēlas tikt galā ar jautājumu – kā viņam pašam klājas... un pēc īsām vai garākām pārdomām nonākt pie secinājuma, ka klājas arvien sliktāk. Tas, protams, notiek valdības, starptautiskā stāvokļa, Lemberga, Sorosa, Putina, Trampa un citu (pēc garšas) darbības ietekmē...

Tomēr labi ir zināt – cik tad tas nemitīgi pieaugošais sliktums ir konkrēti liels un slikts? Un kāds ir ikgadējais pieaugums? Te mūs sagaida vilšanās. Šobrīd Baltijas starptautiskās bankas pasūtītais pētījums Latvijas barometrs ilgāku laiku mēra sabiedrības noskaņojumu. Vērtējot laika posmu no 2008. gada, rādītāji jebkurā no indikācijām – ģimenes materiālā situācija, darba iespējas, valsts ekonomiskais stāvoklis, valdības darba vērtējums u. c. – šī gada pirmajā pusē ir ievērojami (IEVĒROJAMI!) pozitīvāki nekā krīzes laikā 2009. gadā. Tā, piemēram, ģimenes materiālā stāvokļa attīstības indekss progresējis no –17 līdz +5. Attiecīgi 2009. gada darba atrašanas iespēja saņēmusi atzīmi –74, bet pagājušajā gadā "tikai" –39. Pat valdības darba vērtējums (lai kā negribētos ticēt) šobrīd gandrīz uz pusi augstāks.

Ko varam secināt? To, ka patlaban nav pamata prognozēt reālu liela apjoma protestu iespējamību. Kompleksainu aktīvistu publiska kladzināšana ir pavisam kas cits.

TOMĒR! Pasakot A, jāpasaka B. Jā, fiksētie sliktuma rādītāji kopumā mazāk slikti kā 2009. gadā, tomēr pēdējā laikā redz "patīkamas" izmaiņas. Ar pēdējo laiku domājam posmu no 2014. gada sākuma, tātad no Laimdotas Straujuma valdības starta līdz šim brīdim. Valdības vērtējuma bīstamais pozitīvisms nobremzēts un sācis kristies, ekonomikas attīstības prognoze noslīdējusi no satraucošā +1 atpakaļ patīkamos mīnusos, bet ekonomikas attīstības virziena rādītājs ripo lejup slaidi un apņēmīgi. Jāpiekrīt, līdz bedrei tāls ceļš, tomēr – vai kopīgiem koalīcijas spēkiem tas nav panākams? Vēl neredz "ārkārtīgi veiksmīgo" nodokļu un veselības aprūpes reformu atbalsi sabiedrības noskaņojumā. Tomēr pat dīvāna eksperts tendences var apjaust.

Rezumējoši – uz Saeimas vēlēšanām nākamajā gadā situācija kļūs ļoti interesanta. Dažos rādītājos būsim tuvu krīzes rekordiem. Jādomā, to nojauš arī jauno politisko kustību veidotāji un sponsori. Pašlaik notiek oriģinālu batonu, makaronu, ūdeņu un citu muldēšanas palīglīdzekļu projektēšana. Iesaistīsimies! Katrā cilvēkā snaužot ģēnijs.

Top komentāri

Guntis
G
Viss, pilnīgi viss ir kārtībā! Nez tik kāda aptumsuma dēļ tauta turpina kustēties vienā virzienā uz lidostas durvīm?
Onslow
O
... kur tad palikuši nabadzības piegaudotāji ...?
F
F
Kolāts pelna savu aldziņu. Derdzīgi. Bet tādu mikrofoniņu Latvijā pilns - ēd, dzer un piedzīvo skatuvi
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē