Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ja ir problēmas arī pēc tam, kad finanšu jomu vadījis Piebalgs, Zīle, Dombrovskis, Vilks...

Ko nozīmē sakārtot?

Deklarācijas ievadā par Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību kā viena no galvenajām darba prioritātēm norādīta finanšu sistēmas sakārtošana, kas nedaudz plašāk izklāstīta sadaļā Finanšu tirgus politika jeb, precīzāk, deklarācijas 16. un 17. punktā. Proti, jaunā valdība norāda: "16. Nekavējoties veiksim nepieciešamos pasākumus, lai izpildītu Moneyval ziņojumā ietvertās prasības un stiprinātu Latvijas spējas cīnīties ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu. 17. Īstenosim tādu finanšu tirgus politiku, kas veicina finanšu sektora konkurētspēju un digitālu attīstību, atbalstot tautsaimniecības izaugsmi. Pilnveidosim kredītiestāžu likvidācijas regulējumu."

Nenoliedzot šo apņemšanos būtisko nozīmi tautsaimniecības attīstībā, tomēr īsti nekļūst skaidrs, ko nozīmē gan deklarācijas ievadā paustā vispārīgā apņemšanās sakārtot finanšu sistēmu, gan arī steidzīgi veicamās darbības, lai novērstu Moneyval ziņojumā kritizētās un citas, jāsecina, nepilnības valsts finanšu sistēmā.

Par to, ka Latvijā šajā jomā mums "viss ir slikti", būtībā tā ļoti izteikti sākām sevi šaustīt pagājušajā gadā, kad saņēmām dažādu tuvāku un tālāku partneru pārmetumus un pat sava veida vairāk vai mazāk labvēlīgus brīdinājumus par sekām, kas mūs sagaida, ja nesāksim kaut ko savā finanšu sistēmā mainīt.



Taču interesanti – paskatoties vēsturiski atpakaļ, Latvijas valsts finanšu nozari, būdami finanšu ministra amatā, ir pārvaldījuši tomēr savā ziņā lielāka vai mazāka līmeņa grandi, kas pārstāvējuši dažādus politiskos spēkus, turklāt daudzi no viņiem arī šodien ieņem ne mazāk nozīmīgus amatus Latvijā un Eiropas Savienībā – Andris Piebalgs, Roberts Zīle, Einars Repše, Ivars Godmanis, Valdis Dombrovskis, Andris Vilks, Gundars Bērziņš, Oskars Spurdziņš, Atis Slakteris, Edmunds Krastiņš, Dana Reizniece-Ozola, Jānis Reirs. Vēl vairāk – gan Dombrovskis, gan Repše, gan Godmanis ir bijuši arī Ministru prezidenti. Dombrovskis ir Eiropas Komisijas viceprezidents. Un, starp citu, Reirs jaunajā Kariņa valdībā atkal atgriezies finanšu ministra krēslā.

Loģiski, šiem ministriem gribas uzdot jautājumu: ja šodien finanšu nozarē mēs patiešām esam tik dziļā bedrē – kurā brīdī, kādu iemeslu dēļ un, galvenais, kurš no viņiem (vai varbūt visi) ir pieļāvis nepiedodamas kļūdas, kā dēļ šodienas valdībai nākas kā pirmo prioritāti akcentēt finanšu nozares sakārtošanu?

Ja pieņem, ka "sakārtošana" nepieciešama, jo iepriekšējie ministri nav pratuši savu darbu veikt kvalitatīvi, viņiem tas būtu jāatzīst un jāuzņemas vismaz morāla atbildība. Vai arī ar konkrētiem faktiem jāpierāda, ka viņu laikā viss bijis kārtībā. 

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tauta diezgan labi pacieš tirānus, jo bieži saredz viņu darbībā efektivitāti un loģiku. Bet... tautai nepatīk, ja pār viņu valda muļķi.
VVZ
V
"Sakārtot" nozīmē kaut ko sačakarēt tā, ka par to pašu jāmaksā stipri vairāk. Un neko citu.
Derglis
D
Sakārtot nozimē atsijāt baurus no siles; nodrošināt naudas plūsmu tikai savējiem vai Saimnieka nozīmētiem cilvēkiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē