Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ko restartēs – Rīgu vai vecās shēmas?

Rīgas domes (RD) ārkārtas vēlēšanu rezultāti ir nesuši ne tikai prognozēto varas pārņemšanu no tā dēvēto latviešu partiju puses, bet arī dažas ne tik prognozētas nianses, kurām būs ietekme gan uz galvaspilsētas koalīcijas sastādīšanu un tālāko saimniekošanu, gan, visticamāk, attiecībām valdības koalīcijā un tālāko politiskās ietekmes pārdali.

Visticamāk, visilgspēlējošākās šo vēlēšanu rezultātu sekas, pirmkārt, būs no uzvarētāju – Attīstībai/Par! un Progresīvo (APP) – ievēlēto kandidātu negaidītajām personālijām, kas apgrūtinās shēmotāju ieceres jaunajā saimniekošanā iesaistīt Gods kalpot Rīgai (GKR) pieredzējušākos kadrus Oļegu Burovu un Juri Radzeviču. Otrkārt, premjera partijas Jaunā Vienotība ļoti labais (attiecībā pret partijas pārstāvību Saeimā un lielo konkurenci labējo partiju starpā) starts varētu apgrūtināt vēlmi pēc tūlītējas varas pārdales valdībā uz JV ietekmes rēķina, apelējot pie APP daļas pieauguma varas pīrāgā. Treškārt, divu valdības partiju – Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un KPV LV – ļoti vājais starts, kas nevar nenovest pie šo partiju ambīciju ignorēšanas valdībā vispār, un nākamā gada budžeta līdzekļu pārdales kontekstā jo īpaši. Tas savukārt stabilitātes elementu valdībā neienesīs.

Apstākļos, kad Saskaņas un GKR koalīcija no Rīgas vadības jau sen bija padzīta un bija skaidrs, ka pie varas nonāks tāda vai citāda sastāva, bet latvisko partiju koalīcija, liela vēlētāju aktivitāte prognozēta netika. Tomēr pavisam cita lieta bija ieraudzīt, cik rekordzema tā patiesībā izrādīsies. Līdz ar to savus pārstāvjus RD ir ievēlējuši paši motivētākie, ieinteresētākie vēlētāji. Nišas vēlētāji ir ievēlējuši nišas kandidātus – tā var teikt vismaz par daļu šo vēlēšanu veiksminieku.

Šī ārkārtējā mazaktivitāte ir novedusi pie veselas cēloņsakarību ķēdītes, kuru pilnā apmērā partiju polittehnologi acīmredzot nav spējuši prognozēt. Pretējā gadījumā partiju priekšvēlēšanu saraksti būtu izskatījušies citādāk. Pirmkārt jau attiecībā uz vēlēšanu it kā uzvarētājiem APP sarakstu, no kura nav ievēlēti daži Attīstības naudas maka turētājam Edgaram Jaunupam svarīgi atslēgas cilvēki, toties vairums ievēlēto nāk no Progresīvajiem, ieskaitot tā dēvētos Rīgas apkaimju aktīvistus, kuriem Jaunupa un RD saimnieciskajos lēmumos ieinteresēto uzņēmēju shēmas varētu būt svešas un vienaldzīgas.

Tas gan neizslēdz iespēju, ka ar šiem jaunievēlētajiem deputātiem, kuri, teiksim atklāti, neorientējas politikā, ir iespējams manipulēt. Arī viņu sastāvs nav viendabīgs, un kādam vārdos progresīvam tūlītēju ambīciju apmierināšana var izrādīties svarīgāka par iespēju būvēt politisko nākotni, nerunājot nemaz par Rīgas restartēšanu un citiem priekšvēlēšanu saukļiem. Shēmotāji ir pārāk daudz ieguldījuši priekšvēlēšanu kampaņā un, domājams, devuši pārāk daudz solījumu sponsoriem, lai nolaistu rokas un necenstos strādāt ar to ievēlēto sastāvu, kāds nu sanācis. Tādā gadījumā restartēta tiks nevis Rīga, bet Saskaņas un GKR koruptīvās shēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē