Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Jebkurš skolēns tad varēs mest sejā iztikšanu no krāpnieku naudām

Komunisma rēgs valdībā

Aizvadītajā nedēļā uzmanību piesaistīja gan izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (Jaunā konservatīvā partija) paustais tikšanās laikā ar pedagogiem, gan Saeimā notiekošās debates pirms balsojuma par neuzticības izteikšanu viņai. Abi notikumi saistāmi arī saturiski, jo liela daļa no deputātu pārmetumiem bija ar atsauci uz iepriekš notikušo un aģentūras LETA atreferēto Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padomes ārkārtas sēdi.

Vislielāko ažiotāžu bija raisījis ministres paustais, ka likumā noteiktais atalgojuma palielinājums būs iespējams, ja ieņēmumi no noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas pildīs budžetu. Tad varēšot ievērot pedagogu atalgojuma grafiku. Pēc ministres teiktā, par šo jautājumu ar Finanšu ministriju tiek saskaņots ieraksts pamatbudžeta pozīcijā. Sanāk, ka nu būtu jāseko masveida konfiskācijām? Vai varbūt pedagogiem jābūt īpaši ieinteresētiem, lai zeltu un plauktu noziedzība, jo tad, laiku pa laikam to apkarojot, varētu nodrošināt daudzmaz cienījamas algas izglītības jomā strādājošajiem? Absurds, vai ne? Tad jau varbūt uzreiz vajag atgriezties pie komunistu metodēm un ņemt nost visu tiem, kam ir vairāk nekā nekas?

Ministre jau ir iepriekš apliecinājusi, ka viņas pārstāvētās partijas sauklis par bezkompromisa tiesiskumu tulkojams kā likumu ignorēšana politisku interešu vārdā. Atcerēsimies, ka tieši viņa panāca šobrīd jau tiesas apturēto valdības lēmumu par LU rektora neapstiprināšanu. Nu nākamā izpausme – virzība uz politiski motivētām konfiskācijām. Var teikt, ka izglītības un zinātnes ministre ar šo frāzi ir izdarījusi lāča pakalpojumu KNAB, Finanšu izlūkošanas dienestam un citām struktūrām, kas mēdz konfiscēt naudas līdzekļus, kuru izcelsme šķiet aizdomīga, – visas šādas darbības nu būs tulkojamas kā politiski motivētas. Nākamais solis tad būtu panākt, lai uz laiku šādi iesaldētos līdzekļus valsts varētu palietot skolotāju algām, attiecīgi sagaidot no tiesām pretimnākšanu – atzīšanu, ka konfiskācija bijusi pamatota?

Labi, lai politiķi izpaužas, kā grib, bet šajā gadījumā svarīgākais – kāpēc tā jāpazemo pedagogi? Par kādiem ētikas principiem viņi varēs iestāties, ja jebkurš skolēns tad, atsaucoties uz budžeta tapšanu, varēs mest sejā iztikšanu no krāpnieku naudām? Un otrām kārtām šis ir atkal viens piemērs, kad skolotāji tiek "baroti" ar no viņiem neatkarīgiem solījumu nosacījumiem. Vispirms teica, ka lielākas algas būs, ja būs reformas, nu, ka lielākas algas būs, ja vairāk pieķers krāpniekus. Ko tad pedagogiem tādā situācijā darīt – nodarboties ar pašdarbību, sevi kaut kā reformējot, vai pielādēt medību bisi, lai ietu ķert šķietamos blēžus?

Top komentāri

Sprieduma pārsūdzēšana - necieņa
S
Valsts puse, pārsūdzot 1.instances tiesas nolēmumu, faktiski izrāda necieņu pret pašas valsts iedibināto tiesu sistēmu. No vienas puses - valsts ar paaugstinātām tiesu nodevām un drošības naudām cenšas panākt, lai iedzīvotāji nepārsūdz nolēmumus visās instancēs, savukārt ar šādu rīcību faktiski tiek dots signāls, ka pirmā instance nav nekas tik nopietns, lai būtu vērts to respektēt
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Kultūru finansējam no azartspēlēm, medicīnu - no alkohola, policiju - no pārkāpēju soda naudām... kāpēc lai izglītību nefinansētu noziedzniekiem atņemtais? Tiesa gan, rodas jautājums, vai pie tādas kārtības skolotāji uzdrošināsies vairot likumības un tikumības izpratni skolniekos???
Čakarēs ekonomiku
Č
Šī valdība plāno izmest 55 miljonus euro diferencētā neapliekamā augšējās robežas paaugstināšanai no kā vislielāko labumu gūs personas ar pilnu darbspēju un bez apgādājamajiem, kas nezināmu iemeslu dēļ legāli saņem nelielu (līdz 500 euro) atalgojumu. Tajā pašā laikā šai valdībai pietrūkst 2,5 milj. euro aizbildībā esošo bāreņu uzturnaudas normalizēšanai (šobrīd viņi saņem pusi no nepieciešamnā), pietrūkst 27 milj. minimālā ienākuma līmeņa ieviešanai, kas skar vēl divas mazāk aizsargātās grupas - invalīdus un mazo pensiju saņēmējus, pietrūkst skolotāju un mediķu algu paaugstināšanai u.c. Bet sliktākais, ka diferencētais NM, atbalstot lētā zemo algu un aplokšņu algu sektorui, postoši iedarbojas uz ekonomikas izaugsmi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē