Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Konkurenti vai draugi?

Latvija ekonomikā ir viena no Lietuvas lielākajām konkurentēm, tiekoties ar Lietuvas iedzīvotājiem, teicis šīs valsts premjerministrs Sauļus Skvernelis, vēsta LETA/ LRT.LT un norāda, ka mūsu dienvidu kaimiņzemes valdības vadītājs šopavasar gaidāmajās vēlēšanās gatavojas kandidēt uz Lietuvas Valsts prezidenta amatu.

Jāatgādina, ka sākotnējā, 15. martā izplatītajā LETA/ LRT.LT ziņas versijā tika vēstīts, ka Lietuvas premjers teicis – latvieši lietuviešiem "nav brāļi, bet konkurenti", taču Skvernelis apgalvoja, ka esot citēts neprecīzi, un ziņa tika precizēta. (Plašāk par to – portālā www.diena.lv)

Protams, var sašust, ka Lietuvas premjerministrs norādījis – mūsu valsti uztver kā savas valsts konkurenti, taču godīgi jāatzīst, ka arī Latvijas valdības deklarācijā akcentēta konkurence. Deklarācijā ir pat īpaša sadaļa "Labākā biznesa vide Baltijas valstīs", un mūsu valdība sola panākt, ka, piemēram, energoresursu izmaksas ir konkurētspējīgākās Baltijas mērogā, darbaspēka nodokļi ir konkurētspējīgākie visā Baltijā, turklāt arī "infrastruktūra preču un cilvēku mobilitātei, kā arī IKT infrastruktūra ir labākā Baltijas valstīs". Valdības deklarācijā atrodami arī vēl citi solījumi panākt to, ka mūsu valsts pārspēj Lietuvu un Igauniju.

Iespējams, gan Latvijas, gan mūsu dienvidu kaimiņzemes politiķu vidū ir tāda rakstura cilvēki, kuriem psiholoģiski vajag ar kādu sacensties, jo par ko tad īsti konkurē Latvija un Lietuva?

Populārs ir viedoklis, ka vērojama konkurence par ārvalstu investīcijām, taču ir arī piemēri tam, ka vērienīgi uzņēmumi ienākuši visas Baltijas tirgū. Ir dzirdētas bažas, ka notiek cīņa par tranzītkravām, taču Latvijas dzelzceļa prezidents Edvīns Bērziņš Dienai nesen sacīja, ka pasaulē kravu apjoms aug straujāk par transporta infrastruktūras attīstību, un līdz ar to kravu pietiek gan Latvijai, gan Lietuvai. Arī tūrisma eksperti apgalvo, ka daudziem ārvalstu ceļotājiem ir interese par visas Baltijas iepazīšanu, nevis tikai par Latviju vai Lietuvu, līdz ar to pastāv viesnīcu, kafejnīcu un apskates vietu konkurence kvalitātes un cenu ziņā, nevis Baltijas valstu kā ceļojumu galamērķu savstarpējā konkurence.

Un vismaz pagaidām ekonomisti nenorāda uz to, ka Latvija un Lietuva savstarpēji konkurētu par iedzīvotājiem, jo nav novērots, ka cilvēki no Latvijas masveidā pārceltos uz Lietuvu vai arī pretēji – no kaimiņzemes uz mūsu valsti.

To visu ņemot vērā, gan Latvijas, gan Lietuvas politiķiem derētu atcerēties arī par sadarbību, kas nepieciešama, piemēram, projekta Rail Baltica īstenošanai.

Top komentāri

Ekonomists 2000
E
Konkurenti, protams. Tranzītā un pārtikas nozarē vispirms. Sliedes leiši tā arī nav atjaunojuši, par spīti Eiropas Komisijas prasībai. Un vienmēr centušies mums ieriebt. Pie mūsu robežas sabūvējot atomstaciju, cementa rūpnīcu, naftas rafinēriju un naftas ostu. Bet Skvernelis ir prasts un neinteliģents. Grūti iedomāties viņu blakus kaut vai Levitam.
reptilis
r
Pilnīgi objektīvi -konkurenti...,jo pilnīgi līdzīgi saimnieciskie apstākļi un saimniekošana;((( labākais piemērs -noņemtās sliedes.
Irlielāmērāticams
I
ka konkurenti. Vienīgi paranoiskās bailēs no krieviem nervozi saspiežas pulciņā un traucē viens otram ar sviedru smaku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē