Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krīzes mācības? Kas tas?

Fiskālās disciplīnas padome, izvērtējot Finanšu ministrijas sagatavoto vidēja termiņa budžeta ietvaru turpmākajiem trim gadiem, mudina domāt par lielāku drošības spilvena izveidi nebaltām dienām. Īpaši, ņemot vērā, ka ieejam ekonomikas ciklā ar lejupslīdošu fāzi, jārēķinās ar neprognozējamām Brexit sekām, tāpat Latvijas eksportu un līdz ar to valsts ekonomisko situāciju un arī budžetu var ietekmēt tirdzniecības kari starp ASV, Eiropu un Ķīnu. Finanšu ministrs gan mierina, ka tik traki jau neesot, arī rezerves, kaut nelielas, bet būšot.

Saprotams, ka finanšu ministrs pats ir situācijas ķīlnieks. Viņš pārstāv partiju, kas valdības koalīcijā ir ar vismazāko deputātu skaitu Saeimā. "Vecākie brāļi" budžetu rauj katrs uz savu pusi. Arī premjeram neatliek nekas cits kā ļauties straumei, uzspīlētā optimismā skandinot, ka šis ir lielākais budžets vēsturē un ka tā labumu varēs baudīt visi.

Labi atceros laiku pirms iepriekšējās lielās krīzes. Politiķu noskaņojums bija līdzīgs kā tagad. Nauda budžetā ir, kamēr vēl varam, steidzami tā jādala dažādām vēlētāju grupām gan pensiju, gan pabalstu, gan algu veidā. Kāds iebilst, ka jāatstāj kaut kas arī uzkrājumā nebaltām dienām? Kādas muļķības! Varam taču atļauties padzīvot ar lielāku budžeta deficītu, galvenais, lai solījumi būtu pildīti. Un kas bija pēc tam? Dramatiska jostu savilkšana visiem no budžeta finansētajiem.

Var jau teikt, ka tagad (cerams, droši vien) mums nedraud tik smaga krīze kā iepriekš, jo galu galā nebūs jāglābj neapdomīgi kredītus izdāļājušās bankas. Un tomēr. Ja izaugsme vairs nebūs tik liela vai ja tā apstāsies, ļoti sāpīgi tas var būt daudziem – ne tikai tiem, kas pēdējā laikā baroti ar solījumiem, ka "viss jums drīz būs", kā, piemēram, medicīnā strādājošajiem, bet arī tiem, kas pēkšņi būs nonākuši kategorijā "piedodiet, jums tik daudz vairs nepienākas", "jums piemērotās nodokļu likmes ir par zemu" vai "valsts jūsu uzturēšanu nevar atļauties".

Var gan piekrist bankas Citadele ekonomista Mārtiņa Āboliņa paustajam, ka brīdis veidot uzkrājumus ir nokavēts, jo ekonomikas izaugsme šobrīd ir būtiski sabremzējusies. Protams, tas bija jādara, jau saskaņojot pērnā un šī gada budžetu. Bet labi arī atceramies, ka iepriekšējais bija vēlēšanu gads, šis – pirmais jaunās Saeimas laikā, kad politiķi tendēti domāt vien par to, kā nopirkt sev labāku reputāciju. Turklāt kopš iepriekšējās krīzes pagājis jau krietni ilgs laiks, tās mācības, kā izskatās, teju visiem jau aizmirsušās. Atkal ir tikai viena doma prātā – kā šodien iztērēt to naudu, kas šķietami milzīgos apmēros ienāk. Nedomājot par rītdienu...

Top komentāri

Dostojevskis
D
Pieņēmums, ka cilvēki "gūst mācības"... ir tik pat pamatots, kā apgalvojums - "Mēs esam tuvāk , nekā Šveice".
Pipars
P
Itkā... dziļi roc Meļņik - patika frāze no tava teksta " var jau teikt, ka tagad (cerams, droši vien) mums nedraud tik smaga krīze kā iepriekš, jo galu galā nebūs jāglābj neapdomīgi kredītus izdāļājušās bankas.)" ... he he... No vienas puses taisnība tev ir jo bankas TIEŠĀM ja Tramps paliks prezidenta krēslā ar FRS mehānismiem vairs neviens neglābs...! Atcerēsimies ka pēc "NEPILNĀ" FRS audita datiem 2008 gada krīzes seku likvidācijai banku sektora glābšanai tika saprintēti ~16 triljoni ASV $ !!! he he... Šoreiz šitas pasākums neies cauri "protams" ja kā minimums finansisti Trampu nenovāks no amata... No otras puses apgalvojums ka bankas pēc 2008 krīzes nav devušas neapdomīgus kredītus ir maigi sakot amizants un saknē nepatiess... Meļņik Meļņik... eh .. naivuma un rozā briļļu simbioze tevi padara par smieklīgu...! Sāc beidzot mācīties - tu taču šeit neraksti par bērnu modi un pamperiem!
Horošijs
H
Tie, kas Latvijas Republikas finanču ministru saņēma kā ķīlnieku, ir teroristi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē