Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lai būtu līdzsvarota pieeja

Vasarā birojā nav iespējams atvērt logu, jo ārā ir ļoti trokšņaini – dārd mūzika un skan klaigājošas balsis.

Tā pirms vairākiem gadiem sacīja cilvēki, kuru darba vieta bija Vecrīgā. Tad nāca Covid-19 pandēmija un situācija mainījās – ne tikai Vecrīga pieklusa, bet arī par normu kļuva attālināts darbs un attīstījās digitālie risinājumi, kā rezultātā daudzu darbinieku strādāšanas vietu amplitūda paplašinājās līdz pat nomaļām mītnēm lauku klusumā.

Tomēr diskusijas par skaļu izklaidi pilsētvidē aktualitāti nav zaudējušas, un nesen Saeima pieņēma grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā. Līdz šim pie atbildības, piemēram, par skaļas mūzikas atskaņošanu naktīs, "varēja saukt tikai fiziskas personas, bet turpmāk sodu varēs piemērot arī juridiskām personām. Tomēr nav tā, ka pietiek vien piezvanīt policijai un pateikt, ka kāds traucē mieru, un policija brauks, lai piemērotu sodu. Policistu pienākums ir izvērtēt un noskaidrot visus lietas apstākļus," sociālajā tīklā Facebook.com skaidro jurists, Saeimas deputāts Andrejs Judins (JV) un uzsver, ka "saistībā ar trokšņošanu ir jābūt līdzsvarotai pieejai, kas respektē gan cilvēku tiesības dzīvot mierā, gan biznesa intereses, gan arī cilvēku vēlmi izklaidēties."

Savulaik nekustamo īpašumu nozares pārstāvji Dienai skaidroja, ka būvniecības normas jaunajos projektos prasa nodrošināt tādu skaņu izolāciju, kas atbilst vidējam komforta līmenim, bet pilnīgu skaņu necaurlaidību gan ēkas iekšienē, gan attiecībā uz pilsētas trokšņiem nevar gaidīt pat jaunuzbūvētajās ēkās. Neoficiāli par labākajām skaņu izolācijas aspektā tiek atzītas pirmskara (līdz XX gadsimta četrdesmitajiem gadiem būvētās) ķieģeļu mājas, bet, protams, arī tajās var ielauzties izklaides pasākumu troksnis.

Šonedēļ svinēsim Jāņus, kuru tradīcijās iederas saviesīga kopā sanākšana, jūlijā Rīgu pieskandēs Dziesmu svētki, un vasarā gaidāmi vēl citi pasākumi, kas arī būs labi dzirdami pilsētvidē. Raugoties no tāda aspekta, kādiem pasākumiem savu piekrišanu vajadzētu dod pašvaldībai, A. Judina minētās līdzsvarotās pieejas pamatā varētu būt racionāla vietas izvēle.

Pagājušajā gadā Jāņu svinību laikā sanāca būt Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, kur notika brīvdabas koncerts, un estrāde bija iekārtota pa vidu starp vecpilsētu un dzelzceļa staciju, respektīvi, rajonā, kur dzīvojamo māju gandrīz nav un nav arī daudz biroju ēku. Līdz ar to muzikāls kultūras un izklaides pasākums vērtējams drīzāk kā pilsētvides pluss, nevis mīnuss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē