Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Lai kukuli neņem nevis baiļu būt pieķertam, bet principa dēļ

Mērķis ir panākt situāciju, lai būtu vairāk tādu cilvēku, kam kukuļdošana un kukuļņemšana principiāli nav pieņemama, nevis tikai rada bailes par sodu, intervijā laikraksta Diena žurnālistam Romānam Meļņikam izteicies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Fragments no intervijas: 

Kādas prioritātes būs 2016. gadā?

Ir sen definēts, ka KNAB jābūt neatkarīgai iestādei. Pašlaik liela problēma ir mūsu statusa nesakārtotība - ne īsti dienests, bet izdienas pensijas ir. 16. septembrī pagāja gads, kopš Valsts kanceleja piedāvāja valdībai risinājumu, attiecīgais likums tā arī nav virzīts pieņemšanai Saeimā. No likumdošanas iniciatīvām pieminama ir iecerētā Saeimas deputātu, prokuroru un tiesnešu imunitātes noņemšana administratīvo pārkāpumu gadījumos. Te gan paredzama plaša diskusija. Tāpat plānojam rosināt mainīt nosacījumus personu naudas ziedojumiem partijām - pašlaik fiziska persona politiskajai partijai var ziedot visus savus iepriekšējo triju gadu ienākumus. Mēs aicināsim noteikt, ka viena fiziska persona nevar ziedot vairāk kā 30% no saviem gada ienākumiem, jo mums ir pamatotas aizdomas, ka gadījumos, kad ziedo triju gadu ienākumus, attiecīgās personas faktiski ir tikai starpnieki.

Diezgan loģiski - diez vai cilvēks visu atdod partijai, atstājot sevi bez iztikas līdzekļiem.

Tur tā lieta! Kāpēc 30%? Tas ir līdzīgi kā banku sektorā, kad, piešķirot kredītu, vērtē, lai cilvēkam atliek nauda iztikai.

Runājot par korupcijas minimizēšanu, mūsu mērķis ir, lai būtu vairāk tādu cilvēku, kam kukuļdošana un kukuļņemšana principiāli nav pieņemama. Proti, lai neņem kukuli nevis baiļu tikt pieķertam dēļ, bet tāpēc, ka kauns ko tādu atļauties. Man patīkami apzināties, ka ar 2012., 2013. gadu sākām pamatā virzīties uz to, lai veidotu pretkorupcijas sistēmas iestādēs, - mums ir tālākizglītotāju kursi, kur piedalās iestāžu par iekšējo auditu vai iekšējo kontroli atbildīgās amatpersonas.

Otra lieta - esam samazinājuši auditorijas vecumu, pie kā vēršamies. Uzrunājam ne tikai cilvēkus, kas tikko kļuvuši par amatpersonām, bet arī studentus un skolēnus. Ciešā sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju veidojam metodiku skolotājiem, lai noteiktos priekšmetos - vēsturē, ētikā, politoloģijā - viņi runātu par korupcijas problemātiku. Jo ir pietiekami daudz gadījumu gan vēsturē, gan literatūrā, par kuriem šajā kontekstā varam runāt. Skolotāji ir ļoti atsaucīgi, viņi periodiski brauc pie mums, mēs sniedzam visu nepieciešamo informāciju.

Visu interviju ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku lasiet pirmdienas, 28.septembra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē