Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ļausim grūstīties – labāk sevi atklās

Var biedēt, ka nākamā visdrīzāk sadrumstalotā Saeima ar sešām vai pat septiņām frakcijām pašreizējo piecu frakciju vietā, kā to pieļauj socioloģiskās aptaujas, oktobrī apgrūtinās sarunas par koalīciju un amatu pārdali jaunajā valdībā. Izklausīsies ciniski, bet mana prognoze ir, ka pārlieku sadrumstalota Saeima un frakciju sastāvi varētu spēcīgāk un ātrāk izgaismot jaunievēlēto deputātu ambīcijas un patiesās intereses. Un tas nav slikti – vieglāk melnas avis pieskatīt, kad tās sāk grūstīties par vietu pie siles.

Moralizēt par politiķu staigāšanu no partijas uz partiju ir kļuvis tik neoriģināli, ka grūti iedomāties bezmērķīgāku argumentu politiskā procesa analīzei. Tomēr ārpus moralizēšanas par konkrētu personāliju skraidīšanu no vienas siles uz citu "staigātāji" ir simptoms potenciāli daudz bīstamākam efektam, kas nākamo Saeimu un valdības veidošanu var ietekmēt pat ļoti reāli.

Runa ir par to, ka "staigātāju" masveidīgums ir radījis stāvokli, kurā partiju ideoloģiskā atpazīšana patiesi ir kļuvusi apgrūtinoša.

Pat rūdītiem politikas vērotājiem vismaz reizi pēdējo mēnešu laikā ir samisējies kaut domās sajaukt kandidātu partejisko piederību vai pašas partijas.

Līdz ar to šīs vēlēšanas varētu būt tādas, kurās balso nevis par rūpīgi apsvērtu partiju, bet, izšķirstot biļetenu kaudzīti, – par to sarakstu, kurā atradīsies acīs iekritis kandidāts. Sekojoši – sadrumstalota Saeima un "salasīts", no ārpuses individuālā līmenī ietekmējams frakciju sastāvs, protams, ir ļoti izdevīgs aizkulišu sponsoriem, kuri atbalstījuši atsevišķu deputāta kandidātu individuālās priekšvēlēšanu kampaņas, sekmējot viņu ievēlēšanu.

Nesen garā sarunā ar kādu bijušo varas partijas un tagadējo jaunas partijas ideologu diskutējām, vai ir pamats teikt, ka politika Latvijā šobrīd ir mirusi. Šādai manai frāzei viņš pēc pārdomām lika pretī argumentu, ka arī partiju atslēgas figūrām neapšaubāmi piemīt politiski uzskati, pat ja zināms, ka viņi savu karjeru būvējuši uz shēmām, aiz kurām var saredzēt skaidras naudiskas intereses. Tātad pat slēptu interešu realizācijai politiķis neizraudzīsies ideoloģiski nepieņemamu partiju, līdz ar to savā ziņā melīgā veidā politika turpina eksistēt, kamēr ir aktieri, kuri to spēlē. 

Lai "spēlētu politiku", nepieciešams vēlētājus un medijus pārliecināt, ka partija nav šauru interešu lobijs, bet ideoloģisks domubiedru veidojums. Tā sanāk, ka valsts galvenās risināmās problēmas ir kopdzīves likums vai maksātnespējas procesi – tas, ja raugāmies uz tiem, kuri varā cer iekļūt. Un politiķi, kuri uz šādām tēmām akcentē uzmanību, nesdami sev pa priekšu kā plakātu, ar ko piesegt patiesās intereses (savas un sponsoru) un ambīcijas, ir pietiekami pieredzējuši – ja ne politikā, tad valsts pārvaldē vai biznesa vidē –, lai lieliski apzinātos, ka šīs nav tās tēmas, kas ir izšķirošas sabiedrības labklājībai visplašākajā tās izpratnē.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
NEVIENU KRIEVU SAEIMĀ ! PIETIEK KRIEVU FASIZMA !
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
Cerēsim ka Latvija saviem invalīdiem iepirks skūterus ne sliktākus par VICTORY® XL 130 !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē